„Až jednou budete na Bahamách rekapitulovat cestu životem, pak nezapomeňte, že na jejím počátku byla vaše alma mater,“ loučil se s absolventy děkan Pavel Tuleja

středa 9. července 2014 11:21 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

KARVINÁ – „Až jednou budete, jako čerství rentiéři, svoji úspěšnou cestu profesním životem rekapitulovat ve svém víkendovém sídle na Bahamách, pak nezapomeňte na to, že na jejím počátku to byla vaše alma mater a její pedagogové, kteří se vám v průběhu vašich vysokoškolských let snažili různými formami předat co nejširší kvantum informací, čímž se vám jistojistě nesmazatelně zapsali nejen do mysli, ale také do vašich duší.“ Těmito slovy se v závěru svého proslovu na promocích Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF) Slezské univerzity v Opavě loučil s úspěšnými absolventy její děkan doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D.

Dvoudenním maratonem promočních aktů – 7. července bakalářských a 8. července magisterských a doktorských – karvinskou fakultu opustilo 371 nových bakalářů, 259 inženýrů a 10 doktorů (k nim více v samostatném článku), kteří úspěšně složili státní závěrečnou zkoušku či obhájili disertační práci v průběhu roku 2014.

Fotoreportáž z promocí OPF najdete na facebooku Slezské univerzity

Ti, kteří byli ve Velkém sále OPF osobně přítomni, složili předepsaný slib "SPONDEO AC POLICEOR“ (zavazuji se a slibuji) a převzali z rukou děkana fakulty bakalářský diplom a dodatek k diplomu. K důstojnosti promočního aktu přispěla i osobní přítomnost prvního rektora Slezské univerzity prof. Martina Černohorského, senátora horní komory Parlamentu ČR MUDr. Radka Sušila a dalších hostů.

Foto: Martin KůsKromě jiného se děkan Pavel Tuleja také absolventům svěřil, že mu při přípravě na slavnostní promoci vytanula na mysli věta, kterou v 17. století pronesl anglický spisovatel a historik Thomas Fuller: “Vědění je poklad, ale praxe je klíč k němu“. „Mám pocit, že i po čtyřech stoletích je možno tuto jednu krátkou větu složenou z devíti slov označit za velmi pravdivou. Pokud ji přijmeme za svou, pak můžeme říci, že každý jeden z Vás, absolventů studijních programů vyučovaných na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné, je v tomto okamžiku vlastníkem truhly s pokladem nesmírné hodnoty a rozhoduje se, zda ji nevymění za jinou, která by byla ještě objemnější a obsáhlejší, nebo zda začne hledat klíč, jenž tuto truhlu otevře a v ní obsažený poklad mu umožní naplno využívat,“ řekl mimo jiné ve svém projevu děkan OPF a popřál končícím studentům v osobním životě zejména mnoho zdraví, neboť sám z vlastní zkušenosti ví, že to je tím nejvzácnějším statkem, který každý má, a výběr správné cesty, na níž je bude dlouhodobě provázel úspěch, ať už nadobro opouští vysokoškolskou půdu, či budou ve studiu na ní pokračovat.

Naopak v projevech absolventů, pronesených zástupci jednotlivých promovaných skupin, zazněla především slova poděkování na adresu pedagogů a pracovníků fakulty i rodičů, bez jejichž trpělivosti a podpory by byl úspěšný závěr studia pro mnohé jen velkým snem. Ať už svá studijní léta přirovnali k bojovým operacím či cestě zmoudření, shodli se řečníci také v tom, že všem majitelům zbrusu nových vysokoškolských diplomů právě končí jedna významná etapa a už zítra začne další, možná ještě náročnější cesta reality života. „Ale až zítra, dnes budeme slavit!“ konstatovali shodně zástupci absolventů.

Foto: Martin KůsVedle úspěšného ukončení studia byl prostor pro potlesk i v několika dalších případech. Děkan OPF Pavel Tuleja rovněž ocenil věcným darem ty studenty, kteří uspěli v soutěži o nejlepší diplomovou práci. Nebudeme jmenovat všechny umístěné a oceněné, ale alespoň ti nejlepší si to zaslouží: Jan Halfar (stud. obor Bankovnictví) za práci Evaluace vhodnosti členství v EMU pro vybrané země EU z hlediska teorie optimálních měnových oblastí, Lucie Wojdylová (Evropská integrace) za téma Komparace nezávislosti vybraných centrálních bank, Jakub Kotásek (Marketing a management) za práci Marketingová strategie hokejového klubu HC Oceláři Třinec, Simona Jonášová (Ekonomika podnikání v obchodě a službách) za práci Dopad cenové politiky podniku na VH ve společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž, a.s., a Hana Urnerová (Veřejná ekonomika a správa) za práci na téma Hospodaření zdravotních pojišťoven v České republice.

Jednou z nových bakalářek se stala také Neli Christovová, narozená v Sofii, ale dnes žijící v Kroměříži. S červeným diplomem absolvovala obor Hotelnictví. „Cestovní ruch a související aktivity mne zajímaly vždy, a protože v Karviné byla pro mne asi nejdostupnější škola, nabízející studium v této oblasti, měla jsem už předem o ní jasno,“ říká čerstvá absolventka s tím, že studiu věnovala spoustu času, získala i další znalosti, například využila školou nabízené kurzy sommeliérů či barmanů, a nebyl pro ni problém poslechnout si zajímavé přednášky také z předmětů, které sama nestudovala. Nicméně se rozhodla přejít ze studií do praxe. „Studovat zatím dál nebudu, začnu pracovat, samozřejmě v oblasti cestovního ruchu. Ráda bych našla místo buď u nás v Kroměříži, nebo i tady v Karviné, kterou jsem si za ty tři roky docela oblíbila,“ potvrdila Neli.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015