Za jedenácti lety studia v Karviné nechce Štefan Hečko ani po získání doktorského titulu zavřít dveře

čtvrtek 10. července 2014 7:38

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - Z deseti absolventů doktorského studia Podnikové ekonomiky a managementu se sice k promoci na Obchodně podnikatelské fakultě (OPF) 8. července dostavili pouze čtyři, i tak ale právem patřili k těm nejvíce obdivovaným. Společně s nepřítomnými kolegy rozšířili základní statistiku tohoto v Karviné 10 let existujícího oboru na počet 46 absolventů.

Ing. Michal Stoklasa, Ph.D., působí nyní jako odborný asistent katedry podnikové ekonomiky a managementu OPF, tři další z promovaných doktorů již získali uplatnění v praxi. Ing. Renata Fajová, Ph.D., se hodlá vzdělávat i nadále („přikazuje mi to doba“), Ing. Zdenka Hofbruckerová, Ph.D., jako jediná z těch, jež představujeme, absolvovala celé doktorské studium v kombinované formě. Stihla toho během něj víc než dost - rozšířit rodinu i čile publikovat. Ostatně všem pohodlně dostupná je její odborná studie Realizace a vnímání důležitosti aktivit sociálního pilíře konceptu CSR (Corporate Social Responsibility) v českých podnicích (zde).

Jedenáct akademických let věnoval studiu na OPF Ing. Štefan Hečko, Ph.D. Do Karviné přišel z Králík. „Uvažoval jsem ještě o Masarykově nebo Mendelově univerzitě v Brně, nakonec ovšem padlo rozhodnutí pro karvinský obor Bankovnictví. Z něho jsem však hned po roce přestoupil na Veřejnou ekonomiku a správu,“ ohlédl se Š. Hečko po promocích za počáteční etapou studia na OPF. Celé ho pak v květnu ukončil z pozice externího spolupracovníka dnes už její někdejší katedry společenských věd obhajobou disertační práce „Talent management v podnicích ČR“, kterou vedl doc. dr. Vojtěch Malátek, CSc.

Po vyčerpání doby tří let předepsané pro prezenční formu doktorského studia přešel na formu kombinovanou. „Protože se mým profesním zájmem stala oblast řízení lidských zdrojů, post v personalistice mezinárodní společnosti odpovídá mým představám,“ konstatuje na adresu svého zaměstnání, jež ho přivedlo na střední Moravu. „Se změnou teritoria působení jsem ale vlastně od počátku počítal. Původní myšlenky směřovaly až na jih Moravy, ale přesto jsem s lokalizací působiště na Olomoucku spokojen. Navíc je tu se mnou i partnerka, jinak také absolventka karvinské fakulty Slezské univerzity,“ nechává nahlédnout do svého soukromí.

Foto: Ivan AugustinPrakticky po celou dobu doktorského studia, tedy po dvě volební období, pracoval Š. Hečko v Akademickém senátu OPF a na poslední, byť jen krátké období, byl i členem „velkého“ univerzitního senátu. „Akademickou sféru jsem měl tedy možnost poznat blíže a přiznávám, že mezi pedagogy, kteří mě ovlivnili, by se našlo více skutečných osobností, takže jmenovat nebudu,“ říká. Jako ten, kdo už ochutnal vlastní výuku, registruje změnu struktury uchazečů o studium a posléze studentů. „Je zřejmé, že se s nimi musí v současnosti začínat od větších základů, více se věnovat tomu, aby byli aktivní a stali se rovnocenným článkem komunikace pedagoga a posluchače,“ charakterizuje své zkušenosti v tomto směru a citlivě vnímá rovněž proměny procesu financování vysokých škol.

V den doktorské promoce si ale připomněl též krásná studentská léta na kolejích. Sám bydlel ve vysokoškolské koleji a v ubytovacím zařízení Kosmos, nicméně řada kamarádů mu zůstává také mezi těmi, kdo bydleli ve fakultním areálu Na Vyhlídce. „Právě tyto koleje v karvinské části Nové Město mají dnes moderní zázemí, jemuž vévodí krásná fakultní knihovna, ale už dříve byly známy jako prostředí příznivé pro rozvoj přátelských kontaktů spolužáků. Vazby na ně si uchovám, protože je vedle získaných znalostí a zkušeností pokládám za prvořadý přínos let, která jsem v Karviné prožil,“ ujišťuje Š. Hečko. Nejbližší plány příliš prozrazovat nechce, ty vzdálenější však nejmladší ze tří bratří na promoci přítomných a štěstím zářících rodičů bez reakce nenechává.

„Kdybych řekl, že nemohu vyloučit návrat do akademické sféry, bylo by to možná vyjádření příliš slabé. Tíhnu k ní totiž silněji, ale současně jsem si plně vědom, že teď potřebuji získat ještě větší ostruhy z praxe. Kontakt s OPF však určitě nepřetrhám a věřím, že ani jednání o případné kontinuální externí spolupráci nemusí skončit neúspěšně,“ říká absolvent, známý též jako účastník dvouletého výzkumu vnímání pocitu bezpečnosti občanů města Karviné a spoluautor kolektivní monografie jako výstupu z něj (V. Malátek, J. Mika, Š. Hečko, P. Janečková a R. Řihák - Bezpečnost a její vliv na osobní a pracovní život občanů Karviné).

Jak Š. Hečko prožije léto? Preferuji aktivní odpočinek se sportovním vyžitím, mým koníčkem je florbal a také filmy. V tom druhém jsme si s přítelkyní blízko, a proto návštěvu projekcí zajímavých snímků vyhledáváme společně,“ loučí se na život kvalitně připravený mladý muž.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015