„Chtěli jsme Opavany překvapit něčím nečekaným,“ říká mladý performer

čtvrtek 10. července 2014 15:07 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Ondreje Zelence

OPAVA - Přemýšlíte, jak se v horkých letních dnech ochladit? A co zajít na koupaliště uprostřed opavského náměstí Osvoboditelů? Že je to nějaký divný vtip? Vůbec ne. Zásluhou studentů Slezské univerzity v Opavě se to stalo před několika dny skutečností.

„V podstatě šlo o uměleckou performanci, kdy jsme chtěli Opavany překvapit něčím nečekaným, vyvést je z běžného stereotypu každého dne, udělat jim radost,“ říká o nápadu Ondrej Zelenec, jinak posluchač třetího ročníku oboru Multimediální techniky přednášeného na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.

Na náměstí Osvoboditelů vyrostlo 24. června krátce po poledni koupaliště. Sice fiktivní, ale se vším všudy. Stylizovaný bazén, slunečníky na pláži, půjčovna lehátek, nechyběly ani výstražné cedule či brouzdaliště pro děti. Ve dvě odpoledne se otvíralo. Přijít mohl kdokoli, kdo měl chuť a projevil jen trochu smyslu pro recesi. V jednu chvíli zde bylo třicet hostů.

Nápad prý přišel při jeho cestách z kolejí do školy. Uvědomil si, že v trolejbuse vidí stále ty samé tváře, lidi, kteří mají pořád stejné návyky – některý se snaží spát, jiný si čte, další kouká z okénka nebo je jen tak nepřítomně zavěšen za ruku v držáku. Každý den nastupují do stejné linky, ve stejném čase a na stejné zastávce, na stejné zastávce zase vystupují… Stejně tak podle Ondry lidé každý den prochází prostorem náměstí Osvoboditelů.

Foto: Archiv Ondreje Zelence„Chtěli jsme prostě lidi upoutat něčím nečekaným, aby, až přijdou domů, měli lepší náladu a mohli svým blízkým vyprávět o něčem jiném, než jen nudné cestě z práce. A pokud by se někdo z kolemjdoucích i připojil, bylo by to skvělé,“ říká Ondrej o úvahách při přípravě akce. Studenti celou záležitost pojali také studijně, skrytou kamerou natáčeli reakce kolemjdoucích. Ty však veřejně nikde neuvidíme. „Výstupem bude video, které využijeme pouze pro studijní účely a vlastní potřeby. Určitě nevznikne žádný materiál, který by se objevil na veřejnosti, už proto, že nemáme od zaznamenaných osob souhlas. Navíc nebyl ani pořádně čas natáčet záběry, ze kterých by se v postprodukci dal vytvořit nějaký smysluplný film. Šlo nám jen o bezprostřední reakci lidí, které nám budou inspirací při dalších filmařských počinech,“ vysvětluje Ondrej.

A reakce byly podle organizátorů velmi zajímavé. Sice se z koupaliště uprostřed náměstí nikomu nepodlomila kolena, ale u naprosté většiny byly takové, jaké studenti očekávali. Někteří se zastavili a jen němě koukali, jiní se ptali, dokonce se našli tací, kteří se přidali. Ale byli i jiní, kteří raději hleděli na druhou stranu a dělali, že nic není. „Už když jsme vše připravovali, byl o nás zájem. Ostatně kopat na náměstí díry do země, vytyčit zde bazén a postavit tu cedule s varováním znamenalo řadu otázek kolemjdoucích. A co teprve, když se zde slunily slečny v bikinách, pinkalo míčem nebo “plavalo“ na nafukovací matraci! V paměti mi zůstal jeden starší pán, odhadem určitě více než sedmdesátník, který s námi zůstal tak půl hodiny a celkem dobře se bavil. Jinak to ale byla záležitost hlavně studentů, které jsme pozvali předem,“ konstatuje pořadatel s tím, že mile byl překvapen reakcemi hlavně těch starších. „Ty mladší ta akce většinou nezajímala, jen párkrát cvakli foťákem mobilu a šli bez zájmu dál. Ale s těmi staršími jsme měli několik zajímavých rozhovorů a kupodivu žádný nebyl o tom, že je to vandalství, nějaké znesvěcení místa a podobně. Většinou projevili velký smysl pro humor a dokázali pochválit nápad i to, že se děje něco neobvyklého. Což bylo super,“ říká Ondrej, který také mimo jiné dostal otázku, zda při kopání nenašli nějaké kosti.  „Zeptal se nás pán, který pak říkal, že zde dříve býval hřbitov,“ doplnil.

Foto: Archiv Ondreje ZelenceJinak ale akce zaujala hlavně v kladném slova smyslu. Zahlédli jsme zde také třeba náměstka primátora města Opavy Dalibora Halátka, který si pořídil několik fotografií a vyjádřil se, že se na to hodně těšil. Podle něj by takových akcí mělo v Opavě být více. S foťáky, přesněji řečeno s fotícími mobily, tu bylo vidět řadu přihlížejících. Sami pořadatelé udělali jen několik málo dokumentujících snímků, zajímaly je hlavně postřehy, které ostatní zveřejní na facebooku a dalších komunikačních médiích.

Od nápadu k realizaci akce neuběhla ani moc dlouhá doba. „Dobře vím, že ne všichni jsou z nějakých nových aktivit a umění vůbec nadšeni. Tady v Opavě na univerzitě je ale spousta šikovných lidí, kteří jsou na stejné vlně, jsou ochotni pomoci, a vím už z jiných aktivit, že když je požádáte o pomoc, jdou do toho.  I když vždy po nich chci nějaké troufalosti. Tím, že nejsem zdejší, do Opavy jsem přišel ze slovenského Dolného Kubína, nemám až takou znalost prostředí a lidí, sám bych takovou akci bez pomoci nezvládl. Když mi ale vyšli vstříc i na magistrátu a jinde, věděl jsem, že to dobře dopadne. Navíc ten den bylo horko, slunce pálilo, prostě počasí akorát na koupaliště…“ říká závěrem Ondrej, který přiznává, že už má v hlavě další nápad na podobnou akci pod širým nebem.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015