„I kamenné univerzity se budou muset studentům přiblížit,“ myslí si starosta Trutnova Mgr. Ivan Adamec

čtvrtek 17. července 2014 13:30

Foto: Ivan AugustinTRUTNOV - Ani letos na promocích absolventů oboru Veřejná správa a regionální politika, kteří ho studovali v Trutnově, nechyběl. Starosta města Mgr. Ivan Adamec, vloni na podzim oceněný za spolupráci s Fakultou veřejných politik Stříbrnou medailí Slezské univerzity, svou spokojenost s tím, že vysokoškolské vzdělání mají v Trutnově po ruce, nikdy netajil.

„Vaši univerzitu považuji v tomto směru za štiku,“ reagoval 25. června na otázku, jak přišlo k dohodě o tom, že Fakulta veřejných politik zasadí právě do Trutnova konzultační středisko a zahájí v něm výuku výše uvedeného bakalářského oboru. „V minulosti se město o podobnou výsadu snažilo při jednáních s Českým vysokým učením technickým, ale nedopadlo to,“ říká k iniciativám samosprávy, jež zprvu vedla potřeba reagovat na transformaci kdysi stěžejního trutnovského textilního průmyslu ve společnosti zabývající se teď zejména elektrotechnikou. „Až Slezská univerzita naše tužby vyslyšela,“ dodává.

Mgr. Adamec, původní profesí učitel s kombinací matematika - chemie, není trutnovským rodákem, ale několikaleté ředitelování dnes největší zdejší základní školy a posléze vstup do politiky mu umožnil dokonale poznat potřeby města s drakem ve znaku. „Když mě sem v roce 1986 životní osud zavál, stál jsem na náměstí a zdálo se mi, že válka tu snad skončila teprve před měsícem,“ ohlíží se na příchod z Teplic přes Mělník do Trutnova a těší ho, že od té doby se město změnilo namnoze k nepoznání. „S možností studovat zde vysokou školu dosáhla ale jeho prestiž ještě vyšší dimenze,“ nerozpakuje se zhodnotit přínos spolupráce s univerzitou.

Foto: Ivan Augustin„Nejde ovšem pouze o tu prestiž, za mnohem podstatnější lze pokládat, že absolventi oboru Veřejná správa a regionální politika jsou vidět. A to nejen na městském úřadu,“ usmívá se Ivan Adamec a myslí na ty, kdo pracují na úřadu práce, finančním úřadu, na okresní správě sociálního zabezpečení i mezi celníky. Jak v Trutnově, tak v blízkém i vzdálenějším okolí. Při v pořadí čtvrtých trutnovských promocích si silně uvědomoval, co dosavadní spolupráce se Slezskou univerzitou přinesla, a absolventy studia vyzval, aby nadlouho nezůstali jen u titulu bakalář. Bylo-li by jeho přáním, aby v tom navazujícím magisterském pokračovali v Opavě, nekonkretizoval. Možná už věděl, že téměř třetina nových absolventů o pokračování ve studiu uvažuje, nikoliv však na Slezské univerzitě.

„Pro využití nabízené možnosti studovat v Trutnově jsme se rozhodli především z důvodu jeho pohodlné dosažitelnosti. Stejně postupujeme též v úvahách o navazujícím magisterském studiu,“ shodla se bez výjimky většina z oslovených, kteří podali přihlášku na navazující obor Veřejná správa a regionální rozvoj České zemědělské univerzity v Praze, jež má pracoviště v Hradci Králové. „Přiblížit se studentům budou podle mého mínění brzy nuceny i kamenné univerzity,“ soudí Mgr. I. Adamec, od podzimu sbírající též zcela nové zkušenosti z práce v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Pokud se jedná o Trutnov, je si vědom, že významný podíl na úspěšné činnosti konzultačního střediska Fakulty veřejných politik patří jeho vedoucímu prof. PhDr. Vladimíru Wolfovi, někdejšímu děkanovi Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Když přišla z Opavy taková nabídka, dlouholetý kolega opavských historiků s jejím přijetím dlouho neváhal. „Práce s mladými mi činí potěšení, zvláště tehdy, přináší-li nové poznání v naší současné znalosti regionu,“ tvrdí prof. V. Wolf a za poslední příklad dává bakalářskou práci Martina Novotného z Náchoda věnovanou dějinám Sboru národní bezpečnosti na Náchodsku.

Zatímco vedoucí trutnovského konzultačního střediska Fakulty veřejných politik zná Opavu dobře (také on byl při Akademickém dni 2013 oceněn Stříbrnou medailí Slezské univerzity v Opavě, pamětní medaili pak obdržela ředitelka Základní školy V Domcích, v jejíchž prostorách probíhá výuka a kde sídlí i konzultační středisko), starosta města Mgr. I. Adamec ji na počátku loňského října navštívil v souvislosti s účastí na Akademickém dni Slezské univerzity poprvé. „Vaše město se mi opravdu líbilo, ale nejen proto věřím, že započatá spolupráce při rozvoji bakalářského studia v Trutnově bude nadále pokračovat. Jistě, na podzim přijdou komunální volby a nelze až tak docela odhadnout, jaké složení bude po nich mít městské zastupitelstvo, jsem však přesvědčen, že dosažené výsledky, a to jak počtem v Trutnově promovaných, tak jejich kvalitou, jsou průkazné. Snad se tedy dočkáme kontinuity v náhledu na potřebu bakalářské studium v Trutnově udržet,“ rozloučil se Mgr. I. Adamec.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015