Dramkrou má nové stránky, chce na festival a připravuje novou hru

pátek 18. července 2014 13:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Má za sebou teprve několik měsíců života a už dokázal zaujmout neotřelou a atraktivní podívanou na jevišti Loutkového divadla v Opavě. A další kus již pod perem režiséra Jakuba Plaskury získává na jasných obrysech. I to se můžeme dočíst na zbrusu nových webových stránkách.

Divadelní soubor Dramkrou, složený ze studentů Slezské univerzity v Opavě, funguje od února 2014. Za tu dobu ušel kus cesty. A rozhodně nechce zůstat stát. „Vydařená premiéra hry "Zítra bylo líp" byla současně i derniéra této hry,“ říká ale trochu nečekaně Jakub Plaskura, zvláště pak ve chvíli, kdy ve známkovací anketě, kterou každý najde na webu Dramkrou, hra zatím dostala jen jedinou čtyřku (nejspíš od některého z členů souboru), dvě dvojky a jinak padají jen samé výborné.

Naštěstí režisér Dramkrou hned pokračuje: „Naše ambice tím rozhodně nekončí. Chceme, aby Dramkrou byl do několika let divadelní pojem s velkým D a velkým P. Charakter, píle a talent. Tři věci, které nás vystihují,“ opět poznáváme tradiční Jakubův nadhled a optimismus.

Aktuální novinkou souboru Dramkrou jsou nové webové stránky. Najdeme je na adrese  dramkrou.webnode.cz. Tam se můžeme seznámit se souborem, jeho lidmi, aktivitami, názory, plány, najdeme zde fotografie, termíny nebo kontakty. A dočteme  se třeba, že se už intenzivně pracuje na nové hře, tentokrát autorském kuse Jakuba Plaskury.

Foto: Martin KůsProbíhajících prázdninových týdnů chce Dramkrou využít k tomu, aby se představil na nějakém festivalu. „Komunikuji s pořadateli festivalů, rádi bychom se do budoucna některého zúčastnili a začali tak šířit dobré jméno Dramkrou i mimo Opavu,“ říká Jakub s tím, že na podzim ale chce Dramkrou na své domovské scéně realizovat svoji sezonní novinku. Scénář se rýsuje, rád bych měl hotovo v září, abychom se s novým semestrem mohli pustit do příprav,“ pomalu napíná naši zvědavost Jakub Plaskura, který ale zatím chce námět i zápletku nechat v tajnosti své mysli. Už před časem se sice režisér Dramkrou zmínil, že přemýšlí o hře s tematikou skinheads, ale protože je těžké donutit členy souboru, aby si oholili hlavy, vydá se jiným směrem.

Původně uvažovaná premiéra v rámci dalšího ročníku festivalu nejen studentského divadla Na cestě, tentokrát s podtitulem Od ztrát k nálezům, který se uskuteční 20. až 23. října, se tak nejspíš ještě neuskuteční. Ono nastudovat novou hru za měsíc nezvládnou ani profíci, a co teprve herci, kteří přece jen mají studijní povinnosti. Nicméně na festivalu o sobě lidé z Dramkrou určitě vědět dají. Propojení Na cestě s Dramkrou je tu přímé – nejen, že členové souboru jsou z valné části studenty oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo, a tedy i aktéry festivalových představení, ale jedna z hlavních tvůrčích duší festivalu Veronika Teplíková v souboru přímo působí.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015