Gastrocentrum patřilo zaměstnancům Tevy, pronikali do tajů nápojů a jídla

úterý 23. prosince 2014 9:28 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Zatím byla praxe taková, že hosté Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě byli buď pasivními posluchači a jen si užívali nabízeného pohostinství, nebo byli frekventanty školení či workshopů. Od čtvrtka 18. prosince se ale něco změnilo.

Foto: Martin Kůs„Student Lukáš Kramný si jako svoji bakalářskou práci zvolil téma Inovace ve službách Gastrocentra Slezské univerzity. Gastrocentrum se doposud soustředilo na vzdělávání v rámci školní i mimoškolní výuky, na vzdělávání odborného personálu restaurací a vedle toho jsme se soustředili na zážitkové večery pro veřejnost. Teď jsme se rozhodli tyto dva směry spojit a právě Lukáš Kramný zorganizoval večer, který je na bázi tzv. teambuildingu, a kterého se zúčastnili zaměstnanci společnosti Teva,“ řekl k večeru pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Alexandr Burda, který se na několik následujících hodin stal sommeliérem.

Tím se prostory gastrocentra otevřely také zájemcům z jiných sfér než jen gastronomických. Například společnosti nebo firmy si tak mohou objednat v gastrocentru večer pro dvanáct až dvacet lidí, kde si vyzkouší práci barmana, sommeliéra, baristy a samozřejmě také kuchaře.

„V praxi to znamenalo, že kolektiv se rozdělil do čtyř skupinek, které, jak už bylo uvedeno, procházely pracovišti barmana, sommeliéra, baristy a kuchaře. Na každém dostaly nějaký úkol, který plnily pod vedením zkušeného pracovníka univerzity nebo studenta a vzájemně soutěžily. Při tom samozřejmě účastníci také něco poznali, něco se naučili, něco ochutnali,“ popsal jednu z možností Alexandr Burda s tím, že paleta možností je nesmírně široká a celý večer klidně může končit malým (nezávazným) testem nových znalostí.

Na každém stanovišti měli podle plánu zůstat “Teváci“ hodinu, ale to se nedařilo. Většinou se zdrželi déle. Asi nejoblíbenějším “pracovním“ místem byl barový pult. Za ním byla připravena barmanka Štěpánka Schreierová, která svým hostům ukázala, a také je naučila, hned několik míchaných nápojů pro různé příležitosti a také to, jak jednoduše upravit standardní nápoj na téměř exkluzivní drink. Samozřejmě si každý mohl nejen vyzkoušet to, co mu lektorka předtím ukázala, ale také si mohl namíchat nápoj podle své chuti. Největší zájem byl jednoznačně o nápoje založené na vodce a šumivém vínu.

Foto: Martin KůsPodobně to bylo i u baristů, tedy mistrů přípravy kávy. Zde své umění hostům předával Lukáš Kramný. Na hosty večera čekala krátká teorie, ve které jim Lukáš řekl něco o historii a druzích kávy, seznámil je s atributy kvality kávy. Pak společně přešli k vlastní přípravě, kdy se hosté naučili připravovat kvalitní espresso, latte nebo třeba cappuchino. Smyslem toho nebylo jen naučit se dělat kávu, ale hlavně pochopit, v čem je princip neopakovatelnosti chuti kávy.  „Při setkání s lidmi z Tevy a společné přípravě kávy jsem osobně měl pocit, že se orientují v druzích kávy, leccos o ní vědí, ale neumí s ní zase tolik pracovat. Jak se mi svěřovali, většina z nich si nakoupila kávovary i za desetitisíce korun, ale nakonec jim leží doma bez využití, protože neumějí správně namlít kávu a výsledky pak nejsou nejlepší,“ svěřil se Lukáš Kramný s několika postřehy.

Třetí stanoviště, můžeme-li to tak nazvat, bylo pracoviště sommeliéra, v tomto případě Alexandra Burdy. Tady si každý na několika vzorcích vyzkoušel rozpoznávání základních vlastností vína, jeho správný servis, dozvěděli se něco o atributech kvality vína a ti odvážní předvedli i sabráž sektů – někdo šavlí, jiný sekáčkem.

Foto: Martin KůsPoslední zastávka byla v kuchyni, které pro tento večer vládl šéfkuchař Zdeněk Remeš. Ten s jednotlivými skupinami připravil pro všechny přítomné čtyřchodové reprezentativní menu. Každá skupinka se postarala o jeden chod – první a druhá o teplé předkrmy, třetí o hlavní chod a poslední o desert. „Pokaždé, když v kuchyni svoji práci dokončili, všichni se společně sešli u stolu a vedle nutného sdělování si zážitků degustovali to, co pro ně kolegové v kuchyni připravili,“ doplnil Alexandr Burda.

A tak se v průběhu večera podávalo pošírované filátko z duchového pstruha s variací podzimní zeleniny julienne s cukrovým hráškem a rizotem, poté plněné ravioli v šalvějovém másle a pečenými cherry rajčátky, hlavním chodem byla kuřecí roláda plněná kaštanovou nádivkou, brambory RITZ, restovaný pórek a bylinkové máslo a konečně desert sýrový řez meruňkovým chutney s domácí tyčinkou.

Protože to byl nejen večer gastronomicky akční, ale hlavně vánoční, čekaly na “Teváky“ také dárky a další překvapení. Došlo také na promítání videa a fotek. Není divu, že z plánovaných čtyř hodin byl nakonec minimálně dvojnásobek.

Foto: Martin KůsHlavní organizátor akce Lukáš Kramný byl spojen. „Můj osobní dojem je opravdu dobrý, všichni se dozvěděli a naučili něco nového a zároveň měli dostatek prostoru i pro vlastní zábavu a konverzaci. Naši hosté dostali možnost pracovat vedle klasických také s netradičními surovinami, tím jsme se snažili zapojit do večera určitý rozměr regionalisty a zároveň i kousek sezónnosti. Přes všechnu tu vlastní práci šlo hlavně o poznání a zábavu a z reakcí účastníků se mohu domnívat, že odcházeli spokojeni a s novými znalostmi,“ soudí Lukáš Kramný a pokračuje: „Tato akce byla první svého druhu, v rámci mé bakalářské práce budou vytvořeny další "mustry", se kterými se pokusím oslovit případné zájemce o podobnou akci. Samozřejmě, stejně jako tomu bylo v případě Tevy, i ostatní si mohou vybrat téma a koncepci večera, sestavit menu a suroviny pro jeho přípravu a sestavit celou akci tak, aby vyhovovala přání a chuti účastníků.“

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015