Studentky odhalily zatím skryté nemoci ledvin

pondělí 30. března 2015 8:41 Autor: Martin Kůs

 

Foto: archiv UO

OSTRAVA, OPAVA – Ve čtvrtek 12. března, v den označovaný jako Světový den ledvin, posílil personál zdravotníků nefrologického a dialyzačního centra v Městské nemocnici Ostrava tým posluchaček třetího ročníku oboru Všeobecná sestra Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik v Opavě. V rámci preventivní a osvětové akce se zapojily při vyšetření zájemců o diagnostiku zdravotního stavu ledvin.

V dialyzačním centru  se tak Lucie Suchánková, Martina Brabcová, Jana Šteiningerová, Denisa Spálová a Denisa Volná ujímaly příchozích a pomáhaly při preventivním vyšetření. „Jednalo se o zvážení, změření  dotyčného, výpočet jeho body mass indexu (BMI), změření krevního tlaku, odběr krve k vyšetření hladiny krevního cukru a vyšetření moči, tedy prvotních indikátorů případného onemocnění ledvin,“ popisuje aktivity studentek PhDr. Jana Haluzíková, PhD., vedoucí Ústavu ošetřovatelství Slezské univerzity v Opavě.

Foto: archiv UOPodle vrchní sestry Nefrologického a hemodialyzačního centra Městské nemocnice Ostrava PhDr. Evy Mrázkové navštívilo dialyzační centrum na dvě stě zájemců - 94 mužů a 106 žen, a tak práce bylo opravdu hodně. Příchozí si také mohli prohlédnout centrum a jeho vybavení, seznámit se, jak centrum funguje a jak celá procedura „očišťování ledvin“probíhá. A co je asi nejdůležitější, opavské studentky pomohly k odhalení hned několika pacientů, kteří měli i pro ně zatím skryté onemocnění ledvin.

Foto: archiv UO„Právě preventivní“ charakter celé akce je nevýznamnější částí Světového dne ledvin. Nemoc propuká často pozvolna, bez zjevných příznaků a člověk ani netuší, že se s jeho ledvinami něco děje. Právě diagnostika prováděná našimi studentkami ukázala případné odchylky od normálu. Následně se pak takového pacienta ujal odborný lékař - nefrolog. Může se tak předejít daleko závažnějším následkům neléčeného onemocnění,“ zdůrazňuje význam akce i práce studentek ošetřovatelství doktorka Haluzíková. My dodáváme, že těchto pacientů, kteří byli posláni do nefrologické poradny, k internistům či jiným odborníkům, bylo přesně 38.

Opavské studentky se na akci letos podílely poprvé, ale zcela určitě ne naposledy. Městská nemocnice Ostrava je pro ně jedním z míst odborné praxe, právě zde se v průběhu studia seznamují s prací nefrologického a dialyzačního centra. Je tak jisté, že za rok se na Světovém dni ledvin se studentkami z Opavy setkáme znovu.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015