„Konečně budu sestra se všemi kompetencemi,“ oddechl si po absolvovaných státnicích Václav Lankaš z Bílovce

pátek 6. června 2014 7:51

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Obhajoby bakalářských prací a státní závěrečné zkoušky zaměstnaly dvě komise na Ústavu ošetřovatelství (ÚO) Fakulty veřejných politik také 4. června. Před tu, jíž předsedala Mgr. Lenka Špirudová, Ph.D., předstoupilo během dopoledne pět uchazeček o bakalářský titul v oboru Všeobecná sestra. Mezi nimi také mediálně známá Nikola Karlíčková.

Jak se později, krátce po poledni, ukázalo, byla ve skupině jednoznačně nejúspěšnější, když její výkon za obhajobu, ale i státnice ze tří okruhů ocenili členové komise (MUDr. Jindřich Šajnar, CSc., Mgr. Hana Heiderová, Mgr. Jiřina Hosáková a MUDr. Hugo Přibyl, Ph.D.) jen samými „áčky“. A protože jsme se N. Karlíčkové v jiné souvislosti už podrobně věnovali (více o ní zde), dodejme, že se na oslavu ukončení studia proletí balonem. „Tuto atrakci jsem objednala svému příteli k našemu loňskému pátému výročí, ale let spolu podnikneme až 15. června před západem slunce,“ prozradila spokojená Nikola nedlouho poté, kdy jí všichni blahopřáli. „Ale hned o dva dny později jdu na přijímačky na Ostravskou univerzitu. Ráda bych v navazujícím magisterském studiu zvládla obor Dětská sestra,“ dodala. „Samozřejmě se těším na promoce v Opavě, ačkoliv rozloučení se spolužáky lehké nebude,“ řekla na rozloučenou.

Foto: Ivan AugustinStejný den ovšem nebyl významným jen pro ni. Podobně se z ukončení studia radovala také Michaela Kalábová z Rýmařova. V místě bydliště pracuje v zubní ordinaci a zdálo se jí, že si potřebuje sama ještě něco dokázat. „Budete se divit, před 20 lety jsem v Opavě maturovala na zdravce a najednou jsem měla pocit, jako bych všechno ze školy už zapomněla. Proto jsem se rozhodla se do města středoškolských studií znovu vrátit, tentokrát v roli vysokoškolačky,“ vysvětlila svou motivaci matka dvou dětí. „Dcera Katka je už na gymnáziu a brzy se bude rozhodovat, kam dál, syn Michal chodí do základní školy, takže na to má ještě čas,“ svěřila se.

V bakalářské práci, kterou vedla Mgr. Jana Kačorová, Ph.D., se zabývala jí důvěrně známou problematikou zubního kazu u dětí. „Ani se mi nechce věřit, že jsem něco takového napsala,“ uvedla, když po státnících znovu listovala diplomkou, k níž se oba oponenti vyjádřili „áčky“. Ke sportu, hře na kytaru a jazykům tíhnoucí všeobecná sestra by jednou, ale zato na delší dobu, ráda ochutnala alespoň o trochu větší město, než je Rýmařov. „Vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo někde ve Španělsku,“ napověděla, která země je pro ni zaslíbenou. „Ale teď si asi ze všeho nejdřív pořídím psa,“ vrátila se M. Kalábová ze snu do skutečnosti.

Velký dojem na aktéry obhajob a státnic konaných 4. června dopoledne v prostředí odborných poslucháren ÚO v nejvyšším podlaží budovy Fakulty veřejných politik na Bezručově nám. 14 udělal hned od svého příchodu Václav Lankaš z Bílovce. I když do první skupiny nepatřil, přijel už krátce po deváté hodině a v místnosti, kde se studenti připravovali, se na odpolední výkon začal individuálně koncentrovat. Absolvent Střední zdravotnické školy v Novém Jičíně však zaujal i svými postoji. Na otázku, proč se rozhodl pro studium v Opavě, uvedl, že ho sem přivedla jména známých osobností v řadách vyučujících. „Je to skutečně tak, mou volbu ovlivnila především skutečnost, že na ústavu působila doc. PhDr. Dagmar Mastiliaková, Ph.D., a samozřejmě stále tu je doc. MUDr. Rudolf Michalský, CSc.,“ potvrdil i společensky připravený a motýlkem vybavený V. Lankaš.

Foto: Ivan AugustinKdyž jako posluchač 1. ročníku studia oboru Všeobecná sestra přišel na praxi do Domova pro seniory v Bílovci, osvědčil se natolik, že mu hned nabídli uplatnění. „A tak jsem v pracovní dny studoval a o víkendech sloužil,“ přiznal jediný muž prezenčního studia v celém ročníku. „Sám jsem však přece jen nezůstal, na kombinované formě byl ještě jeden bratr,“ připomněl Václav s tím, že o navazujícím magisterském studiu teď nepřemýšlí. „Nevylučuji, že k němu časem dojde. Kdybych se měl totiž pokoušet dohánět starší sestru, která je na brněnském Vysokém učení technickém už v doktorském studiu oboru Biomedicínský inženýr, měl bych určitě co dělat,“ dodal. Ani otázka, co se u něj absolutoriem změní, ho nerozhodila. „Konečně už nebudu pouhým asistentem, ale sestrou se všemi kompetencemi,“ objasnil, ale spolužačky ho okamžitě opravily. „Podle zákona budeš všeobecným ošetřovatelem, protože dnes už žádný pojem zdravotní sestra neexistuje,“ prokázaly své znalosti.

Nedlouho po vyhlášení výsledků dopoledních skupin kandidátů titulu bakalář se členové obou komisí z ÚO sešli, aby poblahopřáli k životnímu jubileu kolegyni MUDr. Ivaně Volfové, Ph.D., jež pro obor vyučuje anatomii a fyziologii. Ani po ukončených státnicích (poslední tu proběhly 6. června) si však odborní pracovníci ÚO příliš psychicky neodpočinou. Budou totiž s velkou netrpělivostí čekat na verdikt Akreditační komise Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o tom, zda už budou moci realizovat přijímací zkoušky a přijmout nové uchazeče o studium.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015