Studentka ITF Marta Berens uspěla v soutěži Magnum Photography Awards

středa 10. srpna 2016 5:28

2016 08 Berenc 1

Text: David Macháč

OPAVA - Studentka Institutu tvůrčí fotografie v Opavě Marta Berens z Polska uspěla v prvním ročníku Magnum Photography Awards 2016. V konkurenci soutěže obeslané fotografy a fotografkami ze 127 zemí světa, uspělo 44 autorů. 

Fotograf agentury Magnum Photos, Američan David Alan Harvey, jinak zakladatel internetového titulu Burn Magazine, vybral v sekci zvané Juror's Pick její sérii Suiti, neboli klauzurní práci za druhý ročník Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Marta Berens prokázala podle porotce svrchované autorství: jednak téma tradic katolické menšiny v Lotyšsku podtrhla vyprávěním určitého příběhu, jednak udržela rovnováhu mezi obsahovou a formální stránkou.

„To je důvod, proč Marta Berens vyniká,“ glosuje svou volbu porotce Harvey. „Způsob vyprávění je vždy stejně důležitý jako samotný příběh.“ Přestože těžištěm kolekce zůstává obsah, jenž také má být vnímán jako podstata celého sdělení, není vlastně pojat ani popisně, ani didakticky. Mezinárodní porota zdůraznila jedinečnost vkladu každého z oceněných tvůrců, podílejících se vysoké úrovni přehlídky. Vybraná díla jsou dostupná on-line na portálu LensCulture.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015