Student teoretické fyziky Arman Tursunov zaznamenal další velký úspěch

středa 12. října 2016 7:10 Autor: Zuzana Urbánková

OLDENBURG, OPAVA - Pětadvacetiletý Arman Tursunov z Uzbekistánu, doktorand Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF) Slezské univerzity v Opavě, exceloval na konferenci pořádané univerzitou v německém Oldenburgu.

2016 10 Arman Tursunov„Jednalo se o prestižní konferenci o černých dírách, neutronových hvězdách a struktuře prostoročasu, kde byly diskutovány jak teoretické tak observační aspekty těchto vysoce sledovaných objektů,“ uvedl děkan FPF Zdeněk Stuchlík, který nadějného fyzika ke studiu do Opavy přivedl. Arman Tursunov se jako doktorand účastnil v posterové sekci obsahující 35 příspěvků a v soutěži získal druhé místo. „Prezentoval nejnovější výsledky našeho Centra teoretické fyziky a astrofyziky týkající se vlivu magnetických polí na oscilace hmoty padající na tyto objekty,“ doplnil Zdeněk Stuchlík.

2016 10 Arman Tursunov diplomPřipomeňme, že Arman zaznamenal v roce 2015 rovněž velký úspěch na konferenci v ruském centru jaderných výzkumů Dubně, kde se sjelo přes tři sta účastníků z celého světa. Jejich přednášky byly rozděleny do čtyř sekcí. Arman exceloval v sekci teoretické fyziky, kde mezi čtyřicítkou svých konkurentů zvítězil s příspěvkem Strunová smyčka v zakřiveném časoprostoru a její astrofyzikální aplikace. I když laikům tento název nic neříká, nic to nemění na velkém úspěchu jeho autora. Patří totiž mezi čtyři v Dubně oceněné české účastníky, přičemž tři z nich byli z pražských vysokých škol, Arman ze Slezské univerzity.

Studentu pocházejícímu s Taškentu, který dělá Opavě ve světě dobré jméno, se u nás líbí a rozhodně svého příchodu k nám nelituje. „Opava je pěkné město a mi vyhovuje, že je malá. Jste-li teoretik ve fyzice, je malé město pro vědeckou práci dobré. Vše je blízko, lidé se tu znají a pomáhají si,“ uvedl nedávno.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015