Pavel Mára a jeho Retrospektiva na Staroměstské radnici

čtvrtek 9. dubna 2015 12:40 Autor: Martin Kůs

2015 04 MARA 2

PRAHA, OPAVA - Pedagog Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Pavel Mára chystá v těchto dnech prostorách pražské Staroměstské radnice retrospektivní výstavu. Vernisáž je naplánována ve čtvrtek 16. duben v 17.00 hodin, úvodní slovo pronese emeritní kurátor Moravské galerie v Brně Antonín Dufek. Snímky můžete zhlédnout až do 13. května 2015.

Koncepce výstavy nesoucí příznačný název Retrospektiva je založena na kontrapunktu barevných a černobílých fotografií. V Křížové chodbě v přízemí je představen výběr z  barevných cyklů Mechanická zátiší a Mechanické corpusy, které spojují obdobná stylistická východiska. V Rytířském sále v prvním patře jsou pak prezentovány ukázky z jeho černobílých sérií Triptychy, Negativní hlavy a Černé corpusy: Rodina. (azu)

KDO JE PAVEL MÁRA?
Fotograf Pavel Mára (nar. Praha, 1951) absolvoval v sedmdesátých letech na FAMU obory fotografie a kamera, od té doby se věnuje především aktu, portrétu a zátiší.
2015 04 MARA 1Jeho dílo dosud zahrnuje dvacet pět černobílých i barevných cyklů: objevují se v něm jak abstraktní geometrické formy (Mechanická zátiší, 1976–84), tak i abstrahující figurální kompozice (Corpusy '88, Mechanické corpusy, 1997; Černé corpusy: Rodina, 2001; Negativní hlavy, 2010, 2011 aj.). Určitým protipólem jsou realistické záznamy lidských figur a tváří (Triptychy z počátku devadesátých let či portrétů Rodina: Triptychy z let 1991 a 2011). Mára ale experimentuje i s aplikacemi fotografie do různých materiálů (serigrafie, lepty do kovových a skleněných desek, transparentní filmy). V devadesátých letech využívá ve svých pracech fotografickou emulzi nanesenou na plátno (Figury '86 adjustované na blindrámy), později plátno sochařsky modeluje a hřeby přichycuje k pevné podložce (Roušky, 1989). Současnou obdobou těchto postupů jsou například pigmentové tisky na plátně z roku 2009 (Memory) nebo jeho zatím poslední cyklus Tváře (2012¬–14).
Pavel Mára se zúčastnil více než sta společných expozic, včetně mnoha prestižních souborných výstav české fotografie doma i v zahraničí. Připravil na čtyři desítky samostatných prezentací: naposledy se představil koncem roku 2013 v Paříži dvěma paralelními výstavami: „barevnou“ Le Corps objet v Českém centru (v rámci veletrhu Paris Photo) a „černobílou“ Corps accords v galerii Délire en formation (v rámci festivalu Photo Saint-Germain-des-Prés).

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015