Opavská pobočka literárněvědné společnosti zve na přednášku o představiteli literární dekadence Arnoštu Procházkovi

pátek 24. dubna 2015 10:30 Autor: Martin Kůs

OPAVA - Opavská pobočka literárněvědné společnosti při Slezské univerzitě v Opavě připravila zájemcům o literární historii a vědu další ze svých přednášek.

PhDr. Hana Bednaříková, Ph.D., odborná asistentka Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, bude hovořit na téma Hledání a proměny: Arnošt Procházka nejen jako literární kritik. Setkání s tímto představitelem krajního dekadentního křídla generace 90. let 19. století je naplánováno na úterý 5. května 2015 od 17.15 hodin v učebně M4 univerzitní budovy na Masarykově třídě 37.

Arnošt Procházka (celým jménem Arnošt Leopold Antonín Procházka, 1869 – 1925) byl literární kritik a překladatel (germánské a románské jazyky, ruština, polština) Foto: cs.wikipedia.orgpředstavitel krajního dekadentního křídla generace 90. let. Zastával individualistický, protiměšťácký postoj mladých umělců a své názory vyjadřoval prostřednictvím básnických obrazů úpadku a zániku. V oblasti literární kritiky prosazoval estetickou výlučnost a duchovní aristokratičnost umělecké tvorby.
V roce 1894 založil společně s Jiřím Karáskem ze Lvovic časopis českých dekadentů Moderní revue a řídil jej až do své smrti. Stejně se zasloužil o souběžnou literární edici “Knihy dobrých autorů“, která dávala prostor jak již známým autorům, tak těm začínajícím. Na světlo světa se tak dostala díla O. Březiny, S. K. Neumanna, K. Hlaváčka, A. Sovy, V. Dyka nebo K. Tomana, ale také překlady francouzských literátů.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015