Birgus představuje světu Sudka

úterý 31. května 2016 8:15 Autor: Martin Kůs

Josef Sudek V ateliru 1936 uhlotisk adjustace kolem 1960 UPM v PrazePAŘÍŽ, OPAVA – Ve světě fotografie jsou jména, která patří k ikonám a od nich se nastupující generace mají stále co učit. Často to byly (a jsou) osobnosti nenápadné, možná takové, do kterých by nikdo mimořádné nadání na první pohled neřekl, a které zazáří až později, občas celkem náhodou. V českých luzích a hájích je bezesporu jednou z těchto postav fotografie Josef Sudek.

Právě jemu je věnována výstava, pod kterou je jako kurátor podepsán vedoucí Institutu tvůrčí fotografie v Opavě prof. Vladimír Birgus. Spojení Sudek-Birgus možná ani nepřekvapí, ostatně pro prof. Birguse to není zdaleka první aktivita věnovaná této české legendě. Jenže tentokrát se vše odehrává v Paříži, městu umění zaslíbenému a kolébce světové fotografie.

Bulletin k výstavě

Od 6. června do 29. září 2016 tak dostane v pařížské Place de la Concorde svět možnost zhlédnou snímky, které možná na někoho působí trošku nedokonale, neostře, ale hned na druhý pohled z nich vystupuje krása, mystika, občas tajemno a hlavně ono neopakovatelné zachycení okamžiku, který už za dvě tři vteřiny pravděpodobně nenávratně zmizí… Snímky, které můžeme označit stejně tak za krásné umění, jako za dokument doby. Zátiší, jaká lze vidět prakticky v každé domácnosti, najednou procitají do krásy, architektura, tak nějak se schovávající za stromy, najednou přichází divákovi vstříc, okno držící kapky deště láká k otevření a pohledu ven...

Výstava je pořádána Canadian Photography Institute of the National Gallery of Canada ve spolupráci s Jeu de Paume a partnerem je také České centrum v Paříži.

Josef Sudek invitation Jeu du Paume Paris

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015