Profesor Borák promluví na Ivančeně o skautském odbojí

pátek 7. října 2016 8:53 Autor: Marek Cetkovský

Nemáte ještě program na sobotu 8. října? Vydejte se ke skautské mohyle Ivančena v Beskydech. Známý památník, připomínající násilnou smrt skautských odbojářů na sklonku druhé světové války, prošel v minulých měsících zásadní rekonstrukcí. A právě při příležitosti 70. výročí založení mohyly přichystali skauti na 8. října 2016 Den Ivančeny, slavnostní znovuotevření památky.

Součástí chystané akce bude konference o skautingu, odboji, totalitě, Ivančeně a dalších souvisejících tématech. Mezi pozvanými historiky je i profesor Mečislav Borák z Fakulty veřejných politik, který na konferenci vystoupí s příspěvkem věnovaným junáckému odboji proti nacistům v posledních letech války. Profesor Borák se tématu věnuje dlouhodobě, za svou podrobnou studii z roku 1999 byl dokonce odměněn řádem „Skautská vděčnost“.

Celá myšlenka zaujala také rektora univerzity, docenta Pavla Tuleju, který se na kopec chystá se svou rodinou – pokud to počasí dovolí, zúčastní se dopoledního výstupu. Toto cestou vyzýváme nejen skauty z řad akademiků Slezské univerzity, ale také všechny ostatní studenty, pedagogy a zaměstnance – ať už máte v plánu uctění památky skautských odbojářů, zajímá vás nová podoba mohyly, nebo ještě nevíte, kam v sobotu vyrazit, připojte se ke Dni Ivančeny.

pozvánka na událost

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015