Emanuel Křenek divadlo i univerzitu opustil před rokem

pondělí 16. ledna 2017 9:10 Autor: Martin Kůs

2015 09 30 Cibulka 4OPAVA - Za několik málo dní tomu bude přesně rok, kdy opavskou kulturu, ale také univerzitní pedagogiku, opustil emeritní herec Slezského divadla v Opavě Emanuel Křenek. Po dobu jeho činnosti na Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě provedl světem divadla a kultury vůbec možná stovky studentů a mnohým z nich otevřel pomyslné dveře do světa, který by možná ani jinak nepoznali. Kromě toho provázel svým hlasem a recitací řadu s univerzitou spojených akcí - náš snímek je z přednášky doc. Libora Martinka věnované spisovateli Hannsu Cibulkovi.

S malou vzpomínkou na Emanuela Křenka, kterou si dovolujeme citovat, přišel Opavský a hlučínský deník:

Opava – Čas běží. V sobotu 21. ledna to bude přesně rok, kdy Slezské divadlo a Opavany zasáhla smutná zpráva o smrti čestného člena činohry Emanuela Křenka. Do angažmá v opavském divadle nastoupil v roce 1957 a zůstal mu věrný po celý život.
Vedle činohry hostoval také v operním a operetním souboru. Všestranný umělec nebyl zdaleka  činný jen v divadle. Napsal řadu textů o výtvarném umění, vytvořil knihu o malíři Janu Bauchovi a Jiřím  Kolářovi, byl talentovaným ilustrátorem a fotografem. Právě fotograficky je zastoupen zhruba v osmdesáti knihách.
V roce 1998 získal Cenu Petra Bezruče a přes deset let působil jako externí pedagog Slezské univerzity, kde přednášel na téma Divadelní formy v kultuře. Zemřel ve věku třiaosmdesáti let a kolegové, přátelé i diváci se s ním rozloučili 1. února v hledišti jeho milovaného Slezského divadla. Vzpomínka na tuto významnou opavskou osobnost však pro ně zůstává dál živá. (jih)

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015