O Františku Langerovi s Janou Cindlerovou a studenty Kulturní dramaturgie

pondělí 5. února 2018 12:15 Autor: Martin Kůs

OPAVA - František Langer – dramatik, hrdina, přítel bratří Čapků. Tak se jmenuje umělecko-odborné pásmo o životě a díle dramatika, dramaturga, prozaika, vojáka, lékaře, legionáře, pátečníka, humanisty a demokrata, jedné z nejvýznamnějších a nejcharakternějších osobností své doby i celé české kultury. Langerův význam a činnost dalece překročily hranice naší země, po druhé světové válce jej však obklopovalo dlouhé, násilně vytvořené mlčení. To se rozestírá teprve v poslední době – a odhaluje výjimečnost autorova díla i života: obou nanejvýš pozoruhodných, kvalitních a inspirativních. A to i dnes – a právě dnes.

Pozvánka na stránkách KUPE

frantiYEek langer3Pořad teatroložky Jany Cindlerové vznikl z podnětu Společnosti bratří Čapků u příležitosti 50. výročí úmrtí Františka Langera (1888–1965). Po premiéře v pražské Městské knihovně byl pozván k dalším reprízám na různých místech České republiky. Tentokrát proběhne ve spolupráci s oborem Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Slezské univerzity v Opavě.

„…zakládám si na tom, že jsem se tehdy nemýlil, pokládaje Tebe už tenkrát za veliký slib české divadelní budoucnosti. Ty ses zatím pěkně prošel celým světem a zažil mnohem víc než já, zůstal jsi však stále tím dobrým a kdysi – nelekej se – kudrnatým hochem, jenž to dotáhl až na vůdčí zjev dnešní dramatické tvorby. Škoda, že se teď z ní nedá hrát (doufejme, že jen prozatím!) Tvá Jízdní hlídka…“ (z dopisu Jaroslava Kvapila, 1948)

Účinkují studenti oboru Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo Natálie Janyšková, Petr Kubala (přednes), Kristýna Lorenčičová (hudební doprovod) a autorka.

Vše se uskuteční 17. února 2018 od 18 hodin v Kulturně-uměleckém prostoru KUPE (bývalá vodárenská věž na nádraží Opava-východ), ul. Janská 4, Opava.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015