Disertační práce Ivety Řepkové, zatímní vrchol přímé a nadějné profesní cesty mladé odborné asistentky, oceněna

úterý 1. dubna 2014 9:19

Foto: archiv Ivety ŘepkovéKARVINÁ - Pro Ing. Ivetu Řepkovou, Ph.D., je zatímní téměř desetiletá spjatost s Obchodně podnikatelskou fakultou jako pohádka. Oficiální princeznou se v ní 31. března stala ona sama, když ji „korunku“ v podobě první ceny v soutěži disertačních prací konsorcia Progres 3 předal rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

Přestože si uchazečka z Obchodní akademie Valašské Meziříčí pocházející ze Vsetína podala v roce 2004 přihlášku rovněž na Masarykovu univerzitu a právě na Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava (VŠB-TUO), a ve všech případech byla úspěšná, vyhraněný zájem o obor Bankovnictví přivedl I. Řepkovou na podzim toho roku na fakultu do Karviné. „Chtěla jsem jít za tím svým,“ říká a její dosavadní dráha dokládá, jak šťastné to bylo rozhodnutí. Po studiu na bakalářském stupni následovalo navazující magisterské (obě pod přímým dohledem prof. RNDr. PhDr. Stanislava Poloučka, CSc.), ukončené jak červeným diplomem, tak oceněním ve fakultní soutěži o nejlepší diplomovou práci v oboru (téma práce - Srovnání konkurence a koncentrace českého a slovenského bankovního sektoru).

Bankovnictví vyměnila za Podnikovou ekonomiku a management až v doktorském studiu, ale nikoliv úplně a ne nadlouho. Jako školitel ji v něm vedl vedoucí katedry financí Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D., a disertaci „Konkurence, koncentrace a efektivnost českého bankovního sektoru“ obhájila v lednu 2013. Do soutěže vyhlašované konsorciem Progres 3, jehož cílem je podpora vědy, výzkumu a inovací ze strany univerzit Moravskoslezského a Žilinského kraje a dále Slezského a Opolského vojvodství, její práci přihlásil vedoucí Ústavu doktorských studií OPF prof. Ing. Karel Skokan, Ph.D. A když posledního únorového dne tým přizvaných odborníků práce v panelu Ekonomie a finance vyhodnotil, bylo zřejmé, že si I. Řepková za tu svou odnese v tomto panelu primát. Napříč všemi čtyřmi panely jí pak mezi 34 soutěžícími disertačními pracemi obhájenými v roce 2013 patří celková 3. příčka.

„Se zdejší fakultou jsem se už, zejména po skvělém vedení ze strany prof. Daniela Stavárka v celém průběhu doktorského studia, které oceňuji, velmi si ho vážím a děkuji mu za ně, sžila natolik, že jsem do Karviné dokonce přesídlila a spojuji s ní též budoucnost,“ potvrzuje úspěšná odborná asistentka katedry financí, kde vyučuje předměty Finanční ekonometrie, Finanční poradenství, Finanční a pojistná matematika a vede seminář Platební a zúčtovací styk. Svůj přímočarý profesní postup ze skromnosti zdůvodňuje tím, že se zabývá doposud málo zkoumanými tématy. Jen to by ovšem zdaleka nestačilo.

Foto: Ivan Augustin„Dosažené výsledky nepřišly samy od sebe, musela jsem se o ně přičinit, zadarmo to nebylo,“ přiznává a její píli v průběhu posledních let dokládají třeba výjezdy na odborné konference do zahraničí. „Mám-li to vzít od počátku doktorského studia, pak jsem se v roce 2009 zúčastnila konference v Německu a v následujících letech v Řecku, na Maltě, v Bulharsku a v Turecku,“ vypočítává a těší se na další odborné jednání v květnu v Berlíně. Podobně výrazná by mohla být její bilance řešení projektů. „Do roku 2012 šlo o Studentskou grantovou soutěž na Slezské univerzitě, počínaje rokem 2013 se zapojuji do Interního grantového systému,“ komentuje.

Její projektovou aktivitu však neohraničuje jen domovská univerzita. „V období 2013-2015 jsem zainteresována na řešení projektu Grantové agentury České republiky Bankovní sektor a měnová politika: Zkušenosti z nových členských zemí EU po deseti letech členství, na němž se za naši fakultu podílejí také prof. Stavárek a Ing. Tomáš Heryán, Ph.D. Výsledky průběžně publikujeme,“ konstatuje I. Řepková, když předkládá svou zatím naposledy zveřejněnou studii „Estimation of Banking Efficiency in the Czech Republic: Dynamic Data Envelopment Analysis“, kterou otiskl časopis Donube: Law and Economics Review (4/2013).

Když I. Řepková nepřemýšlí o svém bankovnictví ve směru, jak dále zhodnotit východiska disertace pro další bádání, ani není zaneprázdněna vedením bakalářských či diplomových prací, ráda se věnuje turistice, horám, procházkám a v létě též in-line bruslím. „Ale největším koníčkem je jóga, při níž se dá všechno v tu chvíli nepotřebné z hlavy vypustit a odreagovat se opravdu maximálně,“ připomíná ta, která se na OPF rozvinula v mladou osobnost.

Dnes se ráda ohlíží i za svým prvním monitoringem Slezské univerzity. „Ve třetím a čtvrtém ročníku střední školy jsem měla možnost absolvovat brněnský veletrh vzdělávání Gaudeamus a s potěšením jsem registrovala, že obor Bankovnictví karvinská fakulta nabízí. Od té doby byla Slezská univerzita v mém hledáčku vlastně nepřetržitě. Co se dělo dál, to jsme už probrali, a tak dodám pouze tolik, že nyní vyhlížím, kdo z mých diplomantů se jednou vydá v mých stopách. Mít tu někoho ještě mladšího, kdo by se věnoval podobným tématům, by pro mě představovalo další motivaci,“ loučí se usměvavá odborná asistentka katedry financí OPF, pro niž byl poslední březnový den výjimečným. „Předávání ocenění na slavnostním zasedání Vědecké rady VŠB-TUO jsem si opravdu užila, i když jsem už předem věděla, že slavit ho ve velkém určitě nebudu. Dívám se na něj totiž také z pragmatického pohledu, tedy ve smyslu odrazu k novým výzvám,“ uzavírá I. Řepková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015