Dagmar Mastiliakové z opavského Ústavu ošetřovatelství se dostalo vysokého ocenění od slovenských kolegů

pondělí 16. prosince 2013 9:45

2013-12-16 mastiliakovaProfesní asociace mezinárodně akreditovaných lektorů PALMA (PALMASOC) uspořádala 10. prosince v Praze ve spolupráci s Mladou frontou a.s., divizí Medical Services a časopisem sestra konferenci „Praxe založená na důkazech EBN - Evidence based nursing“. V programu jednání došlo také k události, jež významně zviditelnila Slezskou univerzitu (SU).

Doc. PhDr. Dagmar Mastiliakové, PhD., z Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik v Opavě bylo totiž ve velkém sále Magistrátu hlavního města Prahy uděleno čestné členství v PALMASOC. A aby nezůstalo pouze u toho, byla dále dekorována zlatou broží „sv. Alžbeta Bratislava“, kterou uděluje Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sídlící ve slovenské metropoli a nesoucí jméno uherské princezny sv. Alžběty žijící v 1. polovině 13. století v Německu a věnující se péči o chudé. Z pověření rektora prof. MUDr. Vladimíra Krčméryho, DrSc., ocenění předal prof. PhDr. Vlastimil Kozoň, PhD., autor brože nesoucí na aversu nápis FÓNS PIETÁTIS ÓRÁ PRO NÓBIS a významná osobnost slovenského, ale také evropského ošetřovatelství, nyní působící na Medizinische Universität Wien.

Hradec Králové, Ostrava a Opava - to jsou tři nejdůležitější profesní zastavení doc. PhDr. D. Mastiliakové,Ph.D., na její cestě za prosazením vysokoškolského vzdělávání sester a nové kvality ošetřovatelské praxe v ČR. Teoretické předpoklady k tomuto dlouholetému poslání získala v roce 1994 v Pensylvánii v USA, odkud se vrátila jako držitelka certifikátu CGFNS (Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools). Sama si ve své kariéře nejvíce cení dvou kroků. „V letech 1995-2000 šlo o historicky první zavedení změn do výuky vědeckého ošetřovatelství na univerzitách v ČR v podobě výuky holistické filozofie,“ konstatuje oceněná a připomíná, že její publikace Holistické přístupy v péči o zdraví vyšla již ve třech vydáních. „Jsou rozebraná a těší mě, že tato práce, která do českého ošetřovatelského slovníku termín holismus vlastně uvedla, je dodnes hojně citovaná,“ dodává doc. D. Mastiliaková.

Druhý mezník už spojuje se svým působením nejprve na Filozoficko-přírodovědecké fakultě a později na Fakultě veřejných politik SU. „Jen nedávno ukončené řešení evropského projektu Inovace studijního programu Ošetřovatelství na Slezské univerzitě v Opavě umožnilo vznik historicky první modulární struktury v bakalářském studiu ošetřovatelského oboru v ČR. Její význam spočívá v tom, že implementuje ECTS, tedy European Credit Transfer System, a vytváří v našem prostředí evropský prostor pro vysokoškolské vzdělávání ošetřovatelství, plně v souladu s Boloňským procesem,“ objasňuje z pozice vedoucí řešitelského týmu projektu.

„Výsledky, jichž jsme dosáhli, pokládám za zcela univerzální. Jsou aplikovatelné na všech univerzitách, na nichž se ošetřovatelství vyučuje, a to jak v ČR, tak na Slovensku,“ prezentuje doc. D. Mastiliaková základní projektový výstup, jenž právě v těchto dnech opustí tiskárnu. Titulu „Moduly, učební výstupy a kredity ECTS v bakalářském programu Ošetřovatelství“ předcházela podzimní závěrečná konference projektu. „Všechny monitorovací zprávy vyzněly pozitivně a vzbudily ze strany těch, kdo se v našich podmínkách o další rozvoj oboru starají, ohlas. O přínosu projektu pro kvalitu výuky ošetřovatelství nemám pochyb,“připomíná.

Na SU v Opavě působí doc. D. Mastiliaková od roku 2006, a když se s ní na počátku příštího roku, jak sama říká, nikoliv s lehkým srdcem, bude loučit, může se prokázat nejen úspěšnou přípravou a získáním akreditace bakalářského studijního oboru Všeobecná sestra v prezenční i v kombinované formě, ale též vybudováním vybavením moderního a veškerým nárokům vyhovujícího pracoviště Ústavu ošetřovatelství, především jeho simulačního centra sloužícího výuce praktických dovedností, jemuž výrazně pomohlo prakticky nepřetržité řešení projektů v celkovém objemu 20 milionů korun.

„Ve chvílích, kdy mi byla obě ocenění předávána, mě ovládl těžko popsatelný pocit. Beru je jako uznání těch, kdo se vydali stejnou cestou. Její obtížnost spočívá zejména v tom, že boří bariéru až dosud tradičních přístupů a z mého pohledu představuje mezník posouvající vývoj oboru v naší zemi ke standardům států, jež jsou v něm na špici,“ komentuje poslední osobní úspěchy. „Prof. Vlastimil Kozoň mě navíc obdaroval dvěma stěžejními pracemi. Vloni mu ve Vídni vyšla publikace Ošetřovatelství - 50 roků univerzitního vzdělávání na Slovensku psaná slovensko-německo-anglicky a letos k ní přibyla titul Geschichte der Pflege - Der Blick über die Grenze. Věnování v nich mi bude slavnostní okamžiky v Praze trvale připomínat, ale teď už se zase naplno věnuji pracovním povinnostem, jimž budu částečně věnovat též vánoční a novoroční volno,“ loučí se doc. D. Mastiliaková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015