Tvůrcům z univerzity patřila 18. prosince Česká televize, zasáhnou i do silvestrovského vysílání

čtvrtek 19. prosince 2013 11:28 Autor: Martin Kůs

2013 12 Jancarek televizePRAHA, OPAVA – Slezská univerzita se stále více dostává do povědomí široké veřejnosti. Zásluhu na tom mají hlavně aktivity jejích pracovníků a studentů v oblasti umění, historie, ekonomie, fyziky, matematiky a dalších. Malým důkazem může být například vysílání České televize 18. prosince, kdy ve večerním hlavním čase patřily hned dva z programů tvůrcům ze Slezské univerzity.

Na druhém veřejnoprávním programu mohli diváci zhlédnout od 20 hodin třetí díl dokumentu Václav Havel – hrad.  Jeho autorem je Petr Jančárek, dokumentarista a pedagog Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF), kde vyučuje posluchače oboru Multimediální techniky. V dokumentu se Petr Jančárek zabývá cestou svobodného federativního státu Česko-Slovenska k jeho rozdělení. Na příčiny oddělení obou zemí se dokument dívá z nejrůznějších pohledů – ekonomického, společenského, mezinárodního, politického i lidského a zvláštní pozici věnuje úloze a jednání Václava Havla v té době. Dokument se tak stal jedním z hlavních pořadů, kterým jsme si připomněli dva roky od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.
Dokument můžete vidět v archivu ČT: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10390045142-vaclav-havel-praha-hrad-iii/21256326347/

2013 12 Birgus televizeNa kanále ČT art v pořadu Artmix pak prováděl vedoucí Institutu tvůrčí fotografie FPF prof. Vladimír Birgus současným fotografickým uměním a hovořil na téma pronikání českých autorů za hranice a ohlasu na jejich práci ve světě. Ústředním tématem se stal 17. ročník mezinárodního veletrhu Paris Photo 2013 – největší veletrh fotografického umění na světě. Potěšující je, že Vladimír Birgus mohl v pořadu představit i čtyři své posluchače, kteří pronikli do prestižní fotografické edice reGeneration.
Artmix si můžete pustit zde:  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123096165-artmix/ - začátek v čase 10.18 hodin.

2013 10 AVT ZtopkovaS tvůrci ze Slezské univerzity se na obrazovkách setkáme i v samém závěru roku. Dokument Sportu zdar, tedy absolventský snímek studentů oboru Audiovizuální tvorba Jiřího Vávry a Martina Erbena (Ústav bohemistiky a knihovnictví FPF) zařadila Česká televize do svého silvestrovského vysílání. Vidět jej můžeme na ČTsport v 9.30 hodin. Dokument Sportu zdar, natočený letos na jaře, už stihl zaujmout na několika festivalech. Po premiéře na MiniFestivalu studentských filmů Slezské univerzity 14. května zaujal pořadatele prestižního Mezinárodního studentského festivalu v Písku, kde byl vybrán do hlavní soutěže jako jeden ze dvou českých zástupců. Zatím nejvýznamnější ocenění pro opavské studenty přinesl 16. ročník mezinárodního festivalu SPORTFILM LIBEREC – INTERNATIONAL FICTS FESTIVAL 2013. V mezinárodní konkurenci získal Cenu poroty, a byl tak nominován nejen do světového finále sportovních filmů a televizních snímků v Miláně, ale také na obrazovku České televize.
Ti, kteří mají na Silvestra plány bez televize, mohou dokument Sportu zdar vidět zde:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10735389770-sportu-zdar/213471292370001/

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015