Podpořte součásti univerzity v soutěži Fakulta roku

pátek 3. ledna 2014 11:27 Autor: Martin Kůs

2014 01 MatustavOPAVA - Jen do 14. ledna mají možnost posluchači českých vysokých škol hlasovat v soutěži Fakulta roku. Ve hře samozřejmě jsou i součásti Slezské univerzity v Opavě: Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Obchodně podnikatelská fakulta, Fakulta veřejných politik a Matematický ústav.

Přestože Matematický ústav jsme jmenovali až na posledním místě, může se právě on pyšnit zatím nejvyššími úspěchy v této soutěži. V letech 2012 a 2013 shodně obsadil první místo v kategorii Matematika – fyzika, veřejné VŠ. Za sebou tak nechal i Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze či Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy.

Soutěž Fakulta roku vznikla jako projekt České studentské unie (ČeSU) s cílem doplnit jiné žebříčky a hodnocení českých vysokých škol a jejich součástí o pohled oblíbenosti mezi studenty. Principem soutěže je internetové hlasování, svůj hlas lze poslat například přes dole vpravo zveřejněnou ikonu a rozkliknout sídelní město fakulty. Hlasovat ale může každý také přímo na stránkách www.fakultaroku.cz (vyhledat příslušnou fakultu) nebo prostřednictvím facebooku (aplikace FakultaRoku.cz). Další cestou je hlasování přes SMS (odesláním SMS s textem FAKULTA na číslo 9002009, do vašeho mobilu přijde kód, který zadáte do pole pro tento kód a následně už podle pokynů hlasujete). Cena jedné SMS je 9 Kč.


2013 01 fakulta roku odkaz Soutěžní hlas lze dát (palec nahoru nebo dolů) v několika kritériích:
• Zajímavé předměty (Máte/měli jste škole/fakultě zajímavé předměty?)
• Schopnost vyučujících zajímavě vyložit látku
• Příprava do praxe/práce (Připravila Vás škola/fakulta dostatečně prakticky do pracovního procesu?)
• Možnosti realizace a zapojení do studentských nápadů a projektů na škole/fakultě
• Spolužáci (Máte/měli jste kamarádské, týmové a inspirativní spolužáky?)

Sami pořadatelé soutěže Fakulta roku si jsou vědomi, že se v poslední době objevují informace o různých manipulacích či neobjektivnosti internetového hlasování v různých soutěžích. Proto na svých stránkách zveřejnil malé vysvětlení:  „S nejlepším svědomím věříme, že hlasování má vypovídající hodnotu a že je objektivní. Asi není reálné, že se zúčastní všichni studenti nebo absolventi všech vysokých škol v ČR. Ale čím více studentů a absolventů se do projektu zapojí, tím budou výsledky objektivnější. I vy nám můžete pomoci tím, že o Fakultě Roku řeknete svým kamarádům a spolužákům.“  

Na námitku, že velké a studenty početné školy jsou vůči těm menším zvýhodněny, Česká studentská unie odpovídá: „Žebříček pořadí škol zohledňuje počet studentů a absolventů dané školy a fakulty dle dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.“

 

 

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015