Slezská univerzita získala od Evropské komise prestižní ocenění Diploma Supplement Label až do konce roku 2016

čtvrtek 16. ledna 2014 6:49 Autor: Martin Kůs

Foto: reprodukceBRUSEL, OPAVA - Nejprve vše vyhodnotila Národní agentura a národní expert, poté se celá záležitost přesunula do Bruselu, kde vše posoudila Výkonná agentura Evropské komise. Pak 17. prosince loňského roku dorazil na Slezskou univerzitu v Opavě dopis s podpisem úřadující vedoucí oddělení Maríe Luisy Garsía Mínguez a v něm poděkování za skvěle odvedenou dosavadní práci a oficiální informace o prodloužení platnosti certifikátu Diploma Supplement (DS) Label až do konce roku 2016.

Slezská univerzita automaticky vydává svým absolventům tento dokument od 1. ledna 2005. Studenti, kteří dostudovali před tímto datem, mají na dodatek také nárok, ale musí si o jeho vydání požádat. V roce 2013 byl DS na Slezské univerzitě vydán v 1985 případech.


Důležitost dodatku DS je zejména v oblasti trhu práce. Dokument shrnuje objektivní údaje o absolvovaném studijním programu včetně výpisu všech vykonaných zkoušek, dosaženého hodnocení nebo tématu absolventské práce. Potencionální zaměstnavatel tak má k dispozici dokument, který popisuje skutečné vzdělání dotyčného a snadno získá přehled o profilu jeho znalostí. Jakousi nadstavbou dodatku pak je popis školského systému v České republice. Není žádným tajemstvím, že právě tento dodatek, který však v žádném případě není náhradou za vysokoškolský diplom, je při rozhodování pro budoucího zaměstnavatele či při nástupu na navazující studium nejvýznamnějším dokumentem.

Dodatek Diploma Supplement Label je mezinárodně platný a uznávaný dokument. Je jedním z dokumentů tzv. Europassu, který vznikl na základě Lisabonské úmluvy o uznávání vysokoškolských kvalifikací z roku 1997 (Convention the Recognition of Qualifications concerning Higher Education in the European Region). Jedná se o dodatek k vysokoškolskému diplomu, který by se dal charakterizovat jako mezinárodní pas vzdělání, tedy dokument, který na mezinárodní úrovni prokazuje vzdělání, respektive má za účel poskytnout odpovídající nezávislé údaje, které přispějí ke zlepšení mezinárodní průhlednosti a spravedlnosti akademického a profesního uznávání kvalifikací – diplomů, titulů, osvědčení a dalších. Dodatek tak popisuje podstatu, obsah, úroveň a postavení absolvovaného studia a stvrzuje jejich řádné ukončení.  V rámci Boloňského procesu a jím vytvářeného Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání (EHEA) akceptuje tento dokument v současné době 47 zemí.

V České republice se dodatek k diplomu vydává v souladu s § 57 zákona č. 111/1998 Sb . o vysokých školách. Dodatek dodržuje model stanovený Evropskou komisí, Radou Evropy a UNESCO / CEPES. U nás se vydává v česko-anglické jazykové mutaci. Jeho vydání je bezplatné.

 

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015