Slezská univerzita v hlasování studentů uspěla, Matematický ústav je potřetí za sebou Fakultou roku

pátek 17. ledna 2014 11:20 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOPAVA, KARVINÁ - V hodnocení studentů a příslušné kategorii první místo pro Matematický ústav v Opavě, šesté místo pro Obchodně podnikatelskou fakultu v Karviné, páté místo pro Fakultu veřejných politik v Opavě a osmé pro Filozoficko-přírodovědeckou fakultu v Opavě. To jsou aktuální výsledky letošního hlasování v prestižní anketě Fakulta roku, kterou pořádá Česká studentská unie (ČeSU).

Mimořádného úspěchu dosáhl Matematický ústav, který shodně předloni a loni obsadil první místo v kategorii Matematika, fyzika – veřejné. A letos tento triumf opět potvrdil. Zkrátka úrovně výuky a zabezpečení opavských matematiků si váži nejen odborníci, ostatně vyučuje zde i řada pedagogů ze zahraničí, ale i sami studenti. Těch zde na bakalářské, magisterské a doktorské úrovni momentálně studuje 182 (na druhé v pořadí Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy je zapsáno 2889 posluchačů a na třetí v pořadí Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze 1548 posluchačů). Soutěž Fakulta roku ale ve svém hodnocení zohledňuje velikost školy a počet jejích posluchačů.

Foto: Archiv Slezské univerzityZ opakovaného úspěchu v anketě má radost i ředitel Matematického ústavu v Opavě prof. Jaroslav Smítal: „Potěšilo mne to a myslím, že výsledek odpovídá realitě, která tu je. Panuje tu přátelská atmosféra, vyučující se se studenty většinou osobně znají, mají k sobě blízko. Jsem rád, že u nás jsou studenti spokojeni, Matematický ústav je pro ně víc než jen školou, komorní prostředí v tom jistě hraje důležitou pozitivní úlohu,“ řekl prof. J. Smítal v ohlasu na vítězství v anketě. Jeho slova potvrzuje třeba i to, že v prostorách ústavu je stále živo i když momentálně panuje zkouškové období, kdy se nevyučuje.

Ale ani úspěch ostatních součástí Slezské univerzity nelze podceňovat. V kategorii Ekonomie-veřejné bylo přihlášeno celkem 22 škol a fakult a šesté místo pro Obchodně podnikatelskou fakultu v Karviné (loni 19. příčka) je nejen významným skokem dopředu, ale také velmi dobrou vizitkou práce tamní akademické obce. Kategorie Sociální vědy a filozofie-veřejné měla 16 přihlášených a posun Fakulty veřejných politik v Opavě na páté (loni osmé) a Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě na osmé místo (loni až 14) svědčí o tom, že studium v komorním prostředí menší univerzity je pro mladé stále více atraktivní.

Soutěž Fakulta roku vznikla jako projekt České studentské unie (ČeSU) s cílem doplnit jiné žebříčky a hodnocení českých vysokých škol
a jejich součástí o pohled oblíbenosti mezi studenty. Podrobnosti najdete na www.fakultaroku.cz.

Matematický ústav v Opavě (MÚ) si v roce 2014 připomíná 15. výročí své samostatnosti. Sídlí ve společné budově rektorátu Slezské univerzity a Matematického ústavu v ulici Na Rybníčku 1 v Opavě. V prvním období existence univerzity byl MÚ pracovištěm Filozoficko-přírodovědecké fakulty jako Ústav matematiky a informatiky. K osamostatnění došlo 1. ledna 1999. Dnes tuto univerzitní součást vede prof. RNDr. Jaroslav Smítal, DrSc. Matematický ústav nabízí možnost studia bakalářského, magisterského a doktorského studijního programu Matematika. Na základě spolupráce s Filozoficko-přírodovědeckou fakultou SU zabezpečuje matematickou část studia učitelství pro střední školy a výuku matematických kurzů pro studium fyziky, informatiky a dalších oborů. Je oprávněn uskutečňovat rigorózní řízení, doktorská studia a habilitační a profesorská řízení v matematických oborech.
Matematický ústav můžete blíže poznat na Dnu otevřených dveří, který je zde připraven na 5. února. Více informací o MÚ na http://www.slu.cz/math/cz/.

Zdroj: oficiální web Matematického ústavu v Opavě

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015