Známá absolventka Martina Kociánová se do Opavy vrací jako Olga v Čajkovského opeře Evžen Oněgin

pondělí 27. ledna 2014 7:06

Foto: Ivan AugustinNikoliv v roli historičky nebo muzeoložky, ale jako operní pěvkyně se teď vrací do Opavy absolventka Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (SU) Martina Kociánová. Na jevišti Slezského divadla se představí jako Olga v novém nastudování Čajkovského opery Evžen Oněgin. Premiéra inscenace v ruském originále je na programu 23. února.

2014-01-24 kocianova2

Martina Kociánová nebude v Opavě zpívat poprvé. Při posledním koncertním vystoupení 11. května 2009, které zajistila Umělecká agentura Kostera, jí aplaudoval beznadějně vyprodaný a do posledního místečka zaplněný Sněmovní sál minoritského kláštera. Tehdy také v rozhovoru s Mgr. Michalem Novotným uvedla, že studium v Opavě pro ni představovalo období, na jaké se po celý život nezapomíná. „Vzpomínky mám asi jako každý na dobu, kdy bydlel na koleji, dělal něco, co si vždy přál, v něčem plaval, byl zamilovaný, věčně neměl peníze… Ale byla sranda. Zároveň si myslím, že jsme tu prožili jedinečnou a neopakovatelnou dobu. Bylo těsně po revoluci a my jsme byli prvními studenty nové univerzity, to byla jízda,“ řekla s tím, že ji vždy potěší, když třeba v práci narazí na někoho, kdo také studoval v Opavě. „A takových není málo,“ dodala.

Martina Kociánová
Profesionální kariéru nastartovala v ostravském studiu České televize. Během studií na SU pak začala spolupracovat s TV NOVA, kde se vypracovala až do Televizních novin. Po odchodu z TV NOVA pracovala v Premiéře TV (dnes TV Prima), kde už vedle uvádění zpráv také zpívala. Na rádiu Frekvence1 moderovala vlastní pořad Odpolední klid Martiny Kociánové aj. Zúčastnila se několika mezinárodních pěveckých soutěží, pravidelně vystupuje s mozartovským Triem Amadeus a spolupracuje s řadou hudebních těles. V roce 2002 získala za činnost v oblasti umění od Evropské unie Cenu Gustava Mahlera. Sopránové árie poprvé vydala o rok později (album Jiná). Je spoluzakladatelkou občanského sdružení Aurelius, jež se zasazuje o poskytování péče dětem z oblastí postižených živelními pohromami. Působila i jako moderátorka zpráv televize Z1 a na stanici Český rozhlas 2 Praha moderuje dopolední vysílání.

Než s ní budeme znovu mluvit, snad při některé ze zkoušek ještě před premiérou klasického díla světové operní literatury, sluší se představit ty, s nimiž jeho novou opavskou inscenaci realizuje. Režie se ujal Lubor Cukr, scéna je dílem Martina Černého a kostýmy navrhl Roman Šolc. Před orchestr se s dirigentskou taktovkou postaví Petr Chromčák, sbor bude řídit Kremena Pešakova. V hlavní roli Oněgina alternují pěvci Alexandr Vovk a Aleš Janiga o ztvárnění role Taťány se podělí Katarína Jorda Kramolišová a Agneša Vráblová, Juraj Nociar a Dušan Růžička si zapívají roli Lenského a roli Olgy spolu s Martinou Kociánovou uchopí Alena Kropáčková. Účinkují ale rovněž další známí pěvci, např. Šárka Maršálová, Erika Šporerová, Dalibor Hrda a další. Představené obsazení naznačuje, že inscenace má ambice stát se opavskou kulturní událostí nejen počátku letošního roku, a nikdo už teď ani na chvíli nepochybuje, že M. Kociánová bude jeho ozdobou.

Na akademické půdě SU jsme se s mediálně známou osobností naposledy setkali 3. listopadu 2011, kdy Filozoficko-přírodovědecká fakulta uspořádala setkání vybraných absolventů, jehož účastníkem byl vedle děkana prof. Zdeňka Stuchlíka, proděkana dr. Martina Čapského a předsedy akademického senátu PhDr. Petra Vojtala i primátor města prof. Zdeněk Jirásek. Moderátorka a pěvkyně M. Kociánová tehdy zahajovala pozdravná vystoupení absolventů, ocitla se ve společnosti muzeologa Antonína Šimčíka, archeoložky Aleny Nejedlé Hrbáčové, novináře a mediálního pracovníka Dalibora Balšínka, archiváře Pavla Matlase, dramaturgyně Blanky Fišerové, informatika Martina Dostála, anglisty Karla Kučery a archeologa Jiřího Juchelky a pozdravila se i s doc. Jiřím Urbancem, který podvečerní program v sále někdejší Obchodní a živnostenské komory na Nádražním okruhu moderoval. Po ukončení oficiální části se účastníci odebrali do společenských prostor Gastrocentra.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015