Naše univerzita na veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha 2014 nechyběla

čtvrtek 30. ledna 2014 11:24

Foto Martin KůsNa Výstavišti v Holešovicích probíhal ve dnech 28. - 29. ledna už sedmý ročník pražského vydání evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Mezi vystavujícími, kteří návštěvníkům zvláště z řad středoškoláků prezentovali nabídku oborů pro akademický rok 2014-2015, nechyběla ani Slezská univerzita v Opavě.

Při zastoupení většiny českých veřejných vysokých škol, ale také soukromých vzdělávacích subjektů se naše univerzita snaží dát o sobě vědět s vědomím, že uchazeči z českých krajů patří k těm, kteří se pro studium na Moravě či ve Slezsku nerozhodují lehce. Přesto jsou všichni ti, kdo výstavní stánek Slezské univerzity připravovali, přesvědčeni o tom, že i Opava a Karviná jim měly co nabídnout. A to nejen co do aktuálních možností studia, ale také zázemí, jež pro vysokoškoláky v podobě struktury ubytovacích a stravovacích kapacit i bohatosti kulturního, společenského a sportovního vyžití obě tato statutární města vytvářejí.

O vysoké prestiži, jíž se Gaudeamus doma i v zahraničí těší, vypovídají záštity, pod nimiž je realizován. Přízeň resortního Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR lze hodnotit jako dlouhodobou, stále ale roste počet autorit, které příznivý ohlas tradičního veletrhu, jehož brněnská bilance dovršila loni dvě desetiletí, dále rozhojňují. K těm v případě veletrhu Gaudeamus Praha 2014 na české straně patřil rektor Českého vysokého učení technického v Praze prof. Václav Havlíček, dále hejtman Středočeského kraje MVDr. Josef Řihák i radní Hlavního města Prahy pro oblast školství a volného času Mgr. Ludmila Štvánová, na straně vlivných zahraničních příznivců pak přímo ambasadoři Francie a SRN v České republice, jakož i velvyslanectví Kanady v Praze. Tomu odpovídalo také zastoupení zahraničních škol z osmi zemí.

O šíři konkurence i tak nelze pochybovat. Vždyť veletrh Gaudeamus Praha 2014 obeslalo na 150 vystavovatelů (vedle veřejných a soukromých vysokých škol byly zastoupeny též vyšší odborné a jazykové školy). Počet zúčastněných fakult přesáhl dvě stovky, počet nabízených studijních oborů tři tisícovky. Pavilony D a E holešovického výstaviště byly po dobu konání veletrhu, jehož průměrná návštěvnost v Praze převyšuje sedm tisíc účastníků, využity naplno.

Pro odborné návštěvníky organizátoři ze společnosti MP-Soft připravili souhrnný informační set o vystavujících školách a speciální informační systém pro pedagogy a výchovné poradce. Informační set a systém obdržel každý registrovaný pedagog po předložení vyplněné volné vstupenky v informačním stánku situovaném v pavilonu D. Informační systém pro výchovné poradce je aplikací na CD, v níž jsou podrobné informace o podmínkách studia, studijních oborech, kontaktech a mnoho dalších důležitých informací o studiu na českých a zahraničních univerzitách, vysokých a vyšších odborných školách. Systém obsahuje 655 vzdělávacích institucí a více než 5800 studijních oborů. Veškeré informace jsou přehledně řazené do rejstříků, přehledů a seznamů.

VIDEO

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015