Zásluhou vždy očekávané konference Kniha ve 21. století si v Opavě připomínáme, že čtení osvobozuje

neděle 9. února 2014 8:00

Foto: Ivan AugustinVíce než tři desítky referátů odezněly na 6. února ukončené dvoudenní konferenci Kniha ve 21. století, kterou už podesáté do Opavy přivedli odborní pracovníci oddělení knihovnictví Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Jejím účastníkům ani největší posluchárna ve výukovém areálu na Hradecké ulici téměř nestačila.

Ze skromného semináře v premiérovém ročníku 2004 se rozrostla ve dvoudenní odborné setkání, silné diskusí předních představitelů teorie oboru z českých i slovenských univerzit s desítkami zástupců terénní knihovnické praxe. Zcela zaslouženě proto prof. Milan Konvit, vedoucí oddělení knihovnictví Ústavu bohemistiky a knihovnictví (ÚBK), připomněl hned v úvodu jméno své předchůdkyně doc. Milady Pískové, která myšlenku užitečnosti tohoto setkávání rozvinula i realizovala. Zdar konferenci poté popřáli proděkan fakulty dr. Martin Čapský i vedoucí ÚBK dr. Jan Heczko, za spolupořádající Svaz knihovníků a informačních pracovníků Moravskoslezského a Olomouckého kraje (SKIP 10) účastníky pozdravila jeho předsedkyně Mgr. Zuzana Bornová.

S posledně jmenovanou a dále s dr. Janou Brožovskou Onderkovou z ÚBK se za konferencí ohlédneme v samostatném textu, tento patří vyzvednutí dosažené desetileté tradice. K jejímu zobrazení a k ilustraci toho, co kniha může pro čtenáře znamenat, jsou použita výstižná slova z novoročního tisku „Čtení osvobozuje“ Městské knihovny v Krnově redigovaného jejím ředitelem Mgr. Petrem Cestrem, který na konferenci nechyběl. Jejich autorkou je Martina Svobodová, studentka oktávy víceletého Gymnázia Krnov, držitelka Ceny dr. Sigmunda Lanschura (1884-1942), významného židovského profesora někdejší krnovské reálky, z loňského roku a vítězka celostátní literární soutěže konané v rámci 56. ročníku tradičního festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka (2012).

„Někdy bychom se měli hledat spíše na stránkách knih. Ve srovnání s hektickým tempem naší doby, kterou zachycují televizní seriály, jsou knihy mnohem klidnější. Můžeme si s nimi dát načas a pořádně si každou scénu vychutnat beze strachu, že nám uteče ta následující. S hrdiny z knih je snazší se ztotožnit, protože nejsou tak vzdáleni jako lidé v televizi, protože si je můžeme upravit podle sebe a vžít se do každé situace. Prostřednictvím knihy putujeme na vzdálená a exotická místa, poznáváme jejich kulturu a životní styl – to vše z pohodlného křesla v obývacím pokoji, a přesto se po odložení knihy cítíme jako po návratu z dovolené. Čtení osvobozuje, rozbíjí okovy, kterými nás už jako děti všichni okolo poutají k realitě. Pomáhá nám na chvíli zapomenout na bezútěšnost doby a na naše vlastní starosti. Jen je škoda, že mu tolik lidí nedá jedinou šanci.“

Foto: Ivan AugustinOpavská konference „Kniha ve 21. století“ se stala v odborné veřejnosti pojmem. Dobře si je toho vědoma i PhDr. Halina Molinová, ředitelka Regionální knihovny Karviná, účastnice prvního i dosud posledního jednání knihovníků na akademické půdě Slezské univerzity. „Zatímco technika sice překonává vzdálenosti, ale nenabízí blízkost, knihovna se dokáže vyrovnat se vzdálenostmi a navíc je čtenáři spolehlivou přítelkyní,“ uvedla ve svém vystoupení v roce 2004, aby se o deset let s kolegy podělila o zkušenosti z marketingového řízení Regionální knihovny Karviná. „Náš obor urazil za dobu konání opavských jednání kus cesty, ale konferenci považuji za stejně důležitou v době, kdy vznikla, jako v době, kdy se ohlíží za deseti ročníky,“ potvrdila.

„Její“ knihovna si vloni připomněla 90 let existence a nedlouho dříve se stala „Městskou knihovnou roku 2012“ v kategorii sídel s více než 40 tisíci obyvateli. Pro mnohá jiná zařízení představuje vzor v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb, za něž už od Ministerstva kultury získala též titul Knihovna roku 2011. „Přesto si do Opavy pravidelně jezdím pro další inspiraci,“ dodala dr. H. Molinová.

Podle dr. J. Brožovské Onderkové z ÚBK se konference o svou budoucnost bát nemusí. „I když jde pro nás o velkou organizační zátěž, kterou v období přípravy 10. ročníku na sebe vzala kolegyně dr. Libuše Foberová, tematické vymezení jednání - Trendy rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb - prokázalo, že o podobné diskuse je mezi knihovníky nadále nevšední zájem. A to je pro oddělení knihovnictví ÚBK nejen nejlepší odměna za všechno vynaložené úsilí, ale současně také velký závazek a výzva,“ poznamenala i za své spolupracovníky dr. J. Brožovská Onderková.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015