Jindřich Štreit a Jiří Siostrzonek opět působili v porotě záslužné fotografické soutěže vyhlášené Charitou Opava

čtvrtek 20. března 2014 10:01

Foto: archiv Charity OpavaOPAVA - O tom, že pedagogové Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty dělají pro dobré jméno naší univerzity vše, co je v jejich silách, už nikdo nepochybuje. Dva z těch nejaktivnějších, prof. Mgr. Jindřich Štreit a Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., nedávno nabídli další příklad aktivity, jejíž rozměr přesahuje dimenze obvyklého standardu.

Plakát fotosoutěže a výstavy Můj svět.Fotografická soutěž Můj svět uspořádaná pro charitní zaměstnance a dobrovolníky z celé ČR Charitou Opava a neziskovou společností ASEKOL, jež se v zastoupení výrobců a dovozců zabývá celostátním systémem zpětného odběru elektroodpadu a poskytuje práci Chráněným technickým dílnám ve Velkých Hošticích spravovaných Charitou Opava, zná nové vítěze. Její 6. ročník byl obeslán více než třemi stovkami snímků ve třech kategoriích, jimiž byly portrét, „Život kolem nás“ a „Jak to vidím já“. V tříčlenné porotě, která počátkem února soutěžní fotografie vyhodnotila, oba výše citovaní pedagogové pracovali.

„Mohu potvrdit, že fotografie zasílané do soutěže Můj svět jsou od roku kvalitnější, přičemž ani letošek nebyl v tomto ohledu výjimkou,“ charakterizoval pozitivní trend předseda poroty prof. J. Štreit. „Rostoucí úroveň prací jistě pozitivně ovlivňuje skutečnost, že jsou nejen vystavovány, ale rovněž zveřejňovány na internetové síti. Jejich autoři nesou svou kůži na trh, nepříznivého vyznění v konfrontaci s dalšími zúčastněnými se však podle našeho hodnocení bát nemusejí. Všechny soutěžící ovšem takové zdravé a veřejně sledované soupeření zvedá stále nahoru, což je to nejpodstatnější,“ doplnil dr. J. Siostrzonek.

Jména vítězů nejsou tedy v této souvislosti tím nejdůležitějším, přesto je společně s aktuální informací o tom, že vybrané práce v počtu tří desítek budou v termínu od 24. března (vernisáž v 17 hodin) do 13. dubna představeny ve výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě, nabízíme. Mezi autory portrétů si tentokrát prvenství odnesla Alena Růžičková z Charity Milevsko, v kategorii „Život kolem nás“ zvítězil snímek Lukáše Volného z Charity Hlučín a v kategorii „Jak to vidím já“ ocenila porota nejvýše fotografii Antonína Poláčka z Charity Nový Jičín. Hned za vítězem se pak v této kategorii umístil Martin Žídek z Charity Opava. Po ukončení výstavy ve Slezském zemském muzeu budou výběr soutěžních snímků hostit prostory galerie opavského obchodního centra Silesia a následně poputuje po dalších městech naší země. Při vernisáži 24. března rovněž organizátoři soutěže předají zasloužená ocenění nejúspěšnějším tvůrcům.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015