Nový sbor univerzitních senátorů si na svém ustavujícím zasedání zvolil předsedu i oba místopředsedy

středa 19. března 2014 9:37

Foto: Ivan AugustinOPAVA - V pořadí 234. zasedání Akademického senátu (AS) Slezské univerzity konané 18. března mělo pro tento vrcholný orgán současně charakter jednání ustavujícího. Z voleb nově vzniklé složení sboru univerzitních senátorů tak bylo postaveno před odpovědný úkol volby předsedy a dalších předsedů obou komor, akademických pracovníků a studentské.

Zasedání naposledy zahájil dlouholetý předseda AS RNDr. Jindřich Vaněk, Ph.D., který tuto funkci zastával od 24. října 1994. Společnost pouhých čtyř předsedů AS v dosavadní historii Slezské univerzity, doc. PhDr. RNDr. Stanislava Poloučka, CSc. (1991-1992), Lubomíra Klapky, CSc. (1992-1993), Ing. Jiřího Kudery, CSc. (1993-1994), a RNDr. Jindřicha Vaňka, Ph.D. (1994-2014), rozšířilo nyní páté jméno.

Akademický senát
Slezské univerzity v Opavě

Předseda
Mgr. Petr Slováček, Ph.D.

Místopředsedové
Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D.
Ing. Radim Řihák

Komora akademických pracovníků
RNDr. Vladimír Sedlář, CSc.; doc. Ing. Petr Čermák, Ph.D.; PhDr. Petr Vojtal; Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D.; doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.; Ing. Tomáš Verner; RNDr. Zdeněk Franěk; Ing. Werner Bernatík, Ph.D.; RNDr. Ing. Roman Šperka, Ph.D.; Mgr. Petr Slováček, Ph.D.; PaedDr. Miroslav Pilát, Ph.D.; doc. PhDr. Helena Kolibová, CSc.; Ing. Lucie Kamrádová
Předseda komory
Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D.

Komora studentů
Jiří Skácelík, Ing. Radim Řihák, Bohuslav Holzäpfl, Mgr. Alexandr Burda, Ing. Lucie Tomanová, Gabriela Oborná, Martin Curylo,
Bc. Vladimír Barák, Ing. Miroslav Kuric

Předseda komory
Ing. Radim Řihák

Dříve než AS přikročil k volbě volební komise, udělil dr. J. Vaněk slovo rektorovi Slezské univerzity (SU) v Opavě prof. PhDr. Rudolfu Žáčkovi, Dr. Vedoucí představitel SU připomněl složitost doby, v níž veřejné vysoké školství čelí mnoha závažným skutečnostem, a to jak ve vztahu k nejistému legislativnímu prostředí, tak ke snižující se kvalitě studentů a dopadu demografického vývoje. „Od toho se odvíjí i problematika financování studentů,“ uvedl rektor prof. R. Žáček a vyjádřil naději, že nově zvolený AS bude k naplňování své role přistupovat s vysokou mírou odpovědnosti a za kvalitní spolupráce s vedením instituce. „Za necelý rok vás čeká také rozhodování o novém rektorovi,“ upozornil dále a vyzval přítomné, aby se svých úkolů zhostili vždy s vědomím, že spolurozhodují o celé SU. V závěru rektor prof. R. Žáček popřál členům AS při volbě jeho vedení šťastnou ruku.

Pro volbu předsedy AS a předsedů obou senátních komor, a tedy i místopředsedů AS, byla poté na základě vznesených návrhů zvolena čtyřčlenná volební komise. Na post předsedy SU zaregistrovala tři kandidáty - RNDr. Vladimíra Sedláře, CSc., z Matematického ústavu, Ing. Wernera Bernatíka, Ph.D., z Obchodně podnikatelské fakulty a Mgr. Petra Slováčka, Ph.D., z Fakulty veřejných politik. Všichni kandidaturu přijali a představili základní teze volebního programu. V krátké diskusi též reagovali na otázku spolupráce obou senátních komor, kterou jim položil člen studentské komory Ing. Radim Řihák z Obchodně podnikatelské fakulty.

V prvním kole tajné volby předsedy obdržel W. Bernatík, šest hlasů, další dva kandidáti získali shodně po sedmi hlasech a oba postoupili do druhého kola volby. V něm důvěru V. Sedlářovi projevilo devět členů AS, pro P. Slováčka hlasovalo 11 jejich kolegů. Novým předsedou AS se tak stal Mgr. Petr Slováček, Ph.D., nynější vedoucí Ústavu středoevropských studií Fakulty veřejných politik v Opavě, jehož oborem je filozofie. V krátkém vystoupení předseda AS poděkoval za projevenou důvěru a akcentoval dvě hlavní zásady, jež chce ve své práci prosazovat. „Platformu senátu považuji především za prostředí ke tvůrčí diskusi. Dalším stěžejním principem se pak jeví transparentnost našeho jednání, jehož směr bude, jak věřím, utvářen společně, tedy úzkou spoluprací bez ohledu na příslušnost k té které senátní komoře, případně univerzitní součásti.

Na předsedu komory akademických pracovníků AS byli posléze navrženi dva kandidáti. V tajné volbě uspěl nejtěsnějším poměrem hlasů Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., z Filozoficko-přírodovědecké fakulty, jehož volilo šest členů zaměstnanecké komory AS. Jeho soupeř W. Bernatík dostal o jediný hlas méně. Rovněž volba předsedy studentské komory AS přinesla soupeření dvou kandidátů. Ing. Radim Řihák v ní tentokrát svého protikandidáta předčil přesvědčivě, když získal šest hlasů, zatímco druhý z kandidátů Martin Curylo se mohl těšit jen z hlasu jediného. Zvolení předsedové obou komor se stali místopředsedy AS. V závěru této části programu zasedání předal dr. J. Vaněk oficiálně úřad svému nástupci dr. P. Slováčkovi a ke zvolení mu blahopřál. Gratulací se novému předsedovi dostalo také od přizvaných členů vedení SU, kteří byli přítomni dalšímu pracovnímu programu ustavujícího zasedání AS, v jehož průběhu se mj. zabývali pravidly tvorby rozpočtu SU na rok 2014.

Nového předsedu Akademického senátu Slezské univerzity v Opavě a jeho představy o další činnosti tohoto orgánu představíme v samostatném textu v nejbližších dnech.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015