Na konferenci k dějinám sídelního města Slezské univerzity nemohou chybět ani hosté z polské Ratiboře

úterý 8. dubna 2014 18:53

Repro: archiv SUOPAVA - Konferenci „Opava - město na hranici“ pořádá 15. dubna od 9 hodin v univerzitní aule v rámci projektu operačního programu Přeshraniční spolupráce ČR - PR 2007-2013 Statutární město Opava s Maticí slezskou a Slezskou univerzitou. Polskými spolupořadateli jsou Město Ratiboř a Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa (PWSZ) w Raciborzu.

Odborné jednání na uvedené téma navazuje na tradici pořádání konferencí Dějiny Opavy a průběžně monitoruje výsledky nového badatelského úsilí i v širších souvislostech města jako jednoho z center příhraniční oblasti na území historického Slezska. Tomu odpovídá zařazení příspěvků polských hostů do jeho programu. Zatímco zástupkyně Města Ratiboř dr. Ludmiła Nowacka se zaměří na kapitolu nejnovějších dějin a připomene ratibořsko-opavskou kulturní spolupráci od jara 1991, kdy byla mezi oběma městy uzavřena dohoda o spolupráci, Debora Kosel z PWSZ, instituce, od roku 2012 spjaté partnerskými kontakty se SU, se podívá na historii a geopolitiku příhraničí na příkladu pohnutých osudů Krzanowic, jež v minulosti, opatřené městskými právy z roku 1265, patřily k Opavskému vojvodství.

Kde hledat kořeny konferencí k dějinám Opavy? Dva bezprostřední impulsy položily ve druhé polovině devadesátých let minulého století základ ke společné iniciativě Matice slezské a někdejšího Ústavu historie a muzeologie (ÚHM, dnes Ústav historických věd) Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (SU) v podobě jejího uspořádání. Konference Dějiny Opavy I se uskutečnila 10. a 11. září 1997 ve Sněmovním sále minoritského kláštera pod záštitou primátora statutárního města Opavy doc. RNDr. Ing. Jana Mrázka, CSc., a vedle výše jmenovaných subjektů se na její přípravě podílely též Slezské zemské muzeum (SZM), Zemský archiv (ZA) v Opavě a Státní okresní archiv Opava. Jejím cílem bylo seznámit nejen odborné kruhy, ale rovněž širší veřejnost s aktuálním stavem historického bádání a aktuální problematikou výzkumu dějin města.

Repro: archiv SUTěmi přímými impulsy se staly jak 120. výročí založení Matice opavské (její pokračovatelka Matice slezská se stala v roce 1997 v rámci festivalu Bezručova Opava laureátkou Ceny Petra Bezruče), tak právě tehdy do tisku připravená publikace Dějiny Opavy do roku 1945. Proto v průběhu prvního jednacího dne vystoupili autoři jednotlivých kapitol díla. Doc. Jaroslav Bakala se věnoval tématu „Založení Opavy a její vývoj do počátku 17. století, dr. Irena Korbelářová prezentovala Opavu v letech 1618-1740, dr. Dan Gawrecki přiblížil město zprvu v období 1780-1849 a posléze mezi lety 1850-1939. Na jmenované odborné pracovníky ÚHM navázal dr. Mečislav Borák ze Slezského ústavu SZM, jenž se zabýval výkladem dějin města v letech 1938-1945.

Konference Dějiny Opavy I (později se konaly její další ročníky) ale referáty, koreferáty a diskusními vystoupeními připomněla též starší a poválečné dějiny Matice opavské (Mgr. Jaromíra Kramná, Zemský archiv v Opavě; Ing. Vlastimil Kočvara, Matice slezská), barokní epochu města (Mgr. Pavel Šopák, ÚHM), vztah Vincence Praska k Opavě (dr. Milada Písková, Ústav bohemistiky a knihovnictví) či opavskou německou antifašistickou emigraci v období 1933-1938 (dr. Marie Gawrecká). Za hosty ze sousedního polského příhraničí pak promluvil vlastivědný pracovník dr. Leon Korc z Opolí.

Ani ve změněné situaci po více než 15 letech, v níž si zanedlouho Česká i Polská republika připomenou 10. výročí vstupu do Evropské unie, nepozbývá výzkum opavských dějin na aktuálnosti, byť v mnohém pokročil a byl v roce 2006 zhodnocen publikací 13členného týmu autorů vedeného dr. Karlem Müllerem ze ZA a doc. Rudolfem Žáčkem ze SU (Opava - historie / kultura / lidé; v edici Dějiny slezských měst vydalo Nakladatelství Lidové noviny za podpory statutárního města Opavy). Nadcházející konference má ambice nabídnout všem účastníkům z řad odborníků i zájemcům o historii řadu zajímavých přednášek a po jejich ukončení navíc poskytne příležitost k návštěvě blízkého města-dvojčete Opavy, polské Ratiboře. Jak vstup na konferenci, tak výjezd do Ratiboře je volný, a proto pořadatelé doporučují registrovat se telefonicky (tel. číslo 553 756 629), případně na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Úplný program konference „Opava - město na hranici“ najdete na tomto portálu v rubrice „kalendář akcí“.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015