Karvinská fakulta zeštíhlí, ze současných dvanácti kateder bude nově jen pět

pátek 11. dubna 2014 13:33 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

KARVINÁ - Místo jedenácti jen pět kateder, regulace nabízených studijních programů na sedm bakalářských, čtyři magisterské a jeden doktorský. Ale také personální audit a redislokace pracovišť. To jsou v kostce nejdůležitější připravované kroky k restrukturalizaci a ekonomické stabilizaci Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné (OPF) Slezské univerzity v Opavě do nového akademického roku 2014/2015.

S těmito a dalšími souvisejícími plány vedení fakulty seznámil akademickou obec OPF děkan fakulty doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., na veřejném zasedání akademické obce Obchodně podnikatelské fakulty ve středu 2. dubna.

Ve svém vysvětlení nejprve objasnil aktuální situaci fakulty z různých pohledů, zejména pak její ekonomickou minulost, přítomnost a výhled do několika dalších let. Zdůraznil zejména dva vlivy – pokles objemu finančních prostředků, které jsou veřejnému vysokému školství poskytovány ze strany státu, a klesající populační křivku generací dnešních a budoucích maturantů, tedy potencionálních uchazečů o studium, jež je v přímém rozporu s rozšiřující nabídkou studijních oborů a předmětů, k níž docházelo v minulosti, s držením nadbytečných prostor v neobsazených budovách a s rostoucím počtem akademických pracovníků fakulty.

Foto: Martin Kůs„Nemohu pochopit, že předchozí vedení fakulty, které tyto skutečnosti a výhledy znalo už od roku 2007, s tím nic nedělalo a neučinilo vůbec nic pro to, aby fakulta nesměřovala do krizové situace. Když se zpětně podíváme na zápisy akreditační komise, zjistíme, že už tehdy dala nad naši fakultu velký vykřičník a řekla, že pokud se bude dále rozrůstat, bude se dále zvyšovat počet studentů, tak s ní bude zle. Už v roce 2007 dostala fakulta výtku spojenou s tím, že musí snížit počet oborů, které nabízí,“ řekl mimo jiné akademické obci děkan Pavel Tuleja. Hned na to navázal informací o konkrétních krocích, jimiž chce současné vedení fakulty situaci alespoň stabilizovat. „Je třeba udělat restrukturalizační kroky a je nutno udělat je co nejdříve,“ konstatoval děkan. Tlumočil také názory některých jednotlivců, že obviňují vedení fakulty z toho, že se „zbláznilo“ a chce během několika dní provést zásadní změny na fakultě. „Chci upozornit, že to není pravda, již v listopadu loňského roku jsem informoval na kolegiu děkana, že to podle našich propočtů vypadá, že naše fakulta v příštím roce přijde o pět milionů korun. Když se podíváme na současný stav, zjistíme, že naše předpoklady byly velmi optimistické. Problém je v tom, že počet financovaných studentů klesl o osm procent, ale normativ se zvýšil pouze o čtyři. Propad, který tak nastal, je poměrně výrazný,“ konstatoval Pavel Tuleja.

Foto: Martin KůsJako správný ekonom svá tvrzení provázel konkrétními čísly, grafy a analýzami, které jednoznačně prokazovaly pravdivost vyřčených slov. Následně přešel k tomu, na co celá akademická obec OPF tak netrpělivě čekala, totiž k informaci o konkrétních krocích k cestě za zlepšení ekonomické stability fakulty.

Základním krokem bude snížení počtu kateder z dnešních jedenácti na pět. Vznikne tak pětice vysoce oborových kateder, žádná z nich nebude mimooborová, tzv. obslužná. K tomu povede vzájemné slučování stávajících pracovišť, což na druhou stranu přinese nejen větší oborovou fundovanost nových pracovišť, ale také výběrová řízení na místa jejich vedoucích, rušení některých pracovních pozic a sekretariátů či ukončení většiny dohod o pracovní činnosti a dohod o provedení práce s nekmenovými pedagogy OPF. S tím souvisí i větší provázaní pracovišť při výuce, a to nejen v rámci karvinské fakulty, ale celé Slezské univerzity, včetně možnosti vytvoření celouniverzitních pracovišť či mezifakultních studijních oborů.

S budoucí strukturou fakulty bezprostředně souvisí i otázka pedagogů a garantů: „Jak se stále více přitvrzují pravidla akreditační komise, tak se stále více ukazuje, jak málo máme na fakultě lidí, kteří jsou ochotni tvořit, působit v pozici garanta studijního oboru a jsou schopni garantovat, že ten obor v následujícím období bude pokračovat,“ konstatoval děkan a seznámil přítomné s výsledky svého jednání s vnitřním evaulačním orgánem fakulty, Radou garantů, která na základě důkladné analýzy vývoje na fakultě navrhla snížit počet nabízených bakalářských studijních oborů na sedm, navazujících magisterských studijních oborů na čtyři a zachování jednoho doktorského programu. „A já se s tímto návrhem plně ztotožňuji,“ seznámil své posluchače děkan fakulty. Důvodů k tomu je jistě více, ale podle děkana Tuleji mezi ty nejzávažnější patří nízká publikační činnost garantů a neplnění striktních kritérií akreditace Akreditační komise jak u garantů, tak u vyučujících. „Všichni vyučující by měli splňovat podmínky, nebude-li tomu tak, hrozí fakultě problémy s akreditacemi. Máme-li našim studentům zabezpečit kvalitní studijní programy a studijní obory, nezbývá než všechny síly vrhnout do těch, které jsme schopni garantovat. Bude to také ale znamenat, že ne všichni budeme nadále vyučovat předměty, které jsme vyučovali doposud. Podotýkám, že to se netýká jen zaměstnanců, ale také vedení fakulty. To znamená, že některé obory zaniknou, nové vzniknou, vzniknou tak, aby byly schopny naplnit podmínky budoucích akreditací a byly zabezpečeny odpovídajícími pedagogy,“ popisoval kroky Tuleja a upozornil, že už teď jednotliví garanti vytipovávají ve svých oborech předměty, které jsou zbytné, a mají za úkol také seškrtat počty povinně volitelných předmětů tak, aby naplnili podmínku požadovaného personálního zajištění a zároveň změny nenarušily profil absolventa toho kterého oboru.

Jedním z následujících kroků bude též personální audit. Bude postaven na pedagogické a vědecké činnosti dotyčného v posledních letech. Jak se to promítne do otázek zaměstnanosti, se ukáže z výsledků auditu, jisté ale je, že pracovníkům, kteří jsou zaměstnáni na dohody o pracovní činnosti a na dohody o provedení práce, nebudou prodlužovány smlouvy. „Není to úspora velká, ale je to úspora, která je nezbytná,“ shrnul otázku Tuleja.

Děkan Tuleja také řekl, že se OPF při výuce nebude soustředit jen na prostor, ale také na čas. „Ano, bude to znamenat, že se na této fakultě nebude učit pouze v úterý, středu a ve čtvrtek, bude to znamenat, že se na této fakultě bude učit od pondělí do pátku, od osmi od rána do osmi do večera, ale myslím si, že toto je základní model výuky na všech vysokých školách. Nevím, proč bychom se zrovna my měli chovat jinak,“ otevřel další část plánu vedení fakulty děkan.

Foto: Martin KůsDalším krokem je soustředění aktivit fakulty do budov na Univerzitním náměstí a Na Vyhlídce, zatímco další dvě dnes využívané a ztrátové budovy na Třídě osvobození a na ulici Žižkova se pokusí fakulta pronajmout či prodat. Tato varianta je v propočtech nejekonomičtější ze tří možných. Už v září loňského roku opustila fakulta koleje Kosmos, neboť majitel budovy zvýšil nájemné na dvojnásobek a vedení OPF nechtělo jít cestou radikálního zvýšení kolejného pro studenty. Do budoucna se tak počítá s rozšířením kapacity kolejí Na Vyhlídce, ale to bude záležet na nalezení vhodných dotačních titulů.

„Letošní ztrátu více než pět a půl milionu korun se nám podařilo překlenout pomocí fondu provozních prostředků. Podle našich, možná až příliš optimistických vizí, bude mít Obchodně podnikatelská fakulta v příštím roce reálný pokles rozpočtu mínus 11,79 milionu korun. Těmito realizovanými opatřeními by mělo dojít k realizovaným úsporám ve výši 9,33 milionu korun. Zbývající rozdíl se pokusíme zajistit z jiných zdrojů, například je tu možnost pronajmout nevyužívané budovy, případně dalšími úspornými opatřeními,“ konstatoval mimo jiné děkan OPF s tím, že se vedení fakulty rozhodně nechce uchýlit k nejjednodušší cestě, a to ke snižovaní platů zaměstnanců, které by podle děkana Tuleji nejspíše v tomto roce přesáhlo číslo 11 procent a pravděpodobně by tak vedlo k odchodu kvalitních pedagogů i neakademických zaměstnanců jinam.

Podle děkana Pavla Tuleji jsou jednotlivé kroky přesně termínově naplánovány. Už předem o všem informoval rektora Slezské univerzity prof. PhDr. Rudolfa Žáčka, Dr., ve čtyřhodinové palbě otázek plány obhajoval před členy Akademického senátu OPF. V neposlední řadě byly veškeré změny, zejména personální, projednány s odborovou organizací. S odboráři se sejde děkan ještě jednou, po posvěcení plánů Akademickým senátem Slezské univerzity.

Děkan Tuleja si je dobře vědom, že jde na trh nejen s kůží svojí, ale také kůží všech členů užšího vedení fakulty, a nejen on, ale i jeho spolupracovníci jsou ochotni přijmout díl své odpovědnosti. „Není to klukovina, vím, že se nám zde říká “kinder management“. Musím přiznat, že nás to těší, těší nás to o to víc, že máme tu odvahu dělat na fakultě změny, které možná nebudou populární, ale jsou nanejvýš potřebné,“ konstatoval děkan Obchodně podnikatelské fakulty závěrem svého vystoupení.

Následně odpověděl na dotazy členů akademické obce OPF a poté bylo zasedání ukončeno.

Nové složení kateder OPF:
● Katedra ekonomie a veřejné správy (sloučí se stávající katedra ekonomie, katedra společenských věd a částečně katedra práva, garance oboru Veřejná ekonomika a správa a Sociální management)
● Katedra financí a účetnictví (sloučí se stávající katedra financí a katedra účetnictví - garance oborů Bankovnictví a Účetnictví a daně)
● Katedra podnikové ekonomiky a managementu (sloučí se stávající katedra managementu, katedra marketingu a část katedry práva - garance oboru Podniková ekonomika a management až po doktorský program)
● Katedra informatiky a matematiky (sloučí se stávající katedra informatiky a katedra matematických metod v ekonomii - garance oboru Manažerská informatika)
● Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit (sloučí se stávající katedra cizích jazyků a komunikace, katedra cestovního ruchu a katedra tělovýchovných a sportovních aktivit – garance oboru Cestovní ruch a hotelnictví)

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015