Osmá konference k dějinám Opavy přinesla i témata, jejichž detailnější výklad by vydal na samostatné jednání

středa 16. dubna 2014 9:41

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Pozdravná slova rektorů partnerských institucí, Slezské univerzity (SU) v Opavě a Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej (PWSZ) w Raciborzu, zahájila 15. dubna program konference „Opava - město na hranici“. V aule SU jimi prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., a prof. dr hab. Michał Szepelawy vyjádřili podporu jejímu jednání, jež se sešlo už poosmé.

Bezprostředně na ně navázali náměstkyně prezidenta města Ratiboře dr. Ludmiła Nowacka a opavský primátor prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc., který ocenil jak účast polských hostů, tak skutečnost aktivního zapojení Euroregionu Silesia do přípravy setkání, jehož obsah přilákal nejen pedagogy a studenty obou citovaných škol, ale rovněž poměrně početně zastoupenou veřejnost. Mnozí z těch účastníků, kdo se neváhali předem přihlásit, se navíc nedlouho po ukončení pracovního programu konference, v němž vystoupili čeští i polští referující, vydali ještě na exkurzi do Ratiboře.

Když prof. Z. Jirásek připomněl důležitost participace Euroregionu Silesia, měl jako historik nejnovějších dějin jistě na mysli též budování základů, na nichž projekt konferencí k dějinám Opavy vznikal. Jeho zárodek představovala už na podzim 1996 v Ratiboři a v Kravařích uskutečněná mezinárodní konference „Region Opava - Ratiboř“, kterou zaštítili primátoři doc. RNDr. Ing. Jan Mrázek, CSc., a Ing. Andrzej Markowiak a jejíž součástí se stala exkurze do Opavy. K úspěchu jednání podstatným odborným vkladem přispěla i SU, za niž mj. vystoupili rektor prof. RNDr. Martin Černohorský, CSc. a prorektor prof. Ing. Vítězslav Balhar, CSc. Přítomni ovšem byli také biskupové František Václav Lobkowiz a Jan Kopiec a pominout nelze ani účast německých hostů. Prof. Heinz Kieffer přijel z Universität Essen, hostující profesor na SU Dr. Karl-Heinz Habersetzer se prezentoval příspěvkem „Opavské Slezsko“ s podtitulem „Řešení kulturních problémů“. Svým obsahovým zaměřením konference vznik Euroregionu Silesia předznamenala.

Foto: Ivan AugustinPrimátor Z. Jirásek pak současně otevřel pracovní jednání, když před posluchače předstoupil se zamyšlením na téma „Opava - město na hranici“. V něm se dotkl jednotlivých historických etap vývoje města, které s akcentem na proměny vnímání jeho pohraničního a vnitrozemského charakteru označil přívlastky použitými už v publikaci 13členného týmu autorů vedeného Karlem Müllerem ze Zemského archivu (ZA) v Opavě a Rudolfem Žáčkem ze SU „Opava - historie / kultura / lidé“ vydané v edici Dějiny slezských měst Nakladatelstvím Lidové noviny za podpory statutárního města Opavy v roce 2006.

Vybranými okruhy kulturně-osvětové spolupráce Ratiboře a Opavy po roce 1991 se zabývala dr. L. Nowacka, město na hranici mezi nacismem a demokracií (1933-1938) představil prof. PhDr. Dan Gawrecki, CSc., působící v posledních letech na Opolské univerzitě. Prvním z vystoupení, jež nemohla být z časových důvodů podána v plném rozsahu, se stal příspěvek doc. PhDr. Pavla Šopáka, Ph.D., z Ústavu historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty SU „Hranice a její překonání: případ opavského muzejnictví a jeho tradic“. Posluchači ale byli ujištěni, že o něj ve sborníku z konference, jenž má být vydán v létě, nepřijdou.

Po přestávce jednání pokračovalo referáty věnovanými historii a geopolitice polsko-českého pohraničí na příkladu Krzanowic (Debora Kosel, PWSZ) a vývoji státních hranic v českém Slezsku, k němuž se vyjádřil RNDr. Tomáš Grim, Ph.D., ze Zeměměřičského úřadu Praha. „I toto téma by podle mě zasluhovalo samostatnou konferenci,“ uvedl dr. T. Grim poté, kdy byl nucen výklad před závěrečnou kapitolou o česko-polských hranicích v padesátých letech 20. století ukončit. Na Opavu pohledem tří meziválečných filmů upozornil Mgr. František Švábenický ze SU a atraktivností tématu si jako třetí v řadě řekl o to, aby mu byl na některé z příštích konferencí věnován širší prostor. Architekturou Opavy a Ratiboře v meziválečném období se zabýval PhDr. Jiří Jung, Ph.D., z Ostravské univerzity a závěrečné vystoupení patřilo Mgr. Zdeňku Kravarovi, Ph.D., ze ZA, který Opavu v období počátku minulého století představil prostřednictvím záznamů v „kronice“ městského muzea.

V závěru jednání moderující tajemnice českého sekretariátu Euroregionu Silesia Ing. Jana Novotná Galuszková připomněla účastníkům konference její příští, v pořadí deváté vydání, jež se uskuteční za dva roky. „Už mnohem dříve, dokonce právě teď, ovšem vrcholí přípravy operačního programu Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2014-2020, který poskytne novou příležitost k podání projektů zaměřených i na další posílení kontaktů mezi Opavou a Ratiboří,“ konstatovala Ing. J. Novotná Galuszková a nepřímo tím jejich potenciální řešitele vyzvala k nové aktivitě v tomto směru.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015