O nezbytnosti restrukturalizace karvinské fakulty přesvědčil její děkan Pavel Tuleja též univerzitní senátory

středa 23. dubna 2014 12:33

Foto: Ivan AugustinOPAVA - K projednání několika významných legislativních a ekonomických záležitostí došlo 22. dubna na řádném zasedání Akademického senátu (AS) Slezské univerzity. Přítomni mu byli jak členové vedení Slezské univerzity (SU) v čele s prof. PhDr. Rudolfem Žáčkem, Dr., tak děkan Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D.

Za řízení svého předsedy Mgr. Petra Slováčka, Ph.D., se AS nejprve zabýval předloženými návrhy na změny statutu a organizačního řádu SU, Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) v Karviné. Obsáhlý výklad k nim podal děkan doc. P. Tuleja, který již dříve s podobnou analýzou současného stavu této univerzitní součásti vystoupil na zasedání AS OPF 19. března a poté též na veřejném shromáždění akademické obce fakulty 2. dubna.

Pozornost v ní jako ekonom věnoval nepříznivému hospodářskému vývoji OPF v posledních letech, postupnému propadu dotace ze 114 mil. Kč v roce 2009 na 79 mil. Kč v roce letošním a poklesu dalších ukazatelů v podobě počtu přijatých a zapsaných studentů a normativu na ně. „Už od listopadu loňského roku se proto současné vedení karvinské fakulty vážně zabývá úvahami o restrukturalizaci, a přestože si uvědomuje nepopulárnost připravovaných opatření, je pevně rozhodnuto se ve vztahu k budoucnosti této univerzitní součásti chovat maximálně zodpovědně,“ uvedl doc. Tuleja. Dále prezentoval kroky, jež již byly v tomto směru učiněny, a předložil návrhy na restrukturalizaci studijních oborů, restrukturalizaci kateder, redislokaci pracovníků do dvou míst, jak ji vyžaduje provedená pasportizace budov, které v současnosti OPF využívá, a personální audit. „Snížení počtu kateder ze stávajících dvanácti na pět přinese okamžitou úsporu ve výši 1,7 mil. Kč, úspory ze zrušených pracovních míst 5 mil. Kč,“ uvedl a informoval i o přípravách OPF na reakreditaci studijních oborů v roce 2016.

Ekonomický propad OPF, který se zhruba z 90 proc. podílel na propadu celé SU, přirovnal ke „kouli na noze“ a restrukturalizaci označil za „možnou ukázku, jak fungování fakulty zlepšit“. V diskusi pak reagoval na dotazy senátorů směrované k výši úvazku odborných pracovníků, možnostem vylepšit příjmovou kapitolu hospodaření fakulty, k problematice vnitřní evaluace i k sociálním aspektům navrhovaných opatření. Při následném hlasování se pro změnu statutu a organizačního řádu SU, OPF v Karviné vyslovilo všech 18 přítomných senátorů. AS SU tak zaujal shodné stanovisko s AS OPF, který nejprve 19. března a pak znovu 15. dubna schválil návrhy všemi hlasy přítomných, v prvním případě deseti, ve druhém dvanácti členů. Doc. P. Tuleja za jednomyslné přijetí změn poděkoval a navrhl, že v závěru příštího roku složí AS SU účty z realizovaných opatření. Senátoři tento jeho návrh s povděkem přijali.

Foto: Ivan AugustinAS se dále věnoval předložené změně Stipendijního řádu SU, jehož smysl před hlasováním objasnila prorektorka PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. Po jejím schválení přišly na pořad ekonomické záležitosti, a to rozpočet rektorátu SU pro rok 2014 a rozpis příspěvku a dotace součástem SU pro stejné časové období. Materiály uvedl rektor prof. R. Žáček, komentář k nim podal kvestor Ing. Jaroslav Kania. V rozpravě k rozpočtu rektorátu bylo vysvětleno navýšení, jehož potřebu si vynucuje změna financování některých pracovníků, jež byli dosud placeni z projektů. „Jde pouze o krok přechodný, tedy do nástupu nového programovacího období,“ potvrdil kvestor Ing. J. Kania. Rozpočet rektorátu, jakož i rozpis příspěvku a dotace součástem SU, u nějž rektor prof. R. Žáček ocenil jak snahu o transparentnost, tak o dosažení konsensu součástí, byly poté schváleny.

V závěrečné diskusi ocenil rektor SU práci vedení OPF odvedenou v průběhu roku od chvíle, kdy se tým děkana doc. P. Tuleji ujal řízení této univerzitní součásti. „Vedení univerzity má na existenci a prosperitě karvinské fakulty pochopitelně zájem a jsem velmi rád, že do jejího čela byla fakultním senátem tentokrát zvolena osobnost chovající se a jednající nikoliv populisticky, ale naopak zcela v souladu se zájmy a potřebami této součásti,“ vyzdvihl prof. R. Žáček. Současně senátorům v předstihu předestřel představu o časovém zasazení voleb kandidáta na rektora tak, aby měl kandidát dostatečný prostor pro možnost aktivní zapojení do příprav nového programovacího období, v němž se bude rozhodovat o obsahu základních střednědobých rozvojových dokumentů SU.

Kvestorem Ing. J. Kaniou byla kvitována také reprezentativní účast senátorů na zasedání. „Chci vyjádřit naději, že podobně tomu bude také napříště, kdy se stanou předmětem jednání výroční zprávy a rozpočet SU,“ konstatoval poté, kdy byl přijat termín dalšího zasedání AS, které se uskuteční 20. května. „Rád bych upozornil na skutečnost, že jen o den dříve se sejde Správní rada SU, a tak připomínky vznesené na jejím jednání vám budou tlumočeny ústně, tedy ne ve standardní písemné podobě s týdenním předstihem,“ řekl kvestor. Předseda dr. P. Slováček pak dubnové zasedání AS ukončil.

Čtěte také
Karvinská fakulta zeštíhlí, ze současných dvanácti kateder bude nově jen pět

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015