Opavský páv nejsou jen filmy, ale také festivalový zpravodaj a workshopy

úterý 29. dubna 2014 11:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Michal Berger

OPAVA - Mezinárodní studentský festival diváckého filmu Opavský páv 2014 má za sebou první den. V jeho odpoledním bloku viděli diváci filmové stříbro české kinematografie – studentské, dnes zpravidla zapomenuté filmy filmařů generace šedesátých let.

Otevřete si fotoreportáž Michala Bergera z prvního festivalového dne


utery Jak se s filmem poprala Věra Chytilová, Jiří Menzel, Evald Schorm a další tvůrci v době svých studií bylo nejen zajímavé vidět na vlastí oči, ale také porovnat s tím, jak studenti točí dnes. A to nejen v České republice, ale také u sousedů v Polsku či na Slovensku. Večer totiž vládla kinosálu H3 areálu na Hradecké ulici první desítka soutěžních snímků a hned první večer naplňoval fakt, že v Opavě je mezinárodní filmový festival. Bohužel není v časových silách festivalu vidět všech dvaasedmdesát přihlášených filmů, filmečků a klipů, ale dobrá polovina těch, které porotu zaujaly nejvíce, se na plátno během tří festivalových dnů dostane. Program druhého festivalového dne si otevřete kliknutím na obrázek vpravo.
Potěšující bylo, že si na první festivalový den udělali čas nejen Opavané a i řada významných představitelů kulturního a společenského života města a univerzity. Nechyběl tak rektor Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., proděkanka pro studijní záležitosti a organizaci FPF prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., sociolog a pedagog Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., organizátor opavských kulturních festivalů Mgr. Petr Rotrekl nebo vedoucí oddělení Audiovizuální tvorby Ústavu bohemistiky a knihovnictví FPF Mgr. Monika Horsáková.

Festival by ale nebyl festivalem, kdyby neměl svůj festivalový magazín. O něj se stejně jako o celý festival starají posluchači oboru Audiovizální tvorba Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Na jeho “stránkách“ najde každý materiály ze zákulisí festivalu, rozhovory s jeho pořadateli i aktéry nebo vzkazy a pozdravy osobností. Zkrátka pestré čtení a spousta fotografií.  

Přečtěte si festivalový magazín

Foto: Michal BergerFilmový festival nabízí také šanci něco se naučit. Pořadatelé připravili filmařského umění chtivým hned dva workshopy. První začíná dnes ve 13 hodin v univerzitním areálu Hradecká ulice a dostal jasný a výstižný název: Natoč si svůj film. Workshop je určený všem, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké  je to stát se scénáristou, režisérem či hercem. Kapacita tohoto workshopu je pouze osm míst, a proto neváhejte a zaregistrujte se na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .
Druhý workshop začíná také dnes, ale v 16 hodin v univerzitní budově na Masarykově třídě (učebna M2). Zde bude ojedinělá šance setkat se s úspěšným českým střihačem a producentem Adamem Dvořákem, který stříhal filmy jako Lidice nebo Sametoví vrazi. Námětem setkání je téma Jak zaujmout projektem a produkce celovečerních filmů. Vítaní jsou jak studenti, tak široká veřejnost.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015