Opavský Majáles bude v novém kabátě a na novém místě

čtvrtek 1. května 2014 8:00 Autor: Martin Kůs

Ilustrační foto: Archiv Slezské univerzity

OPAVA – Ve své podstatě nově koncipovaný program a především nové místo Open Air festivalu. To jsou nejpodstatnější změny letošního Majálesu v Opavě, který již tradičně připravuje Asociace studentů a přátel Slezské univerzity (ASPSU). Majáles se letos bude konat od pondělí 5. května do pátku 9. května prakticky po celé Opavě. Vstup na všechny majálesové akce je ZDARMA!

Ale popořádku. Vše vypukne už v pondělí 5. května Filmovým dnem. Ten se odehraje v kinosále H3 univerzitního areálu na Hradecké ulici a jak už název napovídá, půjde hlavně o kvalitní kinematografii. Až do noci poběží projekce vybraných filmů, pro žíznivé a hladové bude před budovou k dispozici stánek s jídlem a pitím. Naopak na ty, kteří nebudou filmovým plátnem zrovna nadšeni, čeká v odpočívárně v prvním patře čekat Klub deskových her Pajdulák a nabízet možnost proniknout do tajů novodobých společenských her.

Ilustrační foto: Archiv Slezské univerzityDruhý den věnují studenti divadelní múze a pohybu.  Arénou se tentokrát stane Loutkové divadlo Střediska volného času v opavské Husově ulici. Tento den mají na starost Lucie Gurecká a Šárka Lisová a právě Lucie nám o něm řekla více: „Divadelní a sportovní den bude pojat jako multižánrový. Samozřejmě divadelní představení nebude chybět, nechám si ho ale ještě jako určité překvapení, dále připravujeme Improligu, tedy soutěž v improvizaci, ve volných chvílích mezi akcemi bude všem hrát DJ, který doprovodí i závěrečnou fireshow, představí se kabaret skečů profesionálně amatérského souboru Zajíc v pytli z Ostravy,“ popisuje Divadelní den Lucie Gurecká s tím, že principem novinkové Improligy je souboj dvou účastníků, kteří na základě pokynů kouče reagují a v okamžité improvizaci představují určité dané téma, které na základě dalších indicií rozvíjejí, posunují atd. Koučem v tomto případě bude Lukáš Čech, který má zkušenosti s naváděním lidí z pozice filmového režiséra. Druhou významnou novinkou dne, ale i celého Majálesu, bude Půjčovna slov. „Rádi bychom seznámili Opavany s literárními autory, prozaiky, povídkáři i básníky z našeho okolí. Ve foyeru divadla budou představeni prostřednictvím fotografií, popisků a samozřejmě svých děl. Zjednodušeně řečeno, naše vize je taková, že bychom chtěli lidi více přitáhnout ke čtení, umožnit jim, aby si třeba vzali některou báseň s sebou domů, a kdo ví, třeba s ní nějaký mládenec dokáže okouzlit svoji přítelkyni. A třeba se opravdu podaří touto cestou zaujmout návštěvníky pro čtení,“ říká Lucie, která mimo jiné aktivity organizuje pod ASPSU také projekt Předčítač, kdy studenti dochází za dětmi do Slezské nemocnice a čtou jim z knížek. Nám ještě zbývá doplnit poslední důležitý údaj a to je začátek Divadelního dne v 15 hodin.  

Jedna poznámka. Půjčovna slov nenahrazuje tradiční majálesový křest studentského literárního almanachu Artemisia. Ten bude, jen se přesunul do staronově koncipovaného Bohemistického večera, který letos posluchači Slezské univerzity opět chtějí vzkřísit a navázat tak na tradici z minulých let.  Ale to už bychom se vydali jinou cestou, vraťme se zase k Majálesu.

Třetí v pořadí bude Klubový den, kdy se v opavských hudebních klubech Jam a Depo představí hudba ve svých rozličných žánrech. „Zatímco Jam rozezní především rockový nářez, v Depu dostane prostor hlavně elektronická hudba, reggae či bubenická show. A je docela možné, že hosté Klubového dne dostanou také pozvánku do Music klubu 13,“ připouští další rozšíření programu Ondřej Pupík, který má majálesový Klubový den na starost.

Program MajálesuVyvrcholením Majálesu bude tradiční Open Air. A právě zde dojde k nejvýznamnější změně oproti minulým ročníkům: „Letošní Open Air, který je na programu v pátek 9. května, se neuskuteční jako ty předchozí v Městských sedech, ale v prostoru bývalé tržnice, dnešního venkovního parkoviště vedle areálu OC Breda&Weinstein. K tomu nás vedlo několik důvodů, především lepší dostupnost místa pro Opavany,“ říká k zásadní změně Lucie Gurecká. Vlastní program bude opět založen na kvalitní muzice – vystoupí zde DJ Mike Trafik (na zahřátí v čase 11 - 13 hodin), TFoG (14.30), Black Widow (15.30), Prago Union (16.45), Psychonaut (18.00), Kofe-in (19.15), Airfare (20.30) či PHS (21.40). „Já bych z programu určitě vyzvedla vystoupení skupiny Psychonaut, tedy opavské hudební legendy nedávné minulosti, která už dnes vystupuje jen velmi vzácně,“ říká Lucie s tím, že věří, že právě Psychonaut bude důvodem k tomu, aby na Open Air přišli i ti, kteří svá studia mají už dávno za sebou.

Open Air ale nemyslí jen na studenty a bývalé studenty, ale také na děti: „V rámci dne bude fungovat také dětský koutek, kde si s dětmi budeme hrát, malovat nebo hrát loutkové divadlo. Koutek bude fungovat přes den, večer předpokládáme, že děti už budou ve svých postýlkách,“ říká Lucie s tím, že atrakcí pro malé i větší by se mohla také stát lezecká stěna, která se svými osmi metry výšky má být nejvyšší ve střední Evropě. Pořadatelé si ale uvědomují, že přesun do centra města s sebou nenese jen pozitiva, ale také negativa. Tím je hluk z hudební produkce, který by večer mohl být pro své okolí obtěžující. Proto kapely vystřídá DJ a afterparty v opavských klubech.

Hodinu po poledni pak vyrazí z areálu na Hradecké ulici majálesový průvod a vydá se směrem k areálu Open Airu. Jeho tématem je Farma zvířat, a tak pořadatelé očekávají nejen vysokou účast, ale také pestré masky. Motivací ke kreativitě účastníků může být fakt, že se bude opět soutěžit o nejatraktivnější masku a vítěz získá zájezd pro dvě osoby do Itálie. 

Rovněž druhé sídelní město Slezské univerzity Karvinou čeká svátek studentského života Majáles. Uskuteční se 14. května na Lodičkách v Parku Boženy Němcové, a to v odpoledních až nočních hodinách. Podrobnosti ale pořadatel, Iniciativa Dokořán o.s. ve spolupráci se studenty středních a vysokých škol v Karviné, zatím nesdělil. Ví se jen, že vystoupí skupiny Vypsaná fixa, Moja Reč, Zoči Voči, Voxel, Ajdontker či Dolls In The Factory. Narozdíl od Opavy si ale studenti a další musí při vstupu otevřít peněženky - vstupné pro studenty bude 100 Kč, pro ostatní 150 korun.
Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015