Absolutního páva získal Malý Cousteau Jakuba Kouřila, jednu z kategorií vyhrála naše studentka Markéta Sasínová s filmem Agáta

pondělí 5. května 2014 9:28 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Předáním ceny Absolutní páv vítěznému animovanému osmiminutovému filmu Malý Costeau studenta Jakuba Kouřila skončil poslední dubnový večer první ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Opavský páv 2014. Pořadatelsky jej ve dnech 28.-30. dubna připravili studenti oboru Audiovizuální tvorba Slezské univerzity v Opavě.

Fotoreportáž Michala Bergera a Martina Kůse ze slavnostního večera


Foto: Martin KůsTřídenní festival zakončil slavnostní galavečer v Klubu Art opavského Obecního domu. Na něm pořadatelé předali ceny nejlepším festivalovým snímkům. Večerem provázala dvojice moderátorů Kateřina Huberová a Radim Kočmarský, hudebně večer zpestřila australská jednočlenná kapela Owls of the swamp a vsetínští Žamboši.

V kategorii Hraný film získal Opavského páva snímek Miruna polského studenta Piotra Sułkowského, v kategorii Dokumentární film nejvíce zaujal Odchod na korze Petera Zákuťanského, cenu za Animovaný film si odnesl Malý Cousteau Jakuba Kouřila, jako Videoklip se laureátem stal Segment – I’m nothing tvůrců Jana Koláře a Jana Dvořáčka a mezi Hranými filmy – krátkometrážními zvítězila Agáta Markéty Sasínové.

U Agáty si dovolíme malou vsuvku. Markéta Sasínová je posluchačkou navazujícího magisterského studia Audiovizuální tvorba na Slezské univerzitě v Opavě a její úspěch u nezávislé odborné poroty jen podtrhuje kvalitu práce opavských univerzitních filmařů, kteří už v minulosti získali několik významných cen na jiných festivalech. Pořadatelstvím Opavského páva pak prokázali, že skvěle zvládnou i jiné role než jen filmařské.

Právě pořadatelé, studenti oboru Audiovizuální tvorba Slezské univerzity v Opavě, udělili také cenu Studentský páv, kterou si odnesl Hlas hrdiny režiséra Jonáše Vacka. Absolutního páva, tedy nejvyšší cenu napříč všemi kategoriemi, získal film Malý Costeau studenta Jakuba Kouřila (snímek nahoře).

Foto: FAMUMalý Costeau je animovaný osmiminutový snímek o podmořském dobrodružství v zasněženém městě, natočený v roce 2013. Autor, režisér Jakub Kouřil z Katedry animované tvorby FAMU, jej pojal jako poctu Jacquesovi Cousteauovi. Pod snímkem je podepsán také jako scénárista a kameraman, o střih se postaral Roman Tesáček, o zvuk Vladimír Chorvatovič a produkci zajistila Bára Příkaská. Autor snímku si cenu Absolutního páva převzal osobně z rukou herečky Évy Vici Kerekes, členky festivalové poroty, součástí ceny byl také veliký dort věnovaný společností Marlenka. Pro Malého Custeaua to není první festivalový úspěch, v rámci výročních filmových cen Český lev mu byla letos udělena také Cena Magnesia za nejlepší studentský film.

K úplnosti je ale třeba zmínit ještě jednu cenu, kterou předali pořadatelé Martinu Kopačkovi. Tato Divácká cena vznikla až v průběhu festivalu a byla věnována tomu divákovi, který festival nejvíce “prožíval“. Martin si ji zasloužil za psychickou újmu při filmu Nadzam, kdy pod vlivem dramatické scény omdlel a musel být svými kamarády vynesen ze sálu.

Foto: Martin KůsFestival Opavský páv byl původně jen “papírovým“ projektem studentů oboru Audiovizuální tvorba, který připravovali v rámci výuky. Nicméně v tomto případě projekt nezapadl někam do šuplíku a studenti jej realizovali. Jak řekla ředitelka festivalu Pavlína Válková, znamenalo to obrovský kus práce, na které se podílelo především sedm posluchačů navazujícího magisterského studia. V každém případě festival lze považovat za úspěšný a studenti jsou rozhodnuti v založené tradici pokračovat dalšími ročníky.

"Z festivalu mám opravdu skvělý pocit, realita nakonec předčila mé očekávání. Vše proběhlo bez větších komplikací, na večerních projekcích bylo vždy plno a diváci odcházeli spokojení, co víc si přát? Skvělý zážitek bylo i osobní setkání s porotou, která byla neuvěřitelně vstřícná, ochotná a příjemně překvapená kvalitou přihlášených filmů. Velkou radost nám udělala i spokojenost vítězů, kteří dorazili na předávání cen, velmi se jim zde libílo a slíbili, že se zúčastní i dalšího ročníku," vrátila se do předchozích tří dnů ředitelka festivalu Opavský páv Pavlína Válková a dodala, že všichni pořadatelé doufají, že naváží na úspěch prvního ročníku a Opavský páv se stane tradiční kulturní akcí, na kterou se budou i v dalších letech těšit jak filmaři, tak i diváci.

První ročník festivalu Opavský páv lze vyzdvihnout hned z několika pohledů. Především na české festivalové poměry je 72 přihlášených snímků do prvního ročníku festivalu, který se zrodil ve filmu zatím nezaslíbené Opavě, opravdu mimořádné číslo. Rovněž návštěvnost jednotlivých promítacích bloků byla skvělá, pohybovala se průměrně okolo osmi desítek diváků. Také porota, která soutěžní snímky hodnotila, byla složena z odborníků hvězdných jmen – přední polská teoretička a kritička filmu, členka několika mezinárodních asociací Małgorzata Stępnik, scénáristka a dramaturgyně České televize Irena Kocí, střihač, producent a filmový distributor Adam Dvořák, bývalá redaktorka a editorka České televize a Českého rozhlasu, dnes pedagožka Slezské univerzity Monika Horsáková a hvězdná herečka známá z třicítky filmů a seriálů Éva Vica Kerekes (na snímku).
 Supervizorem festivalu byl Miroslav Zelinský, působící na Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity.

Jak viděla Opavského páva televize Polar se podívejte zde (čas 7:30)

Výsledky festivalu Opavký páv 2014:  
Absolutní páv - Malý Cousteau, autor Jakub Kouřil
Hraný film – Miruna, autor Piotr Sułkowski
Dokumentární film - Odchod na korze, autor Peter Zákuťanský
Animovaný film - Malý Cousteau, autor Jakub Kouřil
Hraný film krátkometrážní – Agáta, autorka Markéta Sasínová
Videoklip - Segment – I’m nothing, autoři Jan Kolář, Jan Dvořáček
Studenský páv - Hlas hrdiny, autor Jonáš Vacek

Opavský páv je mezinárodní neziskový filmový festival zaměřující se na studentskou tvorbu v České republice, Slovensku a Polsku. A aby zaplesalo co nejvíce diváckých srdcí, téma ani žánr filmu nerozhoduje. Diváci tedy uvidí jak hrané a dokumentární snímky, tak animované filmy a videoklipy. Prostor byl dán nejen umělecky zaměřeným snímkům, ale všem filmům, které těší oko diváka.
Festival je třídenní. Jeho součástí jsou především filmová soutěžní i nesoutěžní promítání určená široké veřejnosti, workshopy a setkání pro zájemce o filmování, happening na Dolním náměstí, hudební vystoupení či fotostánek přímo v ulicích města.
V prvním ročníku bylo přihlášeno 72 soutěžních snímků, soutěžilo se v pěti kategoriích, další ceny byly uděleny v kategorii Absolutní páv, Cena diváků a Studentská ceny. O vítězných snímcích rozhodovala mezinárodní odborná porota ve složení Małgorzata Stępnik, Adam Dvořák, Irena Kocí, Monika Horsáková a Éva Vica Kerekes.
Pořadatelem festivalu jsou studenti ze Slezské univerzity v Opavě (obor Audiovizuální tvorba) ve spolupráci s městem Opava.


Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015