Majáles v polovině - dnes je na řadě Klubový den, po něm budou studentské slavnosti pokračovat v pátek

středa 7. května 2014 13:37 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs
OPAVA – Opavský Majáles, pořádaný tradičně Asociaci studentů a přátel Slezské univerzity, se dostal do své poloviny. Po Filmovém dnu se včera odehrál jeho Divadelní a sportovní den. I když se příchozí nakonec nedočkali jedné z nejočekávanějších akcí Improligy, která se neuskutečnila kvůli technickým důvodům, na své si přišli příznivci poezie a literatury vůbec a také vyznavači recese.

Foto: Martin KůsPrvním, kdo si vzal slovo, byl opavský básník a nedávný absolvent Slezské univerzity Ondřej Hložek. Pořadatelé ho pozvali jako náhradníka za předem avizované literáty, ale jak se ukázalo, neprohloupili. Ondra se rozhodl svoji hodinu na pódiu Loutkového divadla SVČ pojmout trochu netradičně a ve své přednášce Poetické Zoo aneb Anatomická a sociologická podoba básníka se zamyslel nad situací poezie v naší společnosti a představil hned několik svých kolegů, z jejichž díla citoval. Pak se ke slovu poprvé dostal DJ, který přítomným v průběhu večera přinesl řadu zajímavých hudebních překvapení.  
Sportovní část odpoledne, spíše už podvečera, zajistil Vít Kanyza, dvojnásobný vicemistr republiky ve free style fotbalu. A že umí, předvedl přímo v prostorech divadla. Někteří diváci pak také dostali možnost zapojit se do jeho show s fotbalovým míčem a sami si triky vyzkoušet.

Druhou novinkou dne, která byla vedle nakonec neuskutečněné Improligy avizována, byla Půjčovna slov. „Chtěli jsme Opavanům představit literární autory, prozaiky, povídkáře i básníky z našeho okolí. Ve foyeru divadla je představily nejen fotografie a popisky, ale především jejich básně, které si každý na lístcích mohl odnést domů, ať už pro potěšení své, nebo někoho jiného,“ popsaly svůj cíl Šárka Lisová a Lucie Gurecká, dvě členky ASPSU, které si vzaly Divadelní den na starost.

Také ti, kteří si počkali na Zajíce v pytli, se dočkali neotřelého pásma skečů, dvojsmyslů a narážek, často až absurdních, ale o to veselejších a studentskému věku bližších. „Se Zajícem v pytli jsme vyšli i do ulic a udělali jsme průvod městem, který měl neuvěřitelně krásnou atmosféru. A také jsme trochu lákali diváky na další "zaječí" představení,“ svěřila se Šárka. Než se definitivně za Divadelním a sportovním dnem zavřely dveře, vychutnali si všichni ještě fireshow.

Ilustrační foto: www.trafikasamson.czDnes je na programu Klubový den. O programu nám více řekl Ondřej Pupík, jeho hlavní organizátor: „V klubu Depo se mohou setkat hosté setkat se šesti kapelami, bude zde elektronická stage, reggae či bubenická show. Plánovaný program v Music klubu Jam ale dozná výraznou změnu. Místo rockové scény, kterou nám na poslední chvíli zhatily pracovní povinnosti členů kapely, se uskuteční klubové posezení u grilu, vodní dýmky, pokeru a dalších her a podobně,“ říká o blížícím se večeru Ondřej s tím, že začínat by se mělo v 17 hodin. Protože se u Jamu bude sedět také venku, budou připraveny polštářky a deky na zahřátí, stejně jako si každý může půjčit avizované hry.  

Státní svátek je i pro Majálesem dnem odpočinku a jeho program vyvrcholí v pátek 9. května. Na jeho účastníky čeká tradiční hudební Open Air (více na facebooku ASPSU) a samozřejmě také průvod masek, jehož tématem, podobně jako celého Majálesu, se letos stala stala Farma zvířat.  

Planek Open AirPrávě s vyvrcholením Majálesu souvisí i nejvýznamnější změna oproti minulým ročníkům: „Letošní Open Air se neuskuteční jako ty předchozí v Městských sedech, ale v prostoru bývalé tržnice, dnešního venkovního parkoviště vedle areálu OC Breda&Weinstein. K tomu nás vedlo několik důvodů, především lepší dostupnost místa pro Opavany a nemusíme se bát bahna, kdyby náhodou pršelo,“ říká k zásadní změně za pořadatele Lucie Gurecká.

Vlastní program bude opět založen na kvalitní muzice – vystoupí zde DJ MikeL (na zahřátí v čase 11 – 13 hodin), ve 13.30 přijde na řadu překvapení pořadatelů, poté zahraje TFoG (14.30), Black Widow (15.30), Prago Union (16.45), Psychonaut (18.00), Kofe-in (19.15), Aifare (20.30) a závěr dne obstará kapela PHS (21.40).

„Určitě bych z programu vyzvedla vystoupení skupiny Psychonaut, tedy opavské hudební legendy nedávné minulosti, která už dnes vystupuje jen velmi vzácně,“ říká Lucie s tím, že věří, že právě Psychonaut bude důvodem k tomu, aby na Open Air přišli i ti, kteří svá studia mají už dávno za sebou.

Přesně hodinu po poledni pak vyrazí z areálu na Hradecké ulici majálesový průvod a vydá se opavskými ulicemi směrem k areálu Open Airu. Jak bylo řečeno, jeho tématem je Farma zvířat, a tak pořadatelé očekávají nejen vysokou účast, ale také pestré masky. Motivací ke kreativitě účastníků může být fakt, že se bude opět soutěžit o nejatraktivnější masku a vítěz získá zájezd pro dvě osoby do Itálie.

Open Air ale nemyslí jen na studenty a bývalé studenty, ale také na děti. „V rámci dne bude fungovat také dětský koutek, kde si s dětmi budeme hrát, malovat nebo hrát loutkové divadlo. Koutek bude fungovat přes den, večer předpokládáme, že děti už budou ve svých postýlkách,“ říká Lucie s tím, že atrakcí pro malé i větší by se mohla také stát lezecká stěna, která se svými osmi metry výšky má být nejvyšší ve střední Evropě. Pořadatelé si ale uvědomují, že přesun do centra města s sebou nenese jen pozitiva, ale také negativa. Tím je hluk z hudební produkce, který by večer mohl být pro své okolí obtěžující. Proto kapely vystřídá DJ a afterparty v opavských klubech.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015