„K rezervám Filozoficko-přírodovědecké fakulty patří odbourání zápecnictví studentů,“ uvedl její děkan Zdeněk Stuchlík

středa 14. května 2014 8:50

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Standardním programem v podobě posouzení tří bilancujících zpráv o činnosti se řídilo veřejné shromáždění akademické obce Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Kapacitu pro jednání vyhrazené posluchárny M8 v budově na Masarykově ulici 13. května se mu sice naplnit nepodařilo, jeho účastníci však o zajímavé informace nijak ochuzeni nebyli.

Průběh veřejného shromáždění zahájil a pak i řídil PhDr. Petr Vojtal, předseda Akademického senátu (AS) Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF). Přivítal přítomné členy akademické obce FPF a předložil jim zprávu o činnosti AS od května 2013, kdy se veřejné shromáždění konalo naposledy. Informoval je o jednotlivých řádných i mimořádných zasedáních voleného orgánu a jejich obsahu, k nimž v hodnoceném období patřila také diskuse o vzniku čtyř nových výzkumných center na Ústavu fyziky a Ústavu historických věd FPF, problematika řešení evropských projektů a záležitosti voleb AS. „Činnost senátu pozitivně ovlivňuje nejen kolegiální spolupráce mezi všemi jeho členy a dále s vedením fakulty, ale rovněž jeho stabilní složení,“ konstatoval dr. P. Vojtal.

Na jeho zprávu navázalo vystoupení předsedkyně studentské komory AS Terezy Bílé. V něm jmenovaná ocenila jak péči, kterou studentským senátorům z jednotlivých součástí věnuje člen AS Slezské univerzity Ing. Radim Řihák, nyní předseda jeho studentské komory, tak přístup kolegů z komory akademických pracovníků a členů vedení FPF. „Vážíme si toho, že jsme vždy považováni za rovnocenné partnery,“ řekla T. Bílá. „Přestože kromě členů naší komory tu žádné studenty nevidím, ráda bych je vyzvala k větší aktivitě a vzkázala jim, že jsme vždy připraveni jejich podněty řešit,“ dodala.

Foto: Ivan AugustinPodrobnou analýzou současného stavu FPF a nastíněním rozvojových perspektiv se zabýval děkan prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. „S potěšením sděluji, že naše fakulta si v době pro veřejné vysoké školy tak složité a těžké zachovává stabilitu a konzistentnost,“ uvedl prof. Z. Stuchlík dříve, než se začal věnovat jednotlivým oblastem činnosti. Pokud jde o studium, zdůraznil význam loňské akreditace dvou navazujících magisterských oborů i skutečnosti, že ke každoročnímu přijímání posluchačů do navazujícího magisterského studia přistoupil také Institut tvůrčí fotografie.

„Za extrémně významný, a to především z pohledu možné budoucí kategorizace univerzit, považuji vznik čtyř výzkumných center, jež budou ve své činnosti navazovat na výsledky dosažené v minulosti v rámci řešení dvou výzkumných záměrů. Rád bych navíc poznamenal, že jedno z výzkumných center na Ústavu fyziky se stalo součástí Centra excelence Alberta Einsteina,“ zdůraznil děkan a potvrdil důležitost toho, že nyní již sama struktura součásti deklaruje fakt, že FPF vykazuje kvalitní vědeckou výkonnost. V souvislosti s tím připomněl i existenci již dříve konstituovaného výzkumného ústavu Centra excelence IT4Innovations.

V další části vystoupení vyzdvihl pozitivní hospodářský výsledek FPF v loňském roce, jehož bylo dosaženo i přes pětiprocentní pokles rozpočtu, upozornil na stále sílící hrozbu poklesu demografické křivky ve vztahu k počtu přijímaných studentů i snahu FPF tyto ztráty vyrovnat právě výzkumnou a projektovou aktivitou. Věnoval se též myšlence zřídit Centrum tvůrčích aktivit a akcentoval aktuální problematiku zaměstnatelnosti absolventů. „Podstatné zlepšení spolupráce se zaměstnavateli je pro nás jednou z největších výzev,“ prohlásil. Za Achillovu patu činnosti FPF označil z dlouhodobého hlediska oblast zahraničních styků. „Špatná je situace na výjezdu studentů v rámci programu Erasmus, ještě horší stav zaznamenáváme u příjezdů zahraničních studentů. Proto velmi vítám jak projekt zaměřený na cyklus přednášek v angličtině pro přijíždějící posluchače, tak na výuku češtiny pro ně,“ podtrhl prof. Z. Stuchlík a nízkou aktivitu a nechuť většiny studentů klasických oborů FPF vyjíždět do zahraničí charakterizoval jako „zápecnictví“, jež je potřebné odbourat.

V závěru prezentoval nové možnosti realizace trojstranných projektů zacílených k organizaci workshopů pro studenty a vyjádřil se k projektům v rámci operačních programů. „Uvědomme si, že většina z osmi těchto nyní řešených projektů FPF brzy skončí. V příštím roce tak očekávejme až do vyhlášení nových výzev hluché období,“ avizoval a objasnil nutnost obezřetného přístupu k projektům zaměřeným na investice pro vysokou míru jejich rizika.

K předneseným zprávám nebyly ze strany účastníků veřejného shromáždění akademické obce FPF vzneseny žádné připomínky, dotazy či náměty, a tak mohl záhy po jednomyslném přijetí navrženého usnesení předseda AS dr. P. Vojtal jednání ukončit.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015