„Všechny součásti jsou na sobě závislé,“ připomněl členům akademické obce Fakulty veřejných politik rektor Rudolf Žáček

čtvrtek 15. května 2014 9:27

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Starost a velká odpovědnost za budoucnost, tu blízkou i tu vzdálenější, to bylo ústřední motto veřejného shromáždění akademické obce Fakulty veřejných politik (FVP), které se sešlo 14. května v posluchárně D1 v budově na Hauerově ulici. Vedle všech členů vedení FVP se ho zúčastnil i rektor Slezské univerzity prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr.

Mezi přítomnými (dominovali jim pedagogové jednotlivých odborných pracovišť FVP) dále nechyběli předseda univerzitního senátu Mgr. Petr Slováček, Ph.D., a předseda téhož orgánu Filozoficko-přírodovědecké fakulty PhDr. Petr Vojtal.

S činností Akademického senátu FVP od dubna loňského roku nejprve účastníky shromáždění seznámil jeho předseda PhDr. Jiří Sedláček. V provedené bilanci připomněl, že se blíží konec druhého funkčního období, a nastínil představu o říjnovém termínu voleb. „Jak dopadnou, předjímat nemůžeme, co ale ovlivnit můžeme, je příprava návrhů kvalitních kandidátů, mezi nimiž by se měla objevit jména zástupců všech pracovišť,“ konstatoval dr. J. Sedláček. Když prezentoval práci senátorů, připomněl, že v prosinci 2013 se konalo jejich v pořadí už 50. zasedání od vzniku FVP, a kvitoval, že se jim v hodnoceném období podařilo odstranit do té doby slabou stránku činnosti v podobě pozdního pořizování zápisů z jednotlivých zasedání. „K výjimečným záležitostem jsme se vyjadřovali per rollam, takže žádných mimořádných zasedání nebylo třeba,“ dodal.

Jak vyplynulo z vystoupení předsedy studentské komory Akademického senátu FVP Jana Šebesty, posluchače posledního ročníku studia oboru Sociální patologie a prevence na Ústavu pedagogických a psychologických věd, studentští senátoři hodnotili nejvýše tvůrčí spolupráci s proděkankou Mgr. Martou Kolaříkovou, Ph.D. „Vedle standardních kontaktů, které pokaždé pomohly k hladkému řešení problémů týkajících se studijní a sociální problematiky, si ceníme její snahy vtahovat studentskou část akademické obce do tvůrčích aktivit, jež zvyšují vědomí spoluodpovědnosti na celkovém chodu fakulty,“ potvrdil J. Šebesta.

Foto: Ivan AugustinÚčastníci shromáždění pak věnovali pozornost zprávě o stavu FVP, kterou přednesl její děkan doc. PhDr. Dušan Janák, Ph.D. Detailně rozebral dosažené výsledky a představil záměry a cíle ve všech oblastech činnosti, přičemž se soustředil především na akcentování slabých míst či hrozeb. Upozornil na propad v počtu financovaných studentů, který naznačuje, že fakulta jich bude schopna přijmout méně, než bylo těch, s nimiž v roce 2008 začínala. Za prioritu pak označil péči o zvýšení kvality studia, zvláště magisterského, jež by vedla ke snížení nynějšího procenta nezaměstnaných absolventů.

V souvislosti s tím se zaměřil na neuspokojivou situaci při reakreditaci bakalářského oboru Všeobecná sestra a potížích při reakreditacích bakalářských oborů Veřejná správa a regionální politika a Sociální patologie a prevence. „Naopak do povědomí se dostává doktorské studium oboru Moderní dějiny střední Evropy a je reálný předpoklad, že k němu mohou být přijati také zahraniční studenti,“ uvedl a informoval dále i o postupu přípravy akreditace unikátního česko-slovenského studijního programu, který je společným pro Slezskou univerzitu v Opavě a Univerzitu P. J. Šafárika v Košicích.

V oblasti vědy a výzkumu poukázal na absenci koncepce a nutnost jejího zpracování ještě v tomto roce, a vyzval na pracoviště, která dosud výzkum nemají, aby v tomto směru učinila rázná opatření. „Bude nezbytné zpracovat metodiku propojení výzkumu a výuky,“ prohlásil a za příklad iniciativy zasluhující v tomto resortu poděkování dal nedávný vznik recenzovaného vědeckého časopisu Central European Papers vydávaného v angličtině. „Podpoře výzkumu vedoucí ke kýženému zvýšení vědecké výkonnosti a tempu růstu RIV bodů, podle nichž je hodnocena, by měl sloužit také nový fond rozvoje,“ akcentoval doc. D. Janák. Při pohledu na zahraniční styky FVP se nevyhnul kritickému hodnocení výjezdů pedagogů, jež nepřinášejí výsledky ve společném výzkumu či publikacích.

V závěru se věnoval nepříznivému vývoji příspěvku na vzdělávací činnost. „Díky od počátku nastolené a jediné správné cestě není propad fakulty takový, jaký je v případě celé univerzity nebo karvinské fakulty. Přesto se ocitáme na hraně a bude naším prvořadým cílem tento trend zpomalit tak, aby fakulta v poměrně dobré kondici překonala období do roku 2019, kdy se očekává obrat nyní klesající demografické křivky,“ zakončil svůj rozbor doc. D. Janák.

Účastníky veřejného shromáždění akademické obce FVP oslovil také rektor prof. R. Žáček. „Z výkladu děkana jsem vyrozuměl, že vedení vaší fakulty si je plně vědomo vážnosti situace a počíná si tak, jak je to jedině možné,“ ocenil přístup nejmladší univerzitní součásti, který umožnil vznik rezerv pro její další fungování bez toho, že by se muselo sáhnout k mnohem bolestivějším restriktivním krokům. „Vždyť všechny univerzitní součásti jsou na sobě závislé a jejich pracovníci budou muset víc než kdy jindy dokázat, že se vyrovnají nejen s nároky na výkonnost, ale že osvědčí i schopnost adaptability na nové podmínky,“ uzavřel rektor.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015