Práce karvinských studentek byla oceněna v Polsku i na půdě Senátu Parlamentu ČR

pátek 16. května 2014 13:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Archiv Evy Sikorove

KARVINÁ – Celkem šest diplomů a zvláštní poděkování za vedení studentských vědeckých prací prezentovaných na XI. mezinárodní studentské konferenci v Cieszynie si přivezly studentky Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) v Karviné.

Foto: Archiv Evy SikoroveBc. Nicol Schramová, posluchačka navazujícího magisterského studia oboru Marketing a management, upoutala tématem „Úloha neziskových organizací při společenské integraci znevýhodněných osob z hlediska účetního, daňového, společenského, legislativního a marketingového pohledu/NON profit organization“.

Kateřina Opletalová, studentka bakalářského studia oboru Účetnictví a daně, zaujala prací s názvem „Rozdíly mezi vedením účetnictví u podnikatelských a neziskových subjektů/SME and NON profit organization“. Její spolužačka z kombinované formy studia Božena Byrtusová se věnovala tématu „Účetní, daňové a legislativní aspekty zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných/OZP“, Lada Čížková, rovněž studentka kombinované formy studia oboru Účetnictví a daně, představila svoji bakalářskou práci s názvem „Analýza daňových a účetních aspektů u podnikatelských subjektů/Tax accounting in SME“.

Uspěly také dvě posluchačky doktorského studia, konkrétně studentka oboru Podniková ekonomika a management Ing. Markéta Měřvová s prací Účetní, daňové a legislativní aspekty rozvoje malého a středního podnikání /Accounting, tax and law in SME, a Ing. Lenka Kupčoková, posluchačka téhož oboru, která se soustředila na nanejvýš aktuální problematiku energie z obnovitelných zdrojů v teorii i praxi, konkrétně téma „Využití dolů místo jejich zasypávání - ekonomický a sociální aspekt /Wykorzystanie szybów zamiast ich zasypywania“.

„Názvy prací jsou jasným důkazem, o čem prezentace byly. Společným prvkem totiž byla spolupráce v rámci OS Trianon a problematika účetnictví neziskových či podnikatelských subjektů, nebo přímo se zaměřením na problematiku účetních, daňových a jiných aspektů pomoci osobám se zdravotním postižením,“ řekla k oceněným pracím doc. Ing. Eva Sikorová, CSc., z Katedry účetnictví OPF.

Právě doc. Sikorová byla u všech oceněných v postavení vedoucí práce bakalářské, resp. diplomové nebo jako školitelka doktorských prací. V programových prezentacích pak byly středem zájmu tři roviny zkoumání - ekonomická, sociální a ekologická. Proto asi nikoho nepřekvapí, že společné prezentace pod názvem Poziomy  META - MAKRO - MEZO - MIKRO i ochrona šrodowiska/ Aspekty META - MAKRO - MEZO - MIKRO a životní prostředí a dále Analýza činnosti firmy OZE - Biomasa, s.r.o. a OS Trianon Český Těšín analyzovaly finanční, daňový, účetní, legislativní, marketingový, sociální a společenský pohled péče o životní prostředí.  Tento společný závěr doc. Sikorové a studentek OPF přivedl každého účastníka k zamyšlení, zda se pro životní prostředí snaží udělat maximum.

„Životní prostředí ovlivňuje každého z nás. Je to téma mezinárodní, dotýká se firem i neziskových organizací, ovlivňuje zdraví všech generací, výši hospodářského výsledku firem i neziskových organizací. Dotýká se každodenní činnosti, a to jak ochrany ovzduší, vody, výše odpadu, způsobu jeho zpracování, bezodpadové technologie, zdraví populace i ekonomiky zemí, firem i celé planety, analýzy využití obnovitelných energetických zdrojů a odpadů,“ vysvětluje doc. Sikorová s tím, že má na mysli především ekonomické, technické, sociální, ekologické a vůbec společensky zodpovědné chování všech. Prezentace rovněž naznačily přínosy bakalářských či diplomových prácí, a to jak teoretické, metodologické, praktické či pedagogické, a jejich odkaz pro další výzkum, odbornou i laickou veřejnost. Ukázaly, jaká velmi je úzká vazba roviny ekonomické, ekologické a sociální, a to především ve vztahu k osobám se zdravotním postižením.

„Nejenže naše prezentace byly zařazeny do programu konference, ale rovněž všechny byly úspěšně předneseny, z toho dvě prezentace v česko-polsko-anglické modifikaci představily studentky společně se mnou, dále jednu z prezentací jsme přednesly v česko-polské jazykové verzi a ostatní prezentace zejména v anglicko-české modifikaci. Dále účastníci konference dostali možnost seznámit se s tím, jak všeobecně na naší fakultě studenti pracují na bakalářských, magisterských či doktorských pracích, jaká témata například řeší, v jakých nádherných prostorách se studenti OPF učí, a v závěrečných pracích je aplikována teorie na konkrétních příkladech praxe a vyžádána praxí.“ O objemu odprezentovaných aktivit OPF takto informovala doc. Sikorová a připojila poděkování prezentujícím studentkám.

Mezinárodní konference, které se reprezentace OPF zúčastnila, má návaznost až na Evropskou unii a projekt „Regionální centrum edukace pro udržitelný rozvoj – Ekologie bez hranic“, r.č. CZ 04.4.85/2.2041/0511. Prezentace jsou již zveřejněny a dále budou otištěny ve sborníku recenzovaných vědeckovýzkumných prací s ISBN v ČR v české verzi a s ISSN v zahraničí v anglickém jazyce.

Pro OPF a její studenty to není první významné ocenění jejich práce v Polsku. Od roku 2004, kdy se vedení prezentací na mezinárodních konferencích v rámci spolupráce České republiky, Slovenska a Polské republiky doc. Sikorová ujala, nebyl jediný rok, kdy by OPF nezískala uznání svých zahraničních partnerů. Letošní rok byl ale přece jen trochu výjimečný, mezinárodní vědecký výbor udělil do Karviné hned sedm ocenění. Ale to není vše, čím se budoucí ekonomky mohou v posledních týdnech pochlubit.

Foto: Archiv Evy SikorovePráce posluchaček z Karviné má i svoji domácí „třešničku na dortu“. Tou je ocenění za rozvoj účetní profese v rámci setkání k 15. výročí založení Národní účetní rady, které se uskutečnilo v posledních dubnových dnech v prostorách Senátu Parlamentu České republiky v Praze. Osobní poděkování Jany Pilátové, prezidentky Národní účetní rady a zároveň prezidentky Svazu účetních, se dostalo studentkám Ladě Čížkové, Boženě Byrtusové a Kristýně Byrtusové za osobní účast na oslavě 15. výročí založení Národní účetní rady.

Stejného uznání se dočkala i sama doc. Sikorová, které Jana Pilátová své poděkování vepsala přímo na pozvánku a program jednání. V sousedství loga Senátu Parlamentu České republiky a log s názvy účastnících se členů Národní účetní rady je rukou prezidentky napsáno: „Milé Evě Sikorové upřímně děkuji za její aktivity na SU a vedení mladé generace k lásce a pochopení pro účetnictví. S úctou Jana Pilátová, 28. 4. 2014“. Tímto aktem byla nepřímo vyzdvižena i dlouholetá aktivní práce doc. Sikorové ve Svazu účetních, kde působí bezmála 20 let, a také její uplynulá tříletá činnost v metodické radě Svazu účetních.

„Bez ohledu na to, že jsem byla na všem osobně zainteresovaná, musím vyzdvihnout vynikající prezentaci Slezské univerzity v Opavě a Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné, kterou na parlamentní půdě naše posluchačky odvedly,“ prozradila ještě doc. Eva Sikorová, která své svěřenkyně oslovila i trochu osobněji: „Milé studentky, děkuji Vám za vynikající prezentaci Slezské univerzity v Opavě, její Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné a zejména oboru Účetnictví a daně, ale i dalších oborů v navazujícím magisterském stupni i v doktorském studiu. Často jsme na prezentacích společně pracovaly dlouho do večera, našlo se i pár sobot, kdy jsme se sešly v hlavní budově... Spolupráce s Vámi mne velmi těšila a děkuji, že jste se mnou do toho šly a představily fakultu v tom nejlepším světle, neváhaly vystoupit před náročným publikem více než stovky posluchačů. Společně jsme si předávaly mikrofon, postupně si vystřídaly role u počítače a svoji práci představily hned v několika jazycích.“

Foto: Archiv Evy Sikorove

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015