Akademický senát už zvolil pětičlennou volební komisi pro říjnovou volbu kandidáta na příštího rektora

středa 21. května 2014 12:07

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Výročními dokumenty, ekonomickými, majetkovými a studijními záležitostmi i prvními kroky k přípravě voleb kandidáta na příštího rektora se 20. května zabývalo zasedání Akademického senátu Slezské univerzity. Přítomni mu byli rektor prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr., prorektor doc. RNDr. František Koliba, CSc., a kvestor Ing. Jaroslav Kania.

Obsáhlý program uvedl předseda senátu Mgr. Petr Slováček, Ph.D. Vybaveni projednávanými materiály přistoupili senátoři nejprve k posouzení výročních dokumentů a přijali informaci kvestora Ing. J. Kanii o kladném hospodářském výsledku ve výši 4,860 mil. Kč, jakož o zpracování shrnující zprávy o financování Slezské univerzity (SU) v letech 2013 a 2014. Dva vznesené dotazy ze strany Ing. Wernera Bernatíka, Ph.D., a doc. PhDr. Heleny Kolibové, CSc., se týkaly údajů tabulky průměrného počtu zaměstnanců a problematiky přerozdělování finančních prostředků. Po stručné reakci na ně došlo k hlasování, v němž přítomní členové senátu SU výroční zprávu o hospodaření SU, výroční zprávu o činnosti SU a hodnocení činnosti SU (vše za rok 2013) jednomyslně schválili.

Foto: Ivan AugustinPřed posouzením předložených ekonomických záležitostí - rozpočtu SU pro rok 2014 a vyhodnocení Institucionálního rozvojového plánu SU na rok 2013 - shrnul kvestor J. Kania proces přípravy rozpočtu. „Po schválení rozpočtových pravidel bylo přikročeno k sestavení vyrovnaných rozpočtů jednotlivých součástí. Lze počítat s hospodářským výsledkem 684 tis. Kč,“ konstatoval. Rektor R. Žáček poté charakterizoval podobu Institucionálního rozvojového plánu SU, jehož obsah se mj. soustředil na opatření, jež by bránila dopadu počínajícího boje vysokých škol o studenty. S oběma materiály senátoři opět jednomyslně souhlasili.

V bloku majetkových věcí upozornili rektor i kvestor především na záměry prodeje areálu někdejšího Vzdělávacího centra v Krnově a areálu karvinské fakulty na Žižkově ulici. Oba tyto záměry schválila 19. května letošního roku Správní rada SU, která má v majetkových záležitostech rozhodující pravomoc. Dotaz předsedy J. Slováčka padl na rizika plynoucí z podstatného rozdílu mezi účetní cenou a možnou cenou prodejní. „Toto riziko existuje,“ potvrdil kvestor J. Kania a na základě zkušeností konstatoval, že rozdíl může být dokonce ještě vyšší, než se v současnosti očekává. „Záměr prodeje byl schválen, nyní nás čekají dost obtížná jednání, po nichž se otázka možných prodejních cen znovu na půdu Správní rady SU a Akademického senátu SU určitě dostane,“ doplnil kvestor. Obě majetkové záležitosti vzali senátoři po zodpovězení dotazu na výši aktuálních provozních nákladů areálů na vědomí.

Foto: Ivan AugustinV bloku studijních materiálů vysvětlil RNDr. Vladimír Sedlář, CSc., změnu podmínek pro přijetí ke studiu v bakalářském, navazujícím magisterském a doktorském studijním programu Matematika a princip bodového hodnocení přijímacích zkoušek pro akademický rok 2015-2016. „Jak už z podkladů vyplývá, Matematický ústav sáhl po zavedení přijímacích zkoušek pro ty uchazeče, kteří už matematiku studovali, ale se všemi povinnostmi se nevyrovnali. Přijímací zkoušky se tedy netýkají uchazečů nových, jichž je většina,“ řekl a ve vztahu k bodovému hodnocení přiblížil rozpětí od 40 do 100 bodů, jež mohou kandidáti získat.

V další části zasedání vyslechli senátoři sdělení předsedy P. Slováčka o časové představě volby kandidáta na budoucího rektora SU. „Volbu předpokládáme v říjnu,“ prezentoval a vyzval své kolegy k podání návrhů na složení pětičlenné volební komise. Všichni navržení svou kandidaturu na členství ve volební komisi přijali, a tak do ní Akademický senát SU zvolil Mgr. Alexandra Burdu, RNDr. Vladimíra Sedláře, CSc., doc. PhDr. Helenu Kolibovou, CSc., Martina Curylo a Ing. Tomáše Vernera. Za svého předsedu si nedlouho poté členové volební komise zvolili dr. V. Sedláře.

V bodu různé vystoupil jako první Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D. Kvitoval iniciativy studentů uměleckých oborů, jež přispívají k pozitivní medializaci SU, a vyjádřil potřebu výraznějšího zapojení pedagogů do nich. Rektor R. Žáček ocenil i další aktivity, a to zvláště Studentského politologického fóra a Komorního pěveckého sboru SU. PhDr. Petr Vojtal pak za členy tohoto tělesa poděkoval vedení SU za trvalou podporu a pozval je na nejbližší vystoupení pěvců. Ing. W. Bernatík, Ph.D., informoval o úspěchu studentů Obchodně podnikatelské fakulty a jejich prezentaci na půdě horní komory Parlamentu ČR, přičemž se pochvalně vyjádřil na adresu doc. Ing. Evy Sikorové, CSc., jež je na tuto prezentaci připravila. Mgr. A. Burda představil akce Gastrocentra SU pro veřejnost a vyzval své kolegy, aby se zamysleli nad možnostmi, jak jejich kulturní vyznění dále zvýraznit.

V této diskusi vyzdvihl rektor R. Žáček záslužný čin studentky 3. ročníku oboru Všeobecná sestra Nikoly Karlíčkové, která duchapřítomným jednáním podloženým odbornou erudicí zachránila lidský život. „Bronzovou medaili SU a finanční odměnu si za čin prezentovaný v médiích, jehož si široká veřejnost, jak věřím, dobře všimla, jistě zaslouží,“ prohlásil rektor a počínání jmenované označil za nejhodnotnější propagaci, jakou lze univerzitu zviditelnit.

Na úplný závěr si senátoři odsouhlasili termín příštího zasedání, jež se uskuteční 10. června na půdě Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015