Soutěž finanční gramotnosti, pořádaná pošesté katedrou financí karvinské fakulty, má své vítěze

pátek 23. května 2014 6:59 Autor: Martin Kůs

Foto: archiv ČNB

KARVINÁ, OSTRAVA - Šestý ročník soutěže finanční gramotnosti pro studenty středních škol o nejlepší esej na téma Jak se ČNB stará o českou korunu", kterou pořádala katedra financí Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity ve spolupráci s Českou národní bankou a Moravskoslezským krajem, zná své vítěze. Jako nejlepší ze zaslaných prací porota vyhodnotila esej Denise Kupra, posluchače třetího ročníku Českoslovanské akademie Dr. Edvarda Beneše Praha. Přečíst si ji můžete zde.

Foto: Archiv ČNBPro Denisa Kupra je to už druhý „zářez“ v soutěži. V loňském roce, kdy tématem bylo “Jak by se měla chovat finančně gramotná rodina“, obsadil třetí místo. Letošní cenu za druhé místo si odnesl Jakub Eliáš z Obchodní akademie Praha a třetí příčka patřila Nicol Lužíkové z Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Šumperk.

Ve středu 21. května pak autory tří nejlepších esejí ocenili v prostorách ostravské pobočky ČNB vedoucí katedry financí Slezské univerzity Daniel Stavárek, člen bankovní rady Jiří Rusnok a ředitel ostravské pobočky ČNB Ilja Skaunic.

Soutěž finanční gramotnosti pro studenty středních škol katedra financí pořádá každoročně jako celostátní soutěž s tematikou finanční gramotnosti. Cílem soutěže je nejen propagovat katedru financí a rozšířit povědomí o možnosti studia na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné, ale především dát středoškolákům příležitost zamyslet se nad problematikou řízení osobních financí a finanční gramotnosti a získat za své názory nadstandardní odměnu. Každý rok je úkolem studentů napsat odbornou esej na aktuální téma. První dva ročníky byly pořádány ve spolupráci s Magistrátem města Karviná. V roce 2011 se partnerem soutěže stala Česká národní banka a Moravskoslezský kraj.

„Soutěž je ideální příležitostí pro studenty k vyjádření jejich názorů na činnost centrální banky. Jak správně poukazuje jedna z oceněných prací, základním kamenem úspěšnosti měnové politiky je kromě znalostí také důvěra v centrální banku,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok.

„Do soutěže bylo přihlášeno dvaadvacet prací, které splňovaly všechna kritéria předepsaná pravidly. Z nich následně vybrala komise odborníků-zástupců OPF, ČNB a Moravskoslezského kraje desítku nejlepších prací, která byla obodována a stanoveno tak konečné pořadí,“ vysvětlila postup soutěže Marcela Beránková z katedry financí OPF s tím, že o letošní ročník soutěže byl ve srovnání s těmi předchozími slabší zájem. Příčinu vidí pořadatelé v tom, že téma tohoto ročníku “Jak se ČNB stará o českou korunu" bylo mimořádně náročné. Třeba tradiční středoškolská regionální soutěžní bašta SOŠ Net Office Orlová-Lutyně, jejíž zástupci s jedinou výjimkou nikdy mezi nejlepšími nechyběli, letos zůstala bez medailových ocenění. Přesto si všechny zaslané práce svojí úrovní i až nečekaně odborným pohledem na svět financí zaslouží uznání.

Zpracováno s přispěním Kateřiny Bartůškové z odboru komunikace ČNB

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015