Libor Martinek byl v Krnově oceněn za přínos kulturnímu životu města

úterý 27. května 2014 14:30 Autor: Martin Kůs

 

Foto: Rostislav Balner

KRNOV – Přednášky a besedy věnované literárním autorům z Krnovska, organizace setkání s polskými básníky, překlady polské poezie a literatury v rámci projektové spolupráce Krnova a polských měst, několik publikací na tato témata… To je ale jen hodně zjednodušený výčet aktivit, které pro město Krnov dělá doc. PhDr. Libor Martinek, PhD., literární vědec a pedagog Ústavu bohemistiky a knihovnictví Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity.

A právě proto byl Libor Martinek, mimochodem krnovský rodák, jedním z těch, koho 22. května pozvalo vedení krnovské radnice do Koncertní síně sv. Ducha, kde se uskutečnila slavnost ocenění osobností za kulturní přínos ve městě Krnově a nejlepších krnovských sportovců roku 2013. V oficiálním zdůvodnění ceny pro Libora Martinka stojí: „Za obsáhlé zpracování vývoje literatury na území Slezska od středověku po současnost ve dvoudílném vydání pod názvem Hledání kořenů, zpopularizování dějin literatury na území našeho regionu a plodnou překladatelskou činnost, která seznamuje české čtenáře s tvorbou současných polských autorů.“

2014 05 Martinek Krnov4Publikace Hledání kořenů s podtitulem Literatura Krnovska a její představitelé, která svým obsahem vydala na dva rozsáhlé díly, připravoval Libor Martinek průběžně deset let, systematicky ji začal zpracovávat krátce po své disertaci. Jen její druhý díl věnovaný období od národního obrození do současnosti obsahuje ve svém jmenném rejstříku okolo 960 jmen těch, kteří se v tomto období literárně projevili. Výčet pramenů a zdrojů pak nabízí seznam nepřeberného množství obecních kronik, vzpomínek pamětníků i osobních vzpomínek, novinových materiálů i odborných literárně-vědných prací.

Libor Martinek si všímá mnoha aspektů, nejen jednotlivých autorů a jejich díla vzhledem k regionu Krnovska, ale také třeba jeho zařazení v širším slezském pohledu, vztahu vůči pracím jiných autorů či třeba názorům dobové i současné kritiky. Nezapomíná ani na noviny a časopisy, připomíná zdejší tiskárny a zařazeny jsou také kapitoly, které se nevěnují konkrétnímu autorovi, ale přibližují některé detaily literárního dění na Krnovsku vůči jeho okolí; takovou kapitolou je třeba ta, která nese název Vztah Krnovanů k Petru Bezručovi (s přesahem do současnosti).

Kdo je ale trochu znalý, ví, že aktivity opavského pedagoga a literárního vědce v Krnově pokračují už dlouhou řadu let. V posledních několika se pak do povědomí místních zapsal hned několika překladovými básnickými sbírkami polských autorů; jmenujme například dvojjazyčnou česko-polskou sbírku dr. Jacka Molędy Šel jsem pro chleba – Wyszedłem po chleb, Marka Rapnického Barabasz i inne wiersze – Barabáš a jiné básně (oba jmenovaní autoři žijí přitom v Ratiboři), sbírku satirických veršů prudnického básníka Wojciecha Ossolińského 40 nesprávných básní o mém městečku – 40 niepoprawnych wierszy o moim miasteczku a pominout neleze ani výbor poezie olštýnského básníka prof. dr hab. Zbigniewa Chojnowského z let 1980-2011 Mazurské odjezdy či obsáhlý povídkový výbor mistra polské fantastiky Stefana Grabińského V domě Sáry a jiné povídky. Není bez zajímavosti, že při křestech knih konaných na krnovské radnici nechybějí ani sami polští autoři, a tak se uvedení knihy do života současně stává i autorským čtením a besedou se zajímavou osobností.

Stejným způsobem bychom mohli jmenovat Martinkovu přednáškovou činnost, z nichž zatím ta poslední vlastně bezprostředně následovala předávání cen. Libor Martinek se při ní věnoval osobnosti a dílu krnovského básníka MUDr. Dušana Cveka.

Vedle tvůrčí literární a přednáškové aktivity se pak sluší ještě připomenout Martinkův přínos při vydávání polské a české literatury v rámci projektu Podpora česko-polské regionální literatury a propagace regionu – Regio Litera. Zde vedle autorské a překladatelské práce odvedl velký kus poctivého díla jako editor a literární vědec.

Vedle Libora Martinka si ocenění v oblasti kultury převzali také hudebník a producent Lukáš Novotný, hudební skupina Bratři Orffové, mimochodem reprezentovaná Martinkovým někdejším studentem na SPGŠ v Krnově Ivanem Gajdošem, taneční skupina Calipso Dance Krnov, taneční skupina Flash, organizátoři festivalu Setkání s duchovní hudbou Květoslava Kukelková a Václav Mička a malíř Svatoslav Böhm, který byl oceněn za celoživotní uměleckou tvorbu široce přesahující svým rozsahem a významem hranice města Krnova i jeho regionu. Vedle osobností kulturního života ocenilo město Krnov za dobrou reprezentaci také své sportovce.

„Každoroční oceňování těch nejlepších z nejlepších je pro nás všechny prestižní. Je to den, kdy sportovci a tanečníci vymění tepláky a dresy za obleky a šaty, výtvarníci odloží štětce, hudebníci nástroje a sejdou se všichni pod jednou střechou, abychom jim mohli poděkovat. Poděkovat za reprezentaci Krnova nejen v rámci Moravskoslezského kraje, ale i republiky, a to dokonce za jejími hranicemi,“ řekla při slavnostním aktu starostka města Alena Krušinová.

Foto: scan

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015