Posluchači kurzu Digitální fotokomora mají v OC Breda & Weinstein svoji výstavu

pondělí 9. června 2014 13:00 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OPAVA – Od 4. června až do konce tohoto měsíce mají zájemci o fotografii možnost zhlédnout v opavském Obchodním centru Breda & Weinstein výstavu prací studentů Univerzity třetího věku (U3V) Slezské univerzity v Opavě. Na výstavě se prezentují pracemi, které vznikly jako výsledky kurzu Digitální fotokomora.

Výstava, kterou otevřel svým slovem zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie v Opavě Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D., a osobně ji při příležitosti vernisáže navštívil děkan Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., se koná ve spolupráci s mediálním partnerem Opavským a hlučínským deníkem a za podpory OC Breda & Weinstein.

Foto: Martin Kůs„Je úžasné, že na začátku to byli v naprosté většině babičky a dědové, kteří fotili svá vnoučata a neměli žádné vyšší fotografické ambice. V tomto akademickém roce se ale sešla velmi pilná skupina studentů, jejichž práce byly na až tak dobré úrovni ve vztahu k tomu, co uměli na začátku, že jsme se rozhodli připravit výstavu,“ říká lektor kurzu Vladimír Meletzký, pod jehož vedením se posluchači U3V učili pracovat s digitálním fotoaparátem a hlavně pak s fotografií v počítači. I když vystavené fotografie nejspíš nemají mimořádnou uměleckou hodnotu, je jejich hodnota v úžasné koncentraci úsilí a snaze tvůrců něco dokázat, něco se naučit. Za každým snímkem je tak několik hodin práce, zkoušení něčeho nového, trpělivosti… A tak místo rodinných snímků vnoučátek můžeme na výstavě dnes vidět kvalitní portréty, zátiší i dokumenty, ale také zajímavé grafické práce či kreativní fotomontáže a koláže. Zkrátka práce dokazující, jak velkou cestu dokázali jejich autoři ujít.

„My jsme se scházeli jednou týdně ve dvouhodinových výukových blocích, vždy po patnácti přednáškách v zimním a v letním semestru, ale za tu dobu se vlastně nedalo nic pořádně prakticky naučit, jen ukázat a vysvětlit. A posluchači pokaždé odešli domů a ještě ten den mi posílali ukázky toho, co doma dělali,“ popisuje zapálení svých studentů Vladimír Meletzký, kterého těší, že dnes se řada jeho posluchačů dívá na svět očima „fotografa“ a fotoaparát se stal jejich stálým kamarádem.

Fotoreportáž z vernisáže najdete na facebooku Slezské univerzity


Posluchači U3V mají možnost navštěvovat kurz Digitální fotokomora již druhým rokem. Proč ale zrovna Digitální fotokomora?

„Vždy se fotografie zpracovávaly v temné komoře, a i když už dnes, až na skutečné výjimky, vládnou fotografii digitální fotoaparáty, nazvali jsme kurz tak trošku z nostalgie Digitální fotokomorou. V kurzu využíváme grafického programu GIMP, který umožňuje jak zpracování fotografie, tak práci s grafikou. Navíc je pod svobodnou licencí, a tak jej mohou využít všichni naši frekventanti. Ale musí se s ním naučit pracovat, a to byl hlavní cíl našeho setkávání,“ říká o kurzech Vladimír Meletzký s tím, že když byl před více než dvěma roky osloven a nabídnuta mu možnost vedení kurzu, musel vše připravit od začátku – od promyšlení náplně kurzu až po příslušné sylaby.

Foto: Martin KůsSám Vladimír Meletzký patří mezi zkušené fotografy, mimo jiné je posluchačem Institutu tvůrčí fotografie a rád by zde pokračoval i dalším studiem. „Je úžasné, že působíme ve městě Opavě, kde je snad nejlepší fotografická škola v zemi a možná i široko daleko v zahraničí, a já na kurzu zúročuji to, co jsem se tam sám naučil. Navíc má Institut tvůrčí fotografie směrem k posluchačům kurzu velké pochopení a vychází jim vstříc třeba tím, že umožnil pracovat v jeho ateliéru – ostatně velká společná fotografie, kterou můžete vidět na výstavě, vznikla při workshopu právě tam,“ konstatuje lektor Digitální komory.

Zájem o Digitální fotokomoru je mezi dříve narozenými velký. Ostatně podíváme-li se na místa, odkud posluchači jsou, najdeme zde vedle Opavy také například Hradec nad Moravicí, Bolatice, Horní Benešov, Ostravu či dokonce Frýdek-Místek. Je tak pravděpodobné, že i v dalším akademickém roce se Digitální fotokomora objeví v nabídce kurzů U3V. Pokud se tak stane a pokud bude opět nabídnuto vedení Vladimíru Meletzkému, přijme ho a rád bude předávat své znalosti těm, kdo se chtějí něco naučit.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015