Senátoři se za prázdniny seznámí s aktuální problematikou vysokoškolského zákona a zváží práci v komisích

středa 11. června 2014 9:15

Foto: Ivan AugustinKARVINÁ - K dalšímu řádnému zasedání se 10. června sešli členové Akademického senátu Slezské univerzity (SU). Tentokrát se poprvé v novém volebním období orgánu konalo v Karviné. V zasedací místnosti děkanátu Obchodně podnikatelské fakulty mu byli přítomni také vedoucí představitelé SU v čele s rektorem prof. PhDr. Rudolfem Žáčkem, Dr.

Po úvodním slovu předsedy Akademického senátu SU Mgr. Petra Slováčka, Ph.D., v němž konstatoval naplnění požadavku usnášeníschopnosti, byl pracovní program jednání zahájen legislativními záležitostmi, konkrétně komentářem PhDr. Jiřího Sedláčka k novému studijnímu a zkušebnímu řádu závaznému pro posluchače doktorských studijních programů Fakulty veřejných politik. Jmenovaný osvětlil změny, jež byly do předpisu zabudovány, a potvrdil, že ke zpracování normy došlo nejen v úzké spolupráci s právníkem, ale i na základě četných konzultací s předsedou oborové rady doktorského studia oboru Moderní dějiny střední Evropy na Ústavu středoevropských studií prof. PhDr. Mečislavem Borákem, CSc. Předložený návrh bez připomínek 14 přítomných senátorů jednomyslně schválilo.

Foto: Ivan AugustinJediným bodem oddílu ekonomických věcí byl dodatek č. 1 k rozpisu příspěvku a dotace součástem SU pro rok 2014. Standardní materiál krátce prezentoval rektor prof. R. Žáček a poté k jeho bližšímu představení vyzval kvestora Ing. Jaroslava Kaniu. „Rád bych pro nové členy akademického senátu, kteří se s projednáváním materiálu tohoto typu dosud nesetkali, objasnil, že naše instituce dostává další finanční prostředky v průběhu roku. Jde většinou o prostředky účelové, přerozdělované striktně v souladu se schválenými pravidly,“ konstatoval kvestor a upozornil, že v příštích měsících nezůstane u jediného dodatku. „Další se dostane na pořad jednání už v září,“ specifikoval Ing. J. Kania. Ani k tomuto materiálu nevznesli senátoři žádné dotazy, a byl tedy všemi jejich hlasy schválen.

K projednání předložené záležitosti ze studijního resortu se týkaly výhradně Matematického ústavu v Opavě. K jejich uvedení vyzval proto rektor SU R. Žáček RNDr. Vladimíra Sedláře, CSc. Stručná charakteristika studijních plánů matematických oborů pro akademický rok 2014-2015, požadavků ke státním závěrečným zkouškám a požadavků k souborným zkouškám z matematiky vyvolala dotaz na přerozdělení kreditů, na nějž dr. V. Sedlář reagoval snahou tvůrců plánů o vyváženost studijních povinností v průběhu celého studia. Též se všemi těmito materiály posléze senátoři vyslovili souhlas.

Předseda volební komise Akademického senátu SU pro volbu kandidáta na rektora V. Sedlář v další části zasedání seznámil se zpracovaným harmonogramem voleb. Uvedl, že termín pro přijímání návrhů byl stanoven do 24. září do 11 hodin. „Následujícího dne volební komise návrhy zveřejní. Pro prezentaci kandidátů jsme zatím vymezili časový prostor, který se dočká definitivní konkretizace poté, kdy bude jasné, kolik kandidátů bylo navrženo,“ informoval V. Sedlář s tím, že pro první a druhé kolo voleb je vyhrazen týden od 13. října, pro případné třetí kolo pak týden od 20. října. Senátoři vzali prezentovaný harmonogram voleb na vědomí.

Foto: Ivan AugustinNejvětší diskusi přinesla závěrečná část zasedání. Předseda Akademického senátu SU v bodu různé předložil k úvaze dva podněty. První se týká uspořádání workshopu k problematice vysokoškolského zákona a jeho nové podoby. „Toto neformální, výjezdní, ale přesto ryze pracovní setkání bychom mohli využít také pro diskusi nad tím, zda pro zkvalitnění naší práce ustavíme v příštím období senátní komise,“ řekl P. Slováček a návrh podložil argumentem, že většina senátů na jiných univerzitách takové pracovní skupiny má. „Tento námět ostatně opět podnítily závěry nedávného workshopu, jež akcentovaly vysokou míru odpovědnosti senátorů za celkový stav naší instituce,“ zdůvodnil předseda Akademického senátu SU. Zatímco Ing. Werner Bernatík, Ph.D., vznesený impuls podpořil poukazem na dobré zkušenosti z činnosti pracovních komisí senátu karvinské fakulty (ustavil komisi pro studijní a sociální záležitosti, pro hospodářské záležitosti a pro legislativní a organizační záležitosti), diametrálně odlišný postoj prezentoval V. Sedlář. „Obávám se toho, aby nevznikly komise pro komise. Vždyť ani stanovisko, které by mohly senátu předložit, nezbavuje každého senátora osobní odpovědnosti za přijaté rozhodnutí,“ prohlásil V. Sedlář.

Do rozpravy se zapojil rovněž rektor prof. R. Žáček. „Jistě mi na tomto fóru nepřísluší nikoho ovlivňovat, nicméně pokládám za povinnost konstatovat, že z pozice rektora jsem přínos pracovních komisí karvinského senátu, k němuž má kritika na citovaném workshopu nejvíce směřovala, nezaznamenal,“ připomněl rektor. V reakci na to pak W. Bernatík ocenil zvláště práci komise fakultního senátu pro hospodářské záležitosti, jež přispěla k transparentnějšímu pohledu na činnost oddělení tajemníka „Máme-li naplnit oprávněný požadavek na maximální kompetentnost senátorů, zastávám názor, že ustavení komisí by k tomu přispělo a v mnohém by kolektivnímu orgánu jeho práci a rozhodovací odpovědnost usnadnilo,“ uzavřel diskusi na toto téma předseda senátu P. Slováček.

V závěru diskuse opravil W. Bernatík na květnovém zasedání podané informace o poklesu počtu pracovníků karvinské fakulty ve vztahu k ukazateli celkového počtu pracovníků SU. Kvestor Ing. J. Kania v reakci na to přislíbil rozeslání výkazů s přesnými údaji. Nakonec PhDr. Petr Vojtal jménem Komorního pěveckého sboru SU pozval přítomné ke koncertu, který těleso za spoluúčinkování hostů z USA připravuje na 1. července.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015