Mezinárodní konference nahlédne na firemní filantropii v kraji i zemích Evropské unie

čtvrtek 12. června 2014 11:55 Autor: Martin Kůs

Foto: Ivan AugustinOPAVA – Nejbližší plánovanou aktivitou projektu Pokročilá analýza a modelování družicových observačních dat za účasti mladých vědeckých pracovníků a Determinanty firemní filantropie a orientace na regionálním rozvoji, alespoň v jeho druhé části, je mezinárodní vědecká konference, která se uskuteční v pátek 13. června v prostorách univerzitního areálu na Hradecké ulici v Opavě. Tematicky bude zaměřena právě na firemní filantropii a dobrovolnictví, a to nejen v Moravskoslezském kraji, ale také v zemích Evropské unie.

„Mezinárodní konference Firemní filantropie v Moravskoslezském kraji, kterou připravujeme, se bude konat pod záštitou rektora Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolfa Žáčka, Dr.,“ říká na adresu konference tajemnice Ústavu veřejné správy a regionální politiky (ÚVSRP) Fakulty veřejných politik (FVP) Ing. Lucie Kamrádová, v tomto případě vystupující jako předsedkyně přípravného výboru konference. Dodává, že na konferenci budou prezentovány projektové výstupy z oblasti řešené části „Determinanty firemní filantropie a orientace na regionálním rozvoji“.

V  hlavní části konference vystoupí z domácích odborníků např. akademičtí pracovníci doc. PhDr. Helena Kolibová, CSc., doc. PhDr. Anna Václavíková, CSc., PhDr. Věra Juříčková, Ph.D., a samozřejmě slovo dostane také proděkanka pro informace a rozvoj FVP Slezské univerzity a hlavní řešitelka této projektové části Ing. Magdalena Chmelařová, Ph.D. „Dr. Chmelařová představí jeden z významných výstupů projektu, který bude mít trvalou hodnotu, a to webový informační portál a krajskou mapu filantropicky aktivních firem. Vznikne tak efektivní a moderní databáze filantropie, představující jednak společnosti, které se staly předmětem projektového výzkumu, ale také takových, pro které pojmy filantropie či dobrovolnictví nejsou jen cizí slova,“ avizuje jeden ze stěžejních příspěvků L. Kamrádová.

Dalším námětem konference bude, shodně s jednou z klíčových aktivit projektu, analýza využívání nástrojů firemní filantropie. Jinými slovy odpovědi na otázky, které nástroje nejvíce firmy využívají pro svoji filantropii a dobrovolnictví. Jakým si doplňkem toho bude rovněž analýza firemní filantropie, tedy silnější a slabší stránky, příležitosti, hrozby a případné rezervy spolupracujících firem.

Pro řešitele projektu jsou také velmi důležité příklady z praxe. Zajímavé by tak mohly být názory z druhé strany, tedy poznatky těch, kteří se s firemní filantropií setkávají na vlastní kůži, v tomto případě studenty absolvujícími v společnostech stáže a praxe. „Pro nás je významný nejen pohled akademika, ale také pohled studenta, který často stejné věci vidí jiným okem, často i reálněji a mívají i dobré nápady k řešení či zlepšení. Na konferenci proto zazní příspěvky našich studentů-dobrovolníků, příklady a popisy toho, s čím se setkali, kde a jakým způsobem praxi vykonávali. Je důležité, aby si z praxí vzali to kladné, ale neméně důležité je také to, abychom společně zabránili tomu negativnímu, co si případně z pobytu v organizacích nesou. To je přínosné v mnoha směrech, už proto, že si jen málokdo uvědomuje, že může být dobrovolníkem třeba i za přepážkou úřadu,“ konstatuje L. Kamrádová s tím, že tyto příspěvky bude na konferenci jako bývalá studentka ústavu prezentovat společně s krajskou metodičkou komunitního plánování Mgr. Janou Žáčkovou.

Filantropie (z řec. filein, milovat a anthrópos, člověk – láska k člověku) znamená humanisticky motivovanou dobročinnost, dávání peněz, zboží, času nebo úsilí pro podporu obecně prospěšného účelu, zpravidla v delším časovém horizontu a s jasně definovanými cíli. V obecnější poloze lze filantropii pojmout jako jakýkoli altruistický počin, který směřuje k podpoře dobra nebo zlepšování kvality života. Lidé, kteří jsou známi pro své filantropické počiny, se někdy nazývají filantropové. Především v Evropě se pojem filantropie hojně používá i v souvislosti dárcovstvím firem, mluví se o tzv. firemní filantropii. Ta tvoří jeden ze základních pilířů Společenské odpovědnosti firem, označované též jako CSR, z anglického Corporate Social Responsibility.  Zdroj: Wikipedie



 
Přislíbena je také účast několika zahraničních odborníků, kteří se podělí o své výzkumy a praktická zjištění z jednotlivých zemí. Vedle českých zkušeností by tak na konferenci měly zaznít příspěvky o filantropii v Polsku, Rakousku a na Slovensku. „Bohužel už teď víme, že rakouská zástupkyně doc. Dr. Eva Saunders nebude ze zdravotních důvodů v Opavě osobně, ale její příspěvek bude prezentován formou posteru,“ informuje o účastnících a referujících L. Kamrádová.

Ve druhé pracovní části konference dostanou slovo i další, např. PhDr. Igor Hendrych. „Sice nejsou přímo členy řešitelského týmu, ale jako odborníci ÚVSRP mají k problematice konference co říci,“ vysvětluje předsedkyně přípravného výboru jednání.

Moravskoslezky krajKonferencí práce na projektu neskončí. Jak vyplývá z projektu, jedním z cílů je zmapování historie a současnosti filantropických aktivit na vybraném vzorku firem Moravskoslezského kraje. „Výzkum je  prakticky u konce a nás v následujících týdnech čeká komplexní vyhodnocení získaných dat a v daném termínu příprava potřebných výstupů a jejich prezentace,“ přibližuje další postup řešení projektu Ing. Kamrádová. Vzniknout by tak měla závěrečná kolektivní monografie, která přinese nejen shrnutí výstupů, ale třeba také jednotlivé pohledy na firemní filantropii jak z ekonomického, tak ze sociálního nebo psychologického hlediska. Zde se sejdou práce všech členů řešitelského týmu včetně příspěvků zahraničních odborníků.

Jak už název napovídá, celý projekt Pokročilá analýza a modelování družicových observačních dat za účasti mladých vědeckých pracovníků a Determinanty firemní filantropie a orientace na regionálním rozvoji je rozdělen do dvou oblastí: astrofyziky, řešené na Ústavu fyziky (UF) Filozoficko-přírodovědecké fakulty (FPF), kde řešitelský tým vede RNDr. Pavel Bakala, Ph.D., a firemní filantropie, kterou řeší projektový tým Fakulty veřejných politik (FVP) pod vedením Ing. M. Chmelařové, Ph.D. Projekt je součástí programu Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2013 a na jeho řešení mají akademici čas už jen do konce září.



Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015