Ústav pedagogických a psychologických věd hledá cestu, jak své jméno a postavení v odborném světě posílit

úterý 24. června 2014 9:28

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Zatím nejvíce konferencemi s tematikou rodiny pořádanými s opavským Dětským centrem Čtyřlístek se Ústav pedagogických a psychologických věd (ÚPPV) Fakulty veřejných politik zapsal do povědomí veřejnosti. Účastí některých odborných pracovníků na konferenci Komplexní terapie psychóz v praxi se nyní hodlá vyjádřit i k jiné problematice.

Ta s jeho zaměřením ve vztahu ke garanci bakalářského studijního oboru Sociální patologie a prevence, jehož akreditaci získal poprvé před deseti lety, úzce souvisí. Proto se k letošním dnům Ireny Strossové (1934-2004), jejichž stěžejním odborným setkáním se 26. června stane právě konference Komplexní terapie psychóz v praxi, jako spolupořadatel přihlásila i Fakulta veřejných politik. Společně s Psychiatrickou nemocnicí v Opavě, hlavním garantem jednání i celých dnů, a Českou lékařskou společností, Spolkem lékařů v Opavě se tak ÚPPV řadí k těm, kdo cítí odpovědnost přispět k obohacení nastoleného tématu svým pohledem.

Potřebnosti spolupráce s Psychiatrickou nemocnicí (dříve Psychiatrická léčebna) a Slezskou nemocnicí v Opavě si byl ostatně ÚPPV dobře vědom již při zpracovávání akreditačního spisu oboru Sociální patologie a prevence, kdy jako samostatné odborné pracoviště figuroval ještě ve struktuře Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Jak obě jmenovaná zařízení, tak samospráva města a opavské zařízení Vězeňské služby ČR vydala k podkladům pro Akreditační komisi resortního Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy souhlasná stanoviska. Vždyť všem zainteresovaným se od počátku počátku jevilo víc než zřejmým, že bez úzkého spojení s praxí by výuka oboru neplnila základní poslání. A na tom se ani po deseti letech existence oboru nic nezměnilo; ba co víc, vazba na společenskou praxi bude pro jeho další rozvoj stále důležitější.

ÚPPV realizované konference
k problematice rodiny

2006
Náhradní rodinná péče
2007
Rodina očima naší doby
2008
Sociálně-terapeutická práce s rodinou
2009
„Hledám svou cestu,
aneb když rodina selhává“
2010
„Mámo, táto, kde jsi,
aneb rodičovství jako výzva
2011
Proměny rodiny I;
multidisciplinární péče o dítě a rodinu
2012
Proměny rodiny II;
ohrožující dítě, ohrožující rodina
2013
Proměny rodiny III;
workshop pro studenty oboru
Sociální patologie a prevence

Proč se vůbec v Opavě Dny Ireny Strossové pořádají? Psychiatrická nemocnice se jimi hlásí k odkazu své primářky, která tu prožila celou praxi. Nastoupila sem po promoci v rodném Brně v roce 1958 a již nikdy své první pracoviště neopustila. Osobnost mnoha zájmů (jazyky, literatura, hudba) je nakonec ve své hlavní disciplíně, psychiatrii, dokázala všestranně využít a uplatnit. Tak už na sklonku padesátých let minulého století zapojila zásluhou spolupráce s dalším z nezapomenutelných Harry Buxbaumem do léčby v Opavě psychodrama. Její vlastní tvůrčí metodou se pak stalo psychomelodrama. Hudbě v psychoterapii s akcentem na psychodrama ostatně věnovala též kandidátskou práci (1969). Na postu primářky oddělení pro doléčování a resocializaci psychóz působila od počátku sedmdesátých let. Ceněná zůstává její odborná práce „Skupinová psychoterapie psychotiků v praxi“ (1984) a na počátku 21. století se po dlouhých letech dočkala rovněž vydání svého překladu Psychologického slovníku Norberta Syllamiho (2001).

„Pro pacienty byla zdrojem důvěry a jistoty a i neklidní nebo negativističtí pacienti se podvolovali její laskavé racionální autoritě. Již před desítkami let bylo možné v její práci vidět všechno, co se dnes považuje za léčbu psychóz lege artis - integraci farmakoterapie s psychoterapií, skupinové psychoterapie s individuální, škálu rozmanitých technik užívaných podle stavu a potřeb pacienta, důraz na nozognozi, nácvik zvládacích technik, sociální učení, zapojení rodiny do léčby, podporu zájmů a socializace nemocných, sociální opatření zabezpečující pacienta po propuštění… Kolegové z mnoha pracovišť jí posílali své pacienty s nadějí, že jim může pomoci jen MUDr. Strossová v Opavě,“ napsal v osobní vzpomínce na zesnulou kolegyni (Psychiatrie 1/2005) MUDr. Petr Taraba, dlouholetý externí vyučující na ÚPPV, primář oddělení H Psychiatrické nemocnice v Opavě.

Jestliže v úvodu citované konference ÚPPV k problematice rodiny trvají od roku 2006, možná letos citované pracoviště Fakulty veřejných politik stojí na počátku tradice nové. Konference „Komplexní terapie psychóz v praxi“ k němu vytváří příznivé předpoklady a jak vystoupení doc. Borise Iljuka, CSc., tak společné prezentaci PhDr. Edity Ondřejové, Ph.D., a Mgr. Marty Kolaříkové, Ph.D., je v jejím programu věnován dostatečný časový prostor.

Od účasti na ní se ÚPPV odrazí k organizaci dalšího ročníku konference o rodině. „V letních měsících bychom rádi získali její akreditaci, protože vedle studentů oboru Sociální patologie a prevence vidíme účastnickou základu v pedagozích,“ shodli se její organizátoři s příslibem, že desetiletí s oborem Sociální patologie a prevence bude ještě předmětem jejich hodnocení, s nímž vás na tomto portále určitě seznámíme.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015