Open Day Multimediálních technik se protáhl dlouho do večera

středa 25. června 2014 7:07 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin KůsOPAVA – Závěrečné hodnocení studentských prací spolu se dnem otevřených dveří. Tak nějak by se ve zkratce dala popsat akce, kterou pod názvem Open Day 19/6 uskutečnili studenti a pedagogové oboru Multimediální techniky na Slezské univerzitě v Opavě.

„Open Day jsme se rozhodli pojmout jako určité rozloučení s končícím letním semestrem a zároveň jsme chtěli ukázat, co na našem oboru umíme, co jsme udělali a co nabízíme. Z toho plyne, že jsme pozvali jak stávající studenty Slezské univerzity, tak jejich kamarády, přátele, pedagogy a nakonec, a vlastně především, všechny, kdo o studiu Multimediálních technik uvažují,“ řekl k akci vedoucí oddělení Multimediálních technik Mgr. Martin Petrásek.

Program dne byl pestrý. Už dopoledne se uskutečnil první workshop, na kterém se studenti oboru věnovali efektovým úpravám videa. „Pracovník České televize a také náš kolega Mgr. Jaromír Vašek a jeho kolega z ostravského animačního QQ studia Mgr. Lukáš Najbrt představili našim posluchačům vybrané postupy v programu Adobe After Effects,“ vysvětlil Petrásek.

Foto: Martin KůsOdpoledne pokračovaly workshopy, kterých se mohli účastnit i všichni návštěvníci Open Day. První vedl pedagog Institutu tvůrčí fotografie MgA. David Macháč a věnoval se portrétní fotografii a ateliérové práci se světlem. Druhý se odehrál pod širým nebem a Mgr. Martin Petrásek na něm představil možnosti bezpilotního pořizování leteckých záběrů. Studenti si tak mohli osahat ovládání quadcoptéry a kamery v otevřeném prostoru. Perličkou pak byla názorná, avšak nechtěná ukázka toho, jak postupovat v situaci, kdy vládu nad létajícím strojem převezme místo pilota větrný živel. „Při ukázce filmování mezi domy se do quadcoptéry opřel prudký poryv větru a nekontrolovaně ji unášel ulicí. Naštěstí se povedlo vylétnout s ní vysoko nad domy a přepnout řízení na autopilota. Stroj umí vyhodnotit prostor a sám se dokáže vrátit tam, odkud vzlétl,“ popsal situaci Martin Petrásek poté, kdy čtyřrotorový stroj znovu měkce dosedl na trávu nedaleko něho.

Podvečer pak patřil promítání audiovizuálních prací, které na půdě Multimediálních technik vznikly v pomalu končícím akademickém roce. Velkoplošné plátno kromě studentů a pedagogů přilákalo děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty prof. Zdeňka Stuchlíka i několik dalších hostů z různých ústavů a oddělení.

2014 06 MMT Open Day-20V rámci hodnocení letního semestru studenti nejdříve promítli první část svých semestrálních úkolů. Zvláštní tato situace byla právě proto, že v publiku seděla i veřejnost, a tak museli studenti takříkajíc s kůží na trh. Jako první se představily autoportréty posluchačů prvního ročníku. Po skončení každého proběhla hledištěm diskuse studentů o filmu a zhodnotili jej i pedagogové Martin Petrásek, Petr Jančárek či Jaromír Vašek. „Jak jsi dokázala, že se tvůj pes pořád drží u kamery?“ ptali se třeba spolužáci Ivy Ganovské. „On je na objektiv zvyklý... Ale navíc jsem na kameru přivázala pamlsek,“ dodala po kratičké pauze Iva, čímž rozpoutala jednu z řady vln smíchu v sále. Ne vždy se ale vše podařilo na sto procent. Jeden z autoportrétů dodal student omylem bez zvuku, což přineslo řadu humorných poznámek a ve svém důsledku i zajímavý nápad, aby autor po videu bez zvuku natočil další video bez obrazu.

V podobném duchu, tedy s následnou hodnotící diskusí a náležitou porcí smíchu, se ubíral celý večer, který skončil až velmi pozdě v noci. Přítomní mohli vidět celou řadu filmů, například ukázku z připravovaného dokumentu o turné skupiny Lucie. Asi největší ohlas měl dokument, absolventský snímek Jindřicha Mižďocha, věnovaný amatérským astronomům, nazvaný Hvězdám na dosah. I když publikum oceňovalo jeho kvality v technickém zpracování, formě i informační úrovni, sám autor nebyl s dílem úplně spokojený. Alespoň to naznačil slovy, že chce ještě určité momenty filmu upravit a poté se pokusit dokumentem zaujmout na některém z filmových festivalů.

Foto: Martin KůsOpen Day se protáhl téměř do půlnoci. Po první sérii projekcí následovalo občerstvení. Studenti si sami uvařili guláš (kuchařskou sekci úspěšně zvládl Ondřej Smékal) a zajistili další občerstvení a drinky. Další projekce se sestávala z volné tvorby studentů, byla prokládána diskuzemi nad filmy i tvorbou dalších námětů. Poslední úkoly studentů se promítaly až v pozdních večerních hodinách. Přítomní tak viděli např. oficiální znělku festivalu Další břehy 2014, upoutávku na dokument o vážně postižených klientech ústavu sociální péče Sirius nebo část z připravovaného dokumentu o opavské výtvarné skupině X.

„Osobně jsem rád, že se na našich workshopech objevili nejen studenti Multimediálních technik, ale také dalších oborů Slezské univerzity a přišli i opavští středoškoláci, kteří tak nahlédli pod pokličku naší práce,“ vrací se k Open Day Martin Petrásek a dodává, že se tato aktivita jistě stane pravidelnou prezentací oboru Multimediální techniky.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015