Psychiatrická nemocnice v Opavě si za aktivní spoluúčasti Slezské univerzity připomněla 125 let trvání

pondělí 30. června 2014 12:45

Foto: Ivan AugustinOPAVA - Nejen primářku Irenu Strossovou (1934-2004), jež v Psychiatrické nemocnici (PN) v Opavě položila základy podobných odborných setkání, připomněla 26. června konference Komplexní terapie psychóz v praxi. Spolu s PN se na ní zásluhou Ústavu pedagogických a psychologických věd Fakulty veřejných politik aktivně podílela i Slezská univerzita.

V pořadí 15. Dny Ireny Strossové proběhly v čase, kdy je PN už 125 let. Historie Slezského zemského ústavu pro choromyslné v Opavě se totiž začíná odvíjet od jara 1889, kdy byl jeho prvním ředitelem jmenován Alfred Hellwig (1861-1927). Jak ale připomněl jeho současný nástupce Ivan Drábek, mnohem podstatnějším pro další rozvoj ústavu se stalo období, kdy se do jeho čela postavil Ernst Boeck (1857-1924), o jehož hrob na opavském městském hřbitově PN pečuje. K němu byl také zasazen krátký vzpomínkový prolog jednání, od jehož uspořádání představitele PN neodradil ani vydatný liják.

Foto: Ivan AugustinVídeňský rodák E. Boeck si tuto poctu nepochybně zasluhuje. V Opavě řediteloval v letech 1896 - 1921 a za jeho řízení získal Slezský zemský ústav pro choromyslné tři nové pavilony. Boeckovo úsilí směřovalo rovněž k posílení ekonomického zázemí ústavu, a tak není divu, že erudovanému odborníkovi, nositeli zásad, jež později získaly označení dynamická psychiatrie, příliš mnoho času na studium a vědeckou práci nezbývalo. Přesto mu v dějinách ústavu patří zcela nezastupitelné místo a je právem považován za osobnost mimořádného rozměru. Vedle medicíny ve Štýrském Hradci totiž vystudoval také filozofii ve Vídni.

Po excelentním kulturním vystoupení, na němž se u klavíru podílel někdejší primář PN Milan Vilč, zahájilo pořad ohlášených referátů vystoupení Marka Páva z Psychiatrické nemocnice Bohnice na téma Reforma a perspektivy psychiatrické rehabilitace. Poté Petr Taraba, primář oddělení H opavské PN, osvěžil paměť účastníků jednání pohledem na vývoj komplexní terapii psychóz a Jan Tatarko se vyjádřil k výhodám rehabilitace psychóz na tomto oddělení. Boris Iljuk z Ústavu pedagogických a psychologických věd (ÚPPV) Fakulty veřejných politik Slezské univerzity se zabýval možnostmi psychologických disciplín v prevenci neurotických a psychotických projevů u studentů a Zuzana Kopková z psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové subjektivním prožíváním při léčbě antipsychotiky.

Foto: Ivan AugustinO poslední prezentaci se postaraly Marta Kolaříková a Edita Ondřejová z ÚPPV. Představily bakalářský studijní obor Sociální patologie a prevence, jehož akreditaci získal ÚPPV právě před deseti lety. „Ráda bych uvedla, že akreditační žádost podpořila i tehdejší Psychiatrická léčebna v Opavě,“ konstatovala M. Kolaříková a naznačila, že obor od úvodní myšlenky se spoluprací s dnešní PN počítal. „Domnívám se ovšem, že tuto spolupráci by bylo možno dále zintenzivnit. Rezervy spatřuji především v té části výuky, jež je věnována praxi. Bakalářské studium oboru Sociální patologie a prevence z ní jednoznačně vychází, a proto je potěšitelné, že v kritériu praktické uplatnitelnosti absolventů dosahujeme o něco lepších výsledků, než je celostátně uváděný průměr,“ informovala M. Kolaříková.

Absolventi oboru (první z celkového počtu více než šesti stovek těch, kdo prošli prezenční i kombinovanou formou, studium ukončili v akademickém roce 2006-2007) ostatně působí též v PN. Další nacházejí uplatnění v organizacích, jež se zabývají prevencí sociálně patologických jevů, v nízkoprahových zařízeních, v kontaktních centrech, v diagnostických ústavech pro mládež, v dětských domovech, v probační a mediační službě, ve věznicích, v azylových domech, v uprchlických zařízeních, v zařízeních pro osoby se zdravotním postižením, v zařízeních pro seniory apod. Zvládání současných sociálně patologických jevů a rizikového chování ÚPPV v minulosti věnoval dvě odborné konference, jednou organizoval jednání na téma „Preventivně na prevenci“. Jeho nejtradičnější aktivitou jsou veřejně přístupná setkání studentů s osobnostmi z praxe pořádaná v dlouhodobém cyklu „Člověk pod lupou společenských disciplín“ a jednání k problematice rodiny organizovaná ve spolupráci s Dětským centrem Čtyřlístek v Opavě.

Jak potvrdil hlavní organizátor konference Komplexní terapie psychóz v praxi Petr Taraba, účast odborných pracovníků ÚPPV její program obohatila. „Samozřejmě si velmi přejeme, aby nezůstalo jen u tohoto prvního kroku,“ dodal. Spokojenost nad možností prezentace oboru Sociální patologie a prevence na odborném fóru vyjádřila také M. Kolaříková. „Podaří-li se realizovat alespoň část našich společných úvah o možnostech budoucí spolupráce, k nimž, jak věřím, konference napomohla, bude to, myslím, užitečné pro obě strany. Z postu proděkanky fakulty a současně pracovnice ÚPPV jsem připravená tyto snahy plně podpořit,“ uzavřela.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015