Slezská univerzita a Česká televize potvrdily deklarací společný zájem spolupracovat

pondělí 30. června 2014 9:43 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

OSTRAVA – Oboustranně prospěšná. Tak by se dala v zásadě charakterizovat deklarace, kterou začíná nová etapa spolupráce mezi Slezskou univerzitou v Opavě a Českou televizí.

K ratifikaci deklarace usedli 27. června v Ostravě na jedné straně stolu ředitel Televizního studia Ostrava České televize Mgr. Tomáš Šiřina a na druhé rektor Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolf Žáček, Dr.

Jak řekl ředitel Televizního studia Ostrava České televize (ČT) Tomáš Šiřina, už dříve pracovali v televizních studiích jako stážisté či na praxích opavští studenti, v současné době ví o pěti. Na druhou stranu odborníci České televize se již několik let podílejí na výchově studentů Slezské univerzity jako odborní asistenti a pedagogové. „Jsme tak logickým partnerem univerzit a vysokých škol v našem regionu a dnešní akt je vlastně jen formálním stvrzením toho, co již dlouhodobě v praxi funguje,“ řekl Tomáš Šiřina. Z jeho pohledu je důležité hledat pro ostravské studio, jako významnou mediální instituci pracující v Moravskoslezském kraji, mladé nadějné lidi, kteří by do budoucna posílili tým pracovníků ostravského studia. Prvním krokem tak může být právě praxe, při které dostanou šanci využívat kreativní možnosti studia České televize.

Foto: Martin KůsPodle rektora Slezské univerzity Rudolfa Žáčka univerzitě deklarace umožní především užší spolupráci studentů s praxí. „Pro nás je závažné, aby studenti měli možnost opravdu vidět provoz, ve kterém se možná jednou budou pohybovat, poznat, jak ten reálný pohyb funguje. Mezi školou a reálnou skutečností někdy bývá velký rozdíl a bude důležité, aby se našim posluchačům věnoval někdo, kdo tuto práci skutečně dělá,“ řekl bezprostředně po podpisu deklarace prof. Žáček s tím, že spolupráce s Českou televizí by se měla nejvíce dotknout dvou oborů – Audiovizuální tvorby a Multimediálních technik, ale nevylučuje, že i pro další obory by se mohly najít nějaké společné body. „Pro nás obecně je důležité, že obory, které mají s televizní tvorbou něco společného, takto budou mít bezprostřední kontakt s praxí a touto cestou by mohly pomoci dostat do širšího povědomí informace o dalších studijních oborech a programech, které se na Slezské univerzitě realizují, ať už je to matematika, astrofyzika, historie, bohemistika a celá řada dalších.  

V tomto směru může úspěšně působit i plánované Centrum umění Slezské univerzity, které by mělo v budoucnu vyrůst v rámci Filozoficko-přírodovědecké fakulty. Zde by se měly soustředit všechny na univerzitě přednášené umělecké obory a koordinovat jejich činnost. Vedle Audiovizuální tvorby a Multimediálních technik by zde místo mělo patřit i Kulturní dramaturgii a samozřejmě Institutu tvůrčí fotografie, který prof. Žáček označil za vlajkovou loď současné umělecké výuky na univerzitě.
 
Deklarace je dokumentem o zájmu spolupracovat, nestanoví nijak konkrétní podmínky či náplň této spolupráce. Ty budou dojednávány v konkrétních případech přímo mezi ostravským studiem ČT a odbornými pracovišti SU, které budoucí televizní profesionály připravují.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015