„Krásní mladí lidé jsou hříčkou přírody, ale krásní staří lidé jsou umělecká díla,“ citovala klasika absolventka U3V v Karviné

úterý 1. července 2014 12:28 Autor: Martin Kůs

Foto: Martin Kůs

KARVINÁ – Týden před oficiálními promocemi zazněly Velkým sálem Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské univerzity v Opavě slavnostní fanfáry poprvé. Společně se studentskou hymnou Gaudeamus igitur doprovázely ceremoniál předávání osvědčení absolventům Univerzity třetího věku (U3V).

Promotor setkání, proděkan OPF Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., postupně představil sto dvacet jedna úspěšných absolventů U3V děkanu OPF doc. Ing. Pavlu Tulejovi, Ph.D. Ti si následně z jeho rukou převzali dokument, který pro ně znamená nejen zakončení jednoho výukového cyklu, ale často i splnění snu či cíle, na který se jim v mládí nepodařilo dosáhnout. To ostatně potvrdila Jaroslava Turečková, absolventka, která promluvila za sebe i své dříve narozené spolužáky. „Krásní mladí lidé jsou hříčkou přírody, ale krásní staří lidé jsou umělecká díla. To napsal Goethe, a my vám moc děkujeme, že nás tvoříte,“ využila slov klasika a pokračovala: „Na počátku univerzity třetího věku jsme ani netušili, co nás čeká, mnozí jsme se přihlásili z recese či zvědavosti. Našli jsme zde nová přátelství, poznali jsme zajímavé osobnosti, mnohým z nás se vrátilo zdravé sebevědomí, změnil se náš životní postoj, necítíme se izolovaní od společenského kontaktu. Někteří docházíme na univerzitu třetího věku už deset let a věřte, že je stále co objevovat. Máme možnost si vybrat různá témata, která nás zajímají, jsme i dost zvídaví a prahneme po vědění.“

Foto: Martin KůsV končícím akademickém roce byly pro posluchače U3V V Karviné určeny tři přednáškové cykly - Právo a jeho přínos v životních situacích, Psychologie - jak obstát v dnešním světě a České a světové turistické zajímavosti - a dva kurzy: Angličtina (kurz začátečníků i pokročilých) a Člověk a počítač. Zájemci si mohli podle svého zaměření a zájmu vybrat jen některý z nich či absolvovat všechny.

Jednou z úspěšných studentek se stala také Alice Szczyrbová. Univerzitní lavice poznala poprvé. „Já jsem se po odchodu do důchodu nechtěla smířit s tím, že by najednou mělo něco skončit. Uvažovala jsem o tom, že bych volný čas měla nějak smysluplně využít, a tak jsem se přihlásila na univerzitu třetího věku. Vybrala jsme si angličtinu, setkávám se s ní na každém kroku, a protože jsem jí nerozuměla, rozhodla jsem se zkusit to a naučit se ji,“ říká posluchačka, která se prý zatím asi plně domluvit nedokáže, ale po prvním roce studia už leccos pochytila a v cizím jazyce získala orientaci. Překonat počáteční obavy jí prý velmi pomohla přátelská, přímo domácí atmosféra kurzu a hlavně Dagmar Sohrová, která se o studenty velmi dobře starala a byla jim významnou pomocí i oporou. „Určitě chci pokračovat ve studiu dál,“ svěřila se ještě Alice Szczyrbová.      

Fotoreportáž ze slavnostního ceremoniálu najdete na facebooku Slezské univerzity v Opavě

Foto: Martin KůsSlova moudrých, tentokrát středověkého perského učence, filozofa a politika Avicenny, využil také děkan OPF Pavel Tuleja. „V rámci svých nesčetných úvah dospěl Avicenna k závěru, že moudrost je cesta, kterou lidská duše jde za svou dokonalostí. A to je možné dvěma způsoby: věděním a činností,“ parafrázoval děkan učence s tím, že tento citát mu vyvstal na mysli, když usedl za klávesnici počítače, aby napsal proslov, jenž přednese na slavnostním předávání diplomů absolventům Univerzity třetího věku. „Když jsem se nad ním zamyslel, tak jsem si uvědomil, že těchto pár slov seskládaných do dvou krátkých vět plně vystihuje i význam Univerzity třetího věku,“ pronesl směrem k absolventům děkan fakulty a pokračoval: „Vždyť tato zcela dobrovolná forma studia nejenže přivádí své posluchače na počátek klikatých cestiček vědění v oblasti ekonomie, financí, managementu a dalších společensko-vědních disciplín, ale také je přiměje k tomu, aby své volné chvíle věnovali činnosti, které se v dobách povinné školní docházky většina z nás snažila vyhnout, tj. sebevzdělávání.“

Příjemnou atmosféru slavnostních chvil doplnila také hudba, z děl klasiků i novodobějších skladatelů představili pásmo skladeb žáci ZUŠ Orlová.

Univerzity třetího věku (U3V ) se už dávno staly pevnou součástí vzdělávacího procesu vysokých škol a univerzit České republiky a také Slezská univerzita dlouhodobě nabízí v rámci svých aktivit Celoživotního vzdělávání dříve narozeným studentům řadu možností, jak rozšiřovat své obzory a znalosti v celé škále oborů.

Už dnes připravuje OPF nabídku své „univerzity“ na příští akademický rok. Věkem starší posluchači opět dostanou možnost si vybrat, a to z tematických cyklů Postavení občana ve společenském životě, Ekonomie – věda či zábava?, Pozitivní komunikací ke šťastnějšímu životu a Historické proměny evropské společnosti. Vedle nich pak budou k dispozici zájemcům i jazykové kurzy angličtiny a němčiny, vždy pro začátečníky i pokročilé.

Foto: Martin Kůs

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015