Obchodně podnikatelská fakulta podepsala s městem Karviná prohlášení o spolupráci, první se rozjede Business Gate

úterý 8. července 2014 8:12 Autor: Martin Kůs

Foto: Repro z reportáže televize Polar

KARVINÁ – Společné prohlášení o partnerské spolupráci při naplňování a realizaci společných projektů souvisejících se strategickým plánem ekonomického rozvoje statutárního města Karviné do roku 2025. Tak se jmenuje dokument (dále memorandum), který 13. června společně podepsali doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., děkan Obchodně podnikatelské fakulty (OPF) Slezské univerzity v Opavě, a Tomáš Hanzel, primátor města Karviná.

Hned první bod memoranda vysvětluje, proč k podpisu a spojení obou institucí došlo. Citujeme: Partneři potvrzují svůj zájem o dlouhodobou spolupráci a partnerství v naplňování záměrů globálních strategických cílů přijatých v souvislosti se strategickým plánováním ekonomického rozvoje statutárního města Karviné, a to především v oblasti rozvoje podnikání a zaměstnanosti ve městě a v oblasti vzdělávání.

Jinými slovy OPF a město Karviná hodlají postupovat společně například při snaze získávat prostředky z dotačních fondů Evropské unie a dalších zdrojů, následně se pak spolupodílet na financování těchto aktivit. Cílem je také zvýšit atraktivitu města, potažmo také Obchodně podnikatelské fakulty. „Jedním z našich cílů je podpořit zaměstnanost v Karviné tím, že budeme produkovat vzdělané absolventy, kteří ve městě najdou zázemí, začnou zde pracovat a zvýší vzdělanost jeho obyvatel. Zkrátka chceme Karvinou posunout trochu dál,“ naznačil jednu z úvah děkan Pavel Tuleja. Tomu chce město Karviná jít naproti vytvářením k tomu vhodných pracovních příležitostí.

Jedním z prvních společných kroků bude tzv. Business Gate. „Bude se jednat o určité teoretické i praktické zázemí pro lidi, kteří mají chuť podnikat, ale nemají zatím potřebné zkušenosti. Zkrátka svobodná platforma mimo půdu univerzity ve stylu Business Kitchen, což je projekt, který dlouhodobě funguje v podobně postiženém regionu ve Finsku,“ říká děkan OPF a pokračuje: „Naším úkolem bude vystupovat v roli prostředníka mezi naší fakultou a podnikatelským prostředím ve městě, a to nejen na úrovni malých podnikatelských subjektů, ale také středních a velkých podniků, bude-li z jejich strany o naši podporu zájem.“

Co vlastně může univerzita podnikatelské veřejnosti nabídnout? Vezměme si jednu z možných modelových variant. Přijde člověk, který má v hlavě nápad na podnikatelský záměr. V Business Gate se sejde se skupinkou studentů a pedagogů a tento nápad společně proberou. Následně tato pracovní skupina buďto seznámí příslušného zájemce s potřebnými postupy, nebo připraví podklady, na jejichž základě bude moci daný jednotlivec své podnikání zahájit. Zkrátka připraví studie, podle kterých by společně zjistili, zda plány mají šanci uspět nebo ne, poradí dotyčnému, co udělat, ukáží, kde jsou určitá rizika, vyhodnotí konkurenci…

Z projektu tak nebude mít prospěch jen podnikatelská veřejnost, ale samozřejmě také studenti. Ti mohou tuto aktivitu zařadit do svého studia jako řešení praktické části své práce, nepůjde tedy o pouhé teoretické plány, ale o reálné studie na základě všech potřebných parametrů a výstupů. Tím se fakticky přenesou studenti, a je jedno, zda na bakalářské, magisterské či doktorské úrovni, z roviny teorie do úrovně praktického řešení konkrétního problému. V dlouhodobějším pohledu pak mohou své úspěchy a znalosti prezentovat a využít při hledání zaměstnání po studiu.    

Memorandum zatím jeho signatáře zavazuje do 31. prosince 2025 s tím, že v případě nezájmu o jeho realizaci je stanovena jednoměsíční výpovědní lhůta k jeho ukončení.

Sdílet
TOPlist Slezská univerzita v Opavě » www.slu.cz « Copyright © 2012-2015